Dodaj do ulubionych

chleb bezglutenowy

IP: *.* 15.03.01, 10:55
Drodzy Rodzice\nPoszukuję sprawdzonego przepisu na chleb bezglutenowy\npozdrawiam \nZUZA
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka mama Julki Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 15.03.01, 15:39
      A nie lepiej kupić?
    • Gość: Zuzanna Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 16.03.01, 12:19
      Droga Aniu\nkupiony chleb bezglutenowy po pierwsze nie przypadł zbytnio mojemu dziecku do smaku, a po drugie zawiera w swoim składzie coś (niestety nie wiem co!) co również uczula
    • Gość: Anka mama Julki Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 16.03.01, 21:03
      Wiem kogo zapytać o przepis, ale to trochę potrwa...
    • Gość: Zuzanna Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 19.03.01, 09:53
      Droga Aniu\nbędę czekać i dziękuję za zainteresowanie\npozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 19.03.01, 14:10
      Pani Zuzanno,\nW drukowanym "Dziecku" podajemy różne przepisy dla alergika.\nChleby (różne) były w numerze lutowym.Przesyłam na szybko jeden z przepisów - może się przyda. Pozdrawiam serdecznie\nWojciech Widłak\n\nChleb \npaczka mąki bezglutenowej - 40 dag (niskobiałkowa mąka z czerwoną kartką z piekarni fundacji "Przekreślony Kłos"; zawiera skrobię kukurydzianą i mąkę guar)\n pół litra ciepłej wody \n 4 łyżki oleju + jedna do wysmarowania blachy\n 2,5 dag drożdży\n łyżeczka cukru\n pół łyżeczki soli\n \n Mocno nagrzej piecyk. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce. Do sporego naczynia wlej 350 ml wody, dodaj zaczyn drożdżowy, olej, sól, a na koniec wymieszaj z mąką. Wyrabiaj łyżką albo mikserem około 5 min. Dodaj 6-8 łyżek wody i mieszaj łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji bitej śmietany. Wyłóż ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch nalej pięć łyżek wody i zrób poprzeczne nacięcia. Odstaw do wyrośnięcia - kiedy ciasto urośnie o 1-1,5 cm, wstaw je do gorącego piekarnika (powyżej 250°C). Piecz, aż chleb zbrązowieje (około godziny).
    • Gość: Ania Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 21.03.01, 13:43
      Tak wiele piszecie o produktach bezglutenowych. Gdzie kupujecie cos takiego jak chleb bezglutenowy czy biszkopty? W jakimś specjalistycznym sklepie?\n Przy okazji podaję Wam przepis własnej roboty na pierwsze bezglutenowe ciasteczka. Przepis sama wymyśliłam, więc może się okazać, że jakiś dietetyk może mieć zastrzeżenia.. Podaję je mojemu 8 m-cznemu synkowi (smakują jak kruche ciasteczka):\n½ kostki drożdży rozpuszczam w ½ szklanki soczku dla dzieci (ale można też w mleku modyfikowanym), dodaję 1 łyżkę stopionego masełka i 1 żółtko (niekoniecznie) + troszkę cukru. Zagniatam z mąką kukurydzianą (lub gryczaną) tak, aby ciasto się zlepiło (nie jest ono takie gładkie jak typowe ciasto drożdżowe, ale to ze względu na mąkę). Robię ciasteczka wielkości „piegusków”, troszke oliwie z góry oliwa z oliwek i po 1/2h piekę w dobrze ciepłym piekarniku ok. 15min. Po przestudzeniu na każde ciasteczko rozlewam kisielek (1/2 rozgotowanego jabłka + 1/2szkl soczku dla dzieci + 1łyżeczka mąki ziemn). Bez kisielku jest zbyt mączyste, ale dzięki podawaniu po kawałeczku mój syn nauczył się jeść (czytaj: rozgniatać dziąsłami) cos więcej niż papki.
    • Gość: Zuzanna Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 24.03.01, 10:07
      Panie Wojtku\ndziekuję bardzo za przepis, który oczywiście wyprubuję.\nChciałabym się dowiedziec czy archiwalny numer o którym Pan pisze jest w jakiś sposób dostepny?\npozdrawiam\nZuzanna
      • Gość: iwona Re: chleb bezglutenowy IP: *.* 08.06.01, 17:11
        Cześć - polecam książkę "Moje dziecko jest na diecie" Monika Beck-Pietrzak - tam jest więcej przepisów bezglutenowych. Ksiązkę można dostać np. w Merlinie. Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka