Dodaj do ulubionych

Zespół złego wchłaniania

IP: *.* 21.08.01, 21:04
Co to jest zespół złego wchłaniania? Proszę o informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 22.08.01, 10:03
      Lekarka pediatra powiedziala, ze moze to byc spowodowane niewlasciwa dieta (gdy podaje sie dziecku za wczesnie jedzienie, ktorego nie powinien jeszcze jesc). Nic wiecej nie wiem.l.
    • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 22.08.01, 10:52
      Pierwotny i wtórny zespół złego wchłanianiaZ zespołem złego wchłaniania mamy do czynienia wtedy gdy na młode, aktywne komórki jelitowe - enterocyty - zacznie działać jakiś szkodliwy czynnik, który je kaleczy i niszczy. Powierzchnia ścianek jelita staje się zupełnie gładka i płaska. Przez tak uszkodzone ścianki do organizmu przenika niewiele substancji odżywczych. Zaczyna brakować budulca, energii i witamin. Najpoważniejszą przyczyną zespołu złego wchłaniania jest wrodzona nietolerancja glutenu czyli celiakia.Nie wykryto żadnego nieprawidłowego genu, który mógłby być odpowiedzialny za to schorzenie. Nie da się więc przewidzieć, u którego dziecka ujawni się ta wrodzona cecha nietolerancji. Dowiadujemy się o tym dopiero, gdy zaczynamy do diety niemowlęcej dodawać jakieś produkty zbożowe. Zaobserwowane objawy choroby pozwalają rozpoznać wcześniej zespól złego wchłaniania i rozpocząć w porę leczenie oparte o dietę bezglutenową. Skoro przyczyną zaburzeń wchłaniania pokarmowego było wprowadzenie glutenu do diety to wycofanie tego składnika pokarmowego powinno szybko przynieść poprawę. Tak jednak nie jest.Sam gluten został rozpoznany przez von Dicke`a w 1950 roku, jednak mechanizm jego szkodliwego działania nie jest jeszcze ostatecznie wyjaśniony. Gluten jest potocznie przyjętą nazwą dla prolamin (frakcji białek zbóż rozpuszczalnych w alkoholu) występujących w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Toksyczne działanie na śluzówkę jelita wykazują prolaminy w pszenicy - gliadyna, w życie - sekalina, w jęczmieniu - hordeina i avenina w owsie. Przyczyna wrodzonej nietolerancji glutenu tkwi najprawdopodobniej w wadliwej budowie ściany komórkowej enterocytów, co wywołuje cały łańcuch następstw prowadzących do zaniku kosmków.Czas oczekiwania na poprawę zależy od stopni zniszczenia kosmków. Jeżeli gluten oddziaływał stosunkowo krótko na kosmki jelitowe dziecka zagrożonego celiakią, mógłby nie zdążyć dokonać dużych zniszczeń. W porę wprowadzone leczenie dietetyczne przerwie postęp działania destrukcyjnego i pozwala na szybką regenerację ścian jelita. W takim przypadku już po 2-3 tygodniach zaczyna się odnowa kosmków. W przypadku gdy rozwinęły się wszystkie ciężkie objawy zespołu złego wchłaniania, kosmki są w takim stopniu zdegenerowane, że ich odbudowa musi trwać znacznie dłużej, około 3 miesięcy. Po tak długim czasie uda się dopiero zaobserwować wyraźną poprawę przyrostu wagi, a niekiedy potrzeba nawet pół roku zanim dziecko dogoni prawidłowe parametry wagowe. Leczenie dietą bezglutenową musi być prowadzone dostatecznie długo i wytrwale. Nie każde dziecko wykazujące objawy zespołu złego wchłaniania jest chore na celiakię. Celiakia jest najpoważniejszym schorzeniem wśród przyczyn zaburzeń wchłaniania. Polega ona na wrodzonej nietolerancji glutenu - mówimy wówczas o pierwotnym zespole złego wchłaniania. Natomiast zdarzają się równie często zespoły złego wchłaniania u osób z prawidłową budową ścian komórkowych. Wtedy przyczyną zaburzeń bywają innego rodzaju np. infekcje jelitowe, różne leki, pasożyty. W czasie trwania którejś z wymienionych przyczyn różne czynniki oddziaływują na kosmki jelitowe uszkadzając je i prowadząc do stopniowego zaniku. W wyniku tych uszkodzeń dochodzi do tzw. wtórnego zespołu złego wchłaniania. W celu szybszej regeneracji kosmków wprowadza się także dietę bezglutenową, gdyż na uszkodzone z innego powodu kosmki gluten zaczyna też działać szkodliwie. Dieta bezglutenowa jest wskazana w każdym zespole złego wchłaniania niezależnie od przyczyny. informacje skopiowałam ze strony www.glutenex.com.plMożesz też poszukać pod hasłem dieta bezglutenowa lub nietolerancja glutenu lub alergia na glutenElik
    • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 22.08.01, 14:10
      Jako mama dziecka z zespołem potwierdzę tylko to, co napisała elik. Dodam tylko, że niekoniecznie gluten, przyczyn choroby może być wiele. W przypadku mojego syna lekarze podejrzewają przejście wirusowego zapalenia jelita jako następstwo przebytej ospy wietrznej. Sygnałem ostrzegawczym powinny być przede wszystkim brzydkie stolce, niekoniecznie od razu luźne (to przychodzi później), ale np. ze śluzem, kawałkami pożywienia. W konsekwencji dochodzi do spadku wagi, braku żelaza, witamin i innych elementów budujących organizm. Nie stosuję, bo nie znam naukowego języka, mi lekarze tłumaczą jak głupiej babie, to ja piszę podobnie. W każdym razie jeśli chodzi o celiaklię, to dziecko ponoć zostaje bezglutenowcem na zawsze, w innych przypadkach ZZW ponoć może się cofnąć nawet w ciągu kilkunastu miesięcy. Tak mnie pocieszają...PozdrawiamKinga
      • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 23.08.01, 16:38
        Kingo,bardzo Cię proszę o więcej informacji na temat , który poruszyłaś. U mojego 20-sto miesięcznego synka wciąż pojawiają się bardzo brzydkie stolce- właśnie takie , jak opisujesz. Byłam z nim u gastrologa i u pediatry, ale oni wciąż rozkłądają ręce, ze nie wiedzą co mu jest. Tymczasem mały źle przybiera na wadze, jest niespokojny i wydaje mi się,że ma bóle brzuszka,szczególnie nocą , bo źle sypia. Jedyne, co lekarze zlecili to stosowanie diety bezmlecznej oraz wykluczenie z diety wywarów mięsnych, czego oczywiście przestrzegam, ale...Bardzo się martwię.Luśka
        • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 23.08.01, 20:36
          Lusiunapisz na priv: kingus27@poczta.onet.pl.Przede wszystkim zrób dziecku bardzo proste badanie kału na resztki pokarmowe i z wynikiem pójdź do lekarza. Więcej informacji podam Ci jutro, bo teraz muszę wreszcie poudzielać sie rodzinnie-mąż "już" wrócił z pracy.PozdrowionkaKinga
          • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 23.08.01, 21:36
            Kinga,a może jednak napiszesz kilka inforamcji o zespole złego wchłaniania na forum? Myślę, że wiele mam będzie zainteresowanych, a Ty masz doświadczenia ze swoim dzieckiem i pewnie wiesz o tym schorzeniu więcej niż niejeden pediatra. Będziesz tak miła?
            • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 27.08.01, 14:13
              Oj, chwilę mnie nie było, więc dopiero dziś przeczytałam, sorry. Myślę, że o zespole można by dużo, aczkolwiek chyba nie ma sensu przytaczać tego, co można wyczytać chociażby w internecie. Krótko powiem tylko tyle, że nie jest to przypadłość związana jedynie z celiaklią i nietolerancją glutenu, bo złą pracę jelita powodować może wiele czynników, podobno także nieleczone alergie... objawy zostały już wymienione, mogę jedynie podsumować: Nieładne, luźne stolce, często po każdym posiłku, z kawałkami pożywienia, mogą być ze śluzem (śluz świadczy o podrażnieniu jelita, występuje też np. po zjedzeniu czegoś zakazanego, więc niekoniecznie musi to być od razu ZZW), pomimo jedzenia spadek masy ciała lub zatrzymanie przyrostu masy. Często dziecko nagle robi się "niegrzeczne" i nadpobudliwe, drażliwe-większość dzieci z problemami trawienia i wchłaniania jest "niedobra". A, podobno często zdarza się anemia. Piszę podobno, bo akurat moje dziecko wyniki krwi miało rewelacyjne, to trochę myliło. Dla wszystkich mam podejrzewających jakieś problemy z trawieniem mam jedynie radę, żeby zrobić dziecku najpierw badanie kału na resztki pokarmowe-nie boli, samo dziecko się nie stresuje, a lekarz na podstawie wyników badania dużo może stwierdzić. Lekarze chętnie wysyłają dzieci na zabieg biopsji jelita, tłumacząc, że to jedyna możliwość zdiagnozowania. Tak na prawdę to bolesny i stresujący zabieg, nie zawsze konieczny, szczególnie, że często wyklucza ZZW, a można wykluczyć i w inny sposób. Często podobne objawy daje alergia pokarmowa-nie zawsze jest to tylko wysypka!!! Wystarczy znaleźć alergen i po problemie.Myśle, że nie jestem w stanie wyczerpać tematu. jestem raczej scisłowcem, najchętniej odpowiem zainteresowanym na szczegółowe pytania, aczkolwiek od razu uprzedzam, że przestałam się w pewnym momencie dokształcać z fachowej literatury, bo mi się jawiły straszne rzeczy mogące się dziać z Konradem. Cała wiedza, jaką posiadam, jest na bieżąco uzupełniana przez naszą panią doktor prowadzącą małego i dotyczy w zasadzie tylko jego przypadku. Może to trochę ograniczone podejście, ale jestem straszną panikarą i akurat w tym wypadku nadmiar wiedzy mi szkodził. Mimo wszystko podzielę się tym, co wiem z zainteresowanymi, których zapraszam na priv, bo na edziecko nie zawsze mogę włazić. Pozdrawiam.
              • Gość: guest Re: Zespół złego wchłaniania IP: *.* 27.08.01, 20:02
                Dzięki Kinga za informacje, bardzo wyczerpujace. Myślę, że ciężko karmić malca z ZZW, bo przecież musi być na specjalnej diecie. Jednak przypuszczam, że wraz z wiekiem i rozwojem układu pokarmowego dzieci z tego wyrastają. Bądź dobrej myśli! Mój mały w wieku 10 m-cy wyrósł ze skazy białkowej, może to będzie jakimś pocieszeniem....Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka