alin9 06.11.06, 19:54 Mam problem.Jak 13-omiesięczniaka "namówić"do nie łykania odkrztuszonej flegmy.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teletombola1 Re: flegma 06.11.06, 23:35 a alergolodzy twierdzą, że to naturalna szczepionka Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: flegma 07.11.06, 09:34 Chcę uściślić.Nie niepokoiło by mnie to ale mała miała gęstyą flegmę.Doszliśmy do odkrztuszania po dojściu do luźniejszej konsystencji.Teraz ma znowu gęstą i mimo leków się "dusi".Cały czas jest pod kontrolą pediatry i alergologa. Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: flegma 07.11.06, 12:59 A próbowałaś inhalacji i oklepywania, to naprawdę działa i jest bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: flegma 07.11.06, 15:05 Niestety ale nie można nauczyć małego dziecka aby odkrztuszoną wydzielinę wypluwało. Moja córcia choruje na mukowiscydoze - uogólniając w jej organiźmie jest nadmiar śluzu. Poprzez inhalacje, drenaże (oklepywanie w 5 pozycjach), leki udaje nam się rozrzedzić śluz - częściowo dzieki drenażom, zabawom ruchowym, gimnastyce oddechowej udaje nam się tego śluzu pozbyć co nie znaczy, że dziecko go wypluwa. Z wiekiem można nauczyc dziecka odkrztuszenia i wyplucia wydzieliny a maluchy poprostu ja łykają co jest naturalne. Jeżeli dziecko mocno kaszle musisz zrobić coś aby rozluźnic flegmę, zmusić dziecko do zakaszlenia. Sluz wówczas jest przesuwany do górnych dróg oddechowych skąd łatwiej go odkrztusić kaszląc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: flegma 07.11.06, 18:36 Dziecko jest inhalowane,oklepywane i dalej zaflegmione po uszy.Ale jeszcze raz dziękuję za komentarze.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś