02.11.06, 16:25
Drogie Mamy! Czy macie może sprawdzone sposoby na asymetryczne ułożenie. Mój
4 - miesięczny synek uparcie odwraca główkę w prawą stronę.Pozdrawiam
serdecznie.
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: asymetria 02.11.06, 18:42
      a co mówi ortopeda?
    • mamajulcia Re: asymetria 02.11.06, 20:16
      Jestem mamą 7 miesięcznego Julka. Miałam podobny problem, mój synek też miał
      asymetrię na prawą stronę. Dodatkowo jeszcze odginał główkę do tyłu. Radzę Ci
      odwiedzić dobrego neurologa który dokładnie obejrzy Twoje dziecko. Być może
      będzie potrzebna rehabilitacja?W przypadku tak małych dzieci trzeba reagować
      szybko i wszelkie zmiany doskonale można skorygować!Im wcześniej tym lepiej!My
      trafiliśmy na dobrego neurologa jednak dopiero za tzrecim razem .Wcześniej
      wędrowaliśmy od jednego do drugiego. Z Julciem ćwiczymy metodą Vojty już ponad
      5 miesięcy i rezultaty są niesamowite. Ale mój synek miał nie tylko asymetrię
      lecz także nierówne napięcie mięśniowe i słabo trzymał główkę. Więc radzę nie
      bagatelizować sprawy.Pozdrawiam
      • ilona54 Re: asymetria 02.11.06, 20:52
        witam,moja corka, obecnie 18mies ,rowniez miala asymetrie na prawa strone i
        wzmozone napiecie miesniowe mostkowo-obojczykowo-sutkowe.Trafilismy na znakomita
        p dr neurolog,ktora wskazala nam rehabilitantow od metody Vojta.Zaczelismy cw,
        gdy mala miala 7mies,poniewaz neurolog, do ktorego pierwszy raz trafilismy/mala
        miala wtedy 4mies/stw,ze musze ukladac,pokazywac i podchodzic do dziecka z lewej
        str,niestety po prawie 2mies tak owych prob nic nie skutkowalo...po prostu zla
        diagnoza i niedoswiadczony lekarz....ale to inna historia....
        Nie zwlekaj ani godziny, tylko jak najszybciej odwiedzcie neurologa,on zbada
        dzidzie i powie ci co jest nie tak.W ogole nieodwraca glowke w lewo???
        • moonika26 Re: asymetria 03.11.06, 11:37
          synek był badany przez neurologa, podobno bardzo dobrego w Warszawie, nie
          stwierdził nieprawidłowości neurologicznych, napięcie mięśniowe prawidłowe,
          chodzimy na rehabilitację, raz w miesiącu - pani rehabilitantka pokazuje jak
          ćwiczyć w domu, mały odwraca główkę w lewo jak coś go interesuje z tej strony,
          ale zdecydowanie woli prawą str.,podciągany za rączki najpierw odwraca główkę w
          prawo, a później stara się ą dźwigać
    • anetakrawczyk1 Re: asymetria 03.11.06, 22:13
      Mój synek ma 9 miesięcy i też miał asymetrię prawej strony. Nie chodziłam z nim
      do żadnego neurologa i samo mu przeszło. Trzeba dziecko w czasie snu kłaść
      tylko na lewym boczku i zobaczysz jak szybko będzie kręciło główką w obie
      strony. U nas przynajmniej tak było. Cierpliwości wszystko wróci do normy
    • 1klara Re: asymetria 04.11.06, 22:28
      Na twoim miejscu poszłabym do rehabilitanta. On zobaczy dziecko i zaleci
      odpowiednie ćwiczenia. Nie ma uniwersalnych ćwiczeń na asymetrię. kAŻDE DZIECKO
      JEST INNE I WYMAGA INNEGO TRAKTOWANIA I INDIWIDUALNEGO INSTRUKTAzu. Nikt nie
      daje zaleczenia przez telefon lub forum nie widząc dziecka. To by było jak by
      pani skręciła nogę i wymagała od lekarza aby przez telefon poradził co należy
      robić. Jednak na wstępie są pewne sposoby uniwersalne: a) bawić się z dzieckiem
      w linii środkowej ciała( na przykład na kolanach: dziecko lezy na plecach ,
      jego pupa jest oparta o pani brzuch i co naj ważniejsze głowa nie może wyjść za
      granice linii pani kolan bo opadać będzie i to może wywoływać wyprost ciała),
      może pani mu pokazywać zabawkę aby wyciagał ręce w linii środkowej i łączył je,
      dotykać rękę o rękę, rękę do kolana , pocierac jedną nózkę o drugą itp.
      Wszystko w linii środkowej. należy ustawić łóżecko tak aby dziecko nie ściagało
      uwagi coś tylko z jednej strony( np: kolorowa zabawka lub coś kolorowego na
      ścianie, jasny strumien światła: np okno, lub dzwięki.) Nalezałoby zrezygnować
      z karuzeli i powieszyć tylko jedną zabawkę( nad mostkiem i na tyle nisko aby
      dziecko mogło ją śięgnąć.) Co to reszty dotyczącej pielegnacji: sposób
      ubierania rozbierania, podnoszenia i kładzenia dziecka oraz prawidłowego
      noszenia i ćwiczenia na konkretny problem dziecka to tylko u rehabilitanta.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka