moonika26 02.11.06, 16:25 Drogie Mamy! Czy macie może sprawdzone sposoby na asymetryczne ułożenie. Mój 4 - miesięczny synek uparcie odwraca główkę w prawą stronę.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajulcia Re: asymetria 02.11.06, 20:16 Jestem mamą 7 miesięcznego Julka. Miałam podobny problem, mój synek też miał asymetrię na prawą stronę. Dodatkowo jeszcze odginał główkę do tyłu. Radzę Ci odwiedzić dobrego neurologa który dokładnie obejrzy Twoje dziecko. Być może będzie potrzebna rehabilitacja?W przypadku tak małych dzieci trzeba reagować szybko i wszelkie zmiany doskonale można skorygować!Im wcześniej tym lepiej!My trafiliśmy na dobrego neurologa jednak dopiero za tzrecim razem .Wcześniej wędrowaliśmy od jednego do drugiego. Z Julciem ćwiczymy metodą Vojty już ponad 5 miesięcy i rezultaty są niesamowite. Ale mój synek miał nie tylko asymetrię lecz także nierówne napięcie mięśniowe i słabo trzymał główkę. Więc radzę nie bagatelizować sprawy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilona54 Re: asymetria 02.11.06, 20:52 witam,moja corka, obecnie 18mies ,rowniez miala asymetrie na prawa strone i wzmozone napiecie miesniowe mostkowo-obojczykowo-sutkowe.Trafilismy na znakomita p dr neurolog,ktora wskazala nam rehabilitantow od metody Vojta.Zaczelismy cw, gdy mala miala 7mies,poniewaz neurolog, do ktorego pierwszy raz trafilismy/mala miala wtedy 4mies/stw,ze musze ukladac,pokazywac i podchodzic do dziecka z lewej str,niestety po prawie 2mies tak owych prob nic nie skutkowalo...po prostu zla diagnoza i niedoswiadczony lekarz....ale to inna historia.... Nie zwlekaj ani godziny, tylko jak najszybciej odwiedzcie neurologa,on zbada dzidzie i powie ci co jest nie tak.W ogole nieodwraca glowke w lewo??? Odpowiedz Link Zgłoś
moonika26 Re: asymetria 03.11.06, 11:37 synek był badany przez neurologa, podobno bardzo dobrego w Warszawie, nie stwierdził nieprawidłowości neurologicznych, napięcie mięśniowe prawidłowe, chodzimy na rehabilitację, raz w miesiącu - pani rehabilitantka pokazuje jak ćwiczyć w domu, mały odwraca główkę w lewo jak coś go interesuje z tej strony, ale zdecydowanie woli prawą str.,podciągany za rączki najpierw odwraca główkę w prawo, a później stara się ą dźwigać Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: asymetria 03.11.06, 22:13 Mój synek ma 9 miesięcy i też miał asymetrię prawej strony. Nie chodziłam z nim do żadnego neurologa i samo mu przeszło. Trzeba dziecko w czasie snu kłaść tylko na lewym boczku i zobaczysz jak szybko będzie kręciło główką w obie strony. U nas przynajmniej tak było. Cierpliwości wszystko wróci do normy Odpowiedz Link Zgłoś
1klara Re: asymetria 04.11.06, 22:28 Na twoim miejscu poszłabym do rehabilitanta. On zobaczy dziecko i zaleci odpowiednie ćwiczenia. Nie ma uniwersalnych ćwiczeń na asymetrię. kAŻDE DZIECKO JEST INNE I WYMAGA INNEGO TRAKTOWANIA I INDIWIDUALNEGO INSTRUKTAzu. Nikt nie daje zaleczenia przez telefon lub forum nie widząc dziecka. To by było jak by pani skręciła nogę i wymagała od lekarza aby przez telefon poradził co należy robić. Jednak na wstępie są pewne sposoby uniwersalne: a) bawić się z dzieckiem w linii środkowej ciała( na przykład na kolanach: dziecko lezy na plecach , jego pupa jest oparta o pani brzuch i co naj ważniejsze głowa nie może wyjść za granice linii pani kolan bo opadać będzie i to może wywoływać wyprost ciała), może pani mu pokazywać zabawkę aby wyciagał ręce w linii środkowej i łączył je, dotykać rękę o rękę, rękę do kolana , pocierac jedną nózkę o drugą itp. Wszystko w linii środkowej. należy ustawić łóżecko tak aby dziecko nie ściagało uwagi coś tylko z jednej strony( np: kolorowa zabawka lub coś kolorowego na ścianie, jasny strumien światła: np okno, lub dzwięki.) Nalezałoby zrezygnować z karuzeli i powieszyć tylko jedną zabawkę( nad mostkiem i na tyle nisko aby dziecko mogło ją śięgnąć.) Co to reszty dotyczącej pielegnacji: sposób ubierania rozbierania, podnoszenia i kładzenia dziecka oraz prawidłowego noszenia i ćwiczenia na konkretny problem dziecka to tylko u rehabilitanta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś