Dodaj do ulubionych

Obnizanie temeratury

IP: *.* 09.05.01, 20:02
Kochanie,co podajecie pociechom na obnizenie temperatury?Moja mala jest chora po raz pierwszy-ma skonczone 10 miesiecy.Lekarka zalecila nam Paracetamol w czopkach.Mamtez do wyoru Apap i Panadol o smaku truskawkowym.I czy nie za czesto jet podawac dziecku taki specyfik co 4 godz gdy temp.przekracza 38??Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta, mama Marysi Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 09.05.01, 21:55
      Witaj. Czopki są o tyle lepsze, że maluchy lubią wymiotowac przy gorączce. A wtedy nici z syropku; nie wiadomo ile organizm wchłonął, a ile wyleciało z powrotem. Nasza pani doktor radziła nam te syropki dopiero po ukończeniu 2 lat (mniej gwałtowne napady gorączki). Poza tym radzę ci kłaść chłodne (ale nie zimne!) okłady na uda malucha (np. zmoczony ręcznik). Przedawkować nie można, a mojej córeczce zawsze pomaga. Nie przejmuj się wysoką gorączką. U małych dzieci nawet przy byle błahostce od razu skacze temperatura. Moje dziecko za pierwszym razem miało 38,5 przy... katarze!\\\\Pozdrowienia. Życzę zdrowia dla malucha.
    • Gość: Kinga Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 09.05.01, 22:02
      U mojego dziecka podawanie czopków w ogóle nie zdało egzaminu, bo poza tym, że natychmiast zostawały "oddane", to wywoływały ataki straszliwego płaczu, co gorączkę dodatkowo podbija do góry. Generalnie wszystkie leki, zgodnie z zaleceniem NASZEJ pani doktor podaję dopiero po przekroczeniu 38,5. Do tej pory stosowałam Panadol, ale podczas ostatniej infekcji okazał się zbyt słaby, gorączką nie spadała lub spadała na krótko. Podałam Nurofen dla niemowląt (od 6 miesiąca życia) i chyba już pozostanę mu wierna, bo temperatura spadła bardzo szybko i dość długo nie wracała. Na obniżenie wysokiej gorączki mam też inną metodę, ale przez niektórych mogłabym zostać wyklęta, więc jeśli Cię interesuje to napisz na priv. Pozdrawiam i życzę zdrówka małej.
    • Gość: Mika_P Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 09.05.01, 23:36
      Czopki są naprawdę dobrym wynalazkiem, tylko trzeba maluchowi na chwilę zacisnąć posladki, żeby od razu nie wydalił. Jeżeli porcja jest właściwa dla wagi dziecka, to można podawać co 4 godziny, tylko nie można przekroczyć dobowej dawki, zdaje sie, że zazwyczaj są to 4 porcje leku - czyli na 16 godzin.Kiedyś mój mały był bardziej chory, gorączka szybowała powyżej 39 a było za wcześnie na nową dawke - wiec wsadziłam go na 10 minut do kąpieli chłodniejszej o 3 stopnie. Nie jestem pewna, czy to było 3 stopnie od normalnej, czy od bieżacej temperatury dziecka - niech ci to lekarz powie, albo mądra ksiązka. Na malucha to zadziałało, gorączka spadła o kilka kresek. Aha, i w czasach, kiedy był w wieku zbliżonym do twojej córeczki, obniżaliśmy mu gorączkę dopiero przy 38.5 - organizm takiego malucha walczy gwałtowniej, to i temperatura wyższa od tej, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni patrząc na siebie.
    • Gość: Adzia Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 10.05.01, 07:25
      Ja daję tylko Eferalgan w czopkach. To najszybciej działa i jest najpraktyczniejsze, różne syroby o smaku truskawkowym są po prostu wstrętne (spróbuj sama) i nawet nie spały koło truskawek ;-) A czopki wchłaniają się najszybciej, hop siup i po gorączce - doceniłam to szczególnie w nocy.
      • Gość: jola Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 10.05.01, 09:20
        nurofen albo ibufen(teraz jest też dla młodszych dzieci) w syropie bardzo szybko działają i mają też działanie przeciwzapalne, polecam
    • Gość: Gosia25 Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 10.05.01, 11:37
      Ja daję od 38.5. Wczesniej wkladam do wody o temperaturze ciala i stopniowo ochladzam do 37 stopni. Bardzo dobrze dziala na ogol dzieci to lubia.
      • Gość: Patrycja Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 12.05.01, 01:04
        uważajcie na nurofen i ibufen - mogą uczulać(oczywiście nie wszystrkich).poza tym dla alergików stosowniejsze są czopki zamiast syropów-te zawierają tyle chemii,że włos się jeży.przepraszam,że tak jestem uczuleniowo nastawiona,ale mam w domu dwa egzemplarzesmile)).dla pocieszenia dodam,że w przypadku czopków wybucha u mnie zgodna histeria-ryczy i czterolatek atakowany czopkiem ,i jego współczująca ,dwuletnia siostra...ale za to działa najszybciej!
    • Gość: Miśka Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 12.05.01, 21:38
      Mój mały ( 10 m-cy) właśnie w tym tygodniu przeszedł 3-dniówkę. W poniedziałek 39,4 , wtorek 39,7 ,środę 39,9 .Dawałam paracetamol w syropie i czopkach (w sumie 4 dawki na dobę nie częściej jak co 4 godziny).W międzyczasie przy znikomej po nich poprawie czasem dawałam ibufen lub nurofen(ten ostatni chętniej pił) pamiętając, że i tych można wypić max. 4 dawki 4 razy na dobę co 4 godziny. Jednak na zlecenie p. doktor podałam większą dawkę niż w ulotce Nurofenu, tzn. wg wagi dziecka-tak jak przy Ibufenie(10.5 kg-porządne 5 ml ).Podałam też raz na noc pół czopka Pyralginy ( maluszkom można dać 2 razy na dobę po pół czopka, no chyba, że uczulony, ja ryzykowałam).Najlepsze byłyby mokre chłodne(nie zimne!) okłady, które z powodzeniem stosowałam córce gdy była w wieku brata. Ale ten mój mały nicpoń wrzeszy na nie wniebogłosy i ściąga. We czwartek słupek termometru wreszcie wskazał 38,3 ,mogłam iść do przychodni skontrolować małego.Po południu pojawiła się oczekiwana wysypka. W piątek mały znowu przespał(jak za zdrowia)całą noc a i termoetr wypoczywal, bo nie naciągnął 36 stopni. Została tylko niechęć do jedzenia ( nawet ukochanej piersi i jogurtu). Eh! A może to znowu zęby idą?!?
      • Gość: MAgda Re: Obnizanie temeratury IP: *.* 13.05.01, 06:54
        Miśka,no moja Zuzka tez wlasnie chyba trzydniowke przeszla.Pisze chyba bo zastanawialam sie czy to nie rozyczka.Jak pierwszego dnia ogladala ja lekarka to stwierdzila gardlo,noale ze wysypka w 4 dniu si epojawila wiec telefonicznie juz potwierdzila trzydniowke.Zuzka ma plamki na glowie czolku i plecach.Na szczescie nie swedza.Z jedzeniem tez jeszcze slabo-ale cycus posostalw laskach.Moja Zuzka ma tez 10,5 miesiaca-to rowiesnicy.Chetnie bym z Toba korespondowala.:)Napisz:brio@3net.plMagda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka