Dodaj do ulubionych

czarny pieprzyk! poradzcie

IP: *.* 13.06.01, 19:54
dziewczyny , mam na prawym ramieniu pieprzyk w wielkosci 5mm , co mnie zastanawia to to ze kiedys on byl brazowy natomiast od dwoch lat jest czarny i teraz nie wiem czy to wina mojego nadmiernego opalania sie ? Podobno takie rzeczy sie usuwa , czy ktos moze wie jak to wyglada to usuwanie czy to operacja prosze o jakies odp. na ten temat caly czas mysle o tym ze to powazny nowotwor .
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 13.06.01, 22:41
      Cześć Magdo. Też mam pieprzyki (od lat) ale nie jestem pewna czy usunąć. Rozmawiałam z chirurgiem z gdańskiego szpitala i odradzał. Z kolei tzymanie ich też nie jest najbezpieczniejsze. Pieprzyk staje się "niebezpieczny" gdy sie powiększa lub pojawia się wokół niego zaczerwienienie, czy jakiś stan zapalny. Nie wolno go trzeć, zdrapywać ani specjalnie naświetlać na słońcu. Jeżeli niepokoisz się idź do lekarza. Niech on zdecyduje co robić.Też mam czasami takie "kosmate myśli", jednak staram się z nimi walczyć.Basia
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 14.06.01, 09:26
      A moze wiecie w jaki sposob sie usuwa taki pieprzyk czy to boli ?
      • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 14.06.01, 16:34
        Pieprzyki usuwa się chirugicznie. W znieczuleniu miejscowym - lekarz po prostu robi zastrzyk. Tak naprawdę tylko to ukłucie przez chwilkę boli, ale na pewno mniej niż przy znieczuleniu zęba. Zabieg trwa ok 20-30 minut. Później najlepiej dać wycięty pieprzyk do badania histopatologicznego, tak na wszelki wypadek. Nie ma się czego bać - 99,99999999% szans,ze wszystko jest w porządku.Szwy zdejmuje się po 5-6 dniach.Najlepiej idź do chirurga plastyka, wtedy blizna będzie niewidoczna. Ja usunęłam cztery pieprzyki na twarzy (jeden wydawał mi się podejrzany, a pozostałe wyglądały okropnie). Nie ma śladu i jestem bardzo zadowolona.Pozdwawiam :hello:
        • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 14.06.01, 20:20
          Też Ci dziękuję. Mieszkam obecnie w Poznaniu i chyba tu zajmę się moimi pieprzykami. Ile płaciłaś za ich usunięcie. Czy robiłaś to prywatnie czy w państwowym szpitalu?Basia
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 14.06.01, 18:03
      dzieki kreska , to co mnie zastanawia to to ze nie ktorzy mowia zeby lepiej nic nie robic bo sie paprze niepotrzebnie tak potocznie to nazwe ,ide do lekarza zobaczymy co ona na to w sumie to jeden pieprzyk ( czarny ) ale zupelnie przypadkowo inny lekarz mowil ze koniecznie musze to usonac i tak mnie postraszyl ze teraz tylko o tym mysle
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 20.06.01, 09:26
      Bardzo mnie pocieszył twój post - ja też mam czarny pieprzyk na stopie i mam obsesję z tym związaną... Ostatnio na którejś stronie o zdrowiu poczytałam o czerniakach i właściwie mało nie zemdlałam... Wybieram się jednak do lekarza tylko nie jestem pewna jakiego: dermatologa czy chirurga plastyka? Wiem też, że poznańscy naukowcy wykryli super metodę wykrywania czerniaka. Czy wiecie coś o tym??? Ewa
      • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie,, do EWY IP: *.* 22.06.01, 01:11
        Ewo , czy moglabys podac mi te strone o czerniakach ja bardzo malo wiem na ten temat a chcialabym wiecej sie dowiedziec , napisz mi czy masz duzy ten pieprzyk ok? , ja mam na rece jak pisalam i wyobraz sobie ze zaczal mnie ostatnio leciutko piec tzn czuje takie promieniowanie , juz zamowilam sobie wizyte u lekarza zobaczymy co mi poradzi , roznie mowia na temat usowania jedni radza zeby sie go pozbyc drudzy odradzaja juz sama nie wiem , napisz koniecznie pozdrawiam
        • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie,, do EWY IP: *.* 22.06.01, 10:04
          Magdo, oto adres strony: http://www.zdrowie.med.pl/czerniak/czerniak.htmlStrona www.zdrowie.med.pl jest super choć nie jest perfekcyjna (takiej o zdrowiu jeszcze nie znalazłam!). Koniecznie napisz mi o swojej wizycie u lekarza - ja też muszę tam iść! Zresztą nie tylko z tym na stopie ale i na plecach... Gdzie mieszkasz? Ja w Warszawie.Aha! Czytając o czerniaku przygotuj się na załamanie nerwowe - ja to przeszłam! EWA
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie,, do EWY IP: *.* 22.06.01, 12:55
      Jestem w szoku po przejrzeniu tej strony , choc moj pieprzyk nie wyglada jak te pokazane ale po przeczytaniu artykulu sie zalamalam troche , czy twoj pieprzyk przypomina ktorys z tamtych pokazanych ? Napisz cos o nim prosze , sorki ze tak naciskam ale ja juz zaczynam sie naprawde niepokoic
      • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie,, do EWY IP: *.* 25.06.01, 09:10
        Nie, nie wygląda, ale najbardziej przeraził mnie fakt, że już 5 mm czerniak jest groźny (czy nawet mniejszy?)!!! Te na zdjęciach są powiększone, więc trudno jest zgadnąć jak to wygląda "normalnie". Przecież takie maleństwo jest trudno dostrzec, więc jak się uchronić? Niestety, źle trafiłaś: ja jestem panikara i cię nie pocieszę, choć pewnie na to liczysz... Możemy jednak razem się "pobać" - będzie raźniej.No i być w kontakcie. OK? Poza tym jeszcze raz piszę o tych naukowcach z Poznania (czy Torunia???), którzy - jak kiedyś słyszałam - mają najlepszy w świecie sposób na badanie / leczenie też ?/ czerniaka ale brak pieniędzy na rozwój metody. Czy ktoś zna szczegóły?EWA
    • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 30.06.01, 14:30
      Czesc Ewa i jak tam twoje samopoczucie zwiazane z piprzykiem ? Ja juz trzese porami :) ze sie tak wyraze , w srode mam wizyte u lekarza i mam nadzieje ze wytnta go !!! Najgorsze jest to , ze ciagle mam wrazenie ze to grozne cholerstwo no nic zobaczymy ! Napisz jakiej wielkosci masz ten pieprzyk ok? Moj jest diabelnie czarny i przypomina jedna fotografie z tej strony o zdrowiu . Pozdrawiam Cie i synka Filipka :)
      • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 02.07.01, 11:07
        Magdo, jesteś już po pierwszej wizycie? Do jakiego lekarza poszłaś? W jakim mieście? Napisz relację z wizyty, proszę!!!!Mój pieprzyk jest bardzo ciemnobrązowy, minimalnie czarny.Ma nieregularny kształt, średnica 4 mm. Drugi mam na plecach, jest czarny i płaski, chyba tej samej wielkości. Od lat czuję, jakbym nosiłła na plecach narośl wielkości arbuza a nie małą plamkę ... Nie wiem czy jesteśmy normalne, tak się bojąc, ale czuję się bezpieczniej, gdy tak razem przez to idziemy...EWA
        • Gość: guest Re: czarny pieprzyk! poradzcie IP: *.* 02.07.01, 11:59
          Czesc Ewo , ide do lekarza w srode nie stety mieszkam za granica tak ze chyba nie odwiedzimy tego samego lekarza . Ale szczeze mowiac wolalabym aby zobaczyl to lekarz z Polski podobno jest dobra klinika w Warszawie i tam pracuja profesjonalisci z tej dziedziny drogo kosztuje wyciecie ale warto . Wiesz tak sobie myslalam co zrobie jak mi lekarz powie ze to bardzo powazne ?! Chyba padne , na tej stronie w zdrowiu jest napisane ze 5 lat zycia przy zaawansowanym czerniaku !!! To straszne , no i moj tez ma 4 mm i jest czarny jak diabel i sie lekko blyszczy . Zamow sobie wizyte rowniez , zapytam sie znajomego o ta klinike dla Ciebie zobaczysz sobie i ocenisz pozdrawiam .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka