Dodaj do ulubionych

posiew moczu

12.11.06, 12:06
Czy ktoś może mi poradzić jak pobrać od dziecka niespełna rocznego i cały
czas pampersowego próbkę moczu do posiewu?? mała ma trzydniówkę, która trwa
już piąty dzień i musiałabym zrobić takie badanie. Jak Wy to robiłyście???
Obserwuj wątek
    • szeniaa Re: posiew moczu 12.11.06, 12:25
      moja córka ma pobierany mocz co miesiac a ma 8 miesięcy piszę jak to ja robię
      poprawka - my
      odpinasz pieluche mała na rece pod kran z bierzącą wode i dobrze pupę umyć woda
      z mydłem i dobrze wyplukać
      później siadamy tak że jedno z nas (ja albo mąż) trzyma mała za nóżki przed
      kolanami tyłem do siebie tak żeby pupa byla w powietrzu i niczego nie dotykała
      a drugie trzyma w pogotowiu odkręcony ale zakryty wieczkiem pojemniczek i czeka
      na to cudowne siiiii...
      jakl już jest to lapie w pojemnik zakęca i cieszy sie że wreszcie się udało
      niestety bywa tak ze trzeba na to trochę czekać w niewygodnej dla nikogo pozycji
      koniecznie też przed polowaniem na siku daj jej dużo pić jakies pół godziny czy
      godzinę przed
      pozdrawiam
    • agau7 Re: posiew moczu 12.11.06, 14:44
      W aptece są specjalne woreczki do pobierania moczu, które przykleja się do pupy
      dziecka. Inne dla chłopczyków i inne dla dziewczynek.
      • szeniaa Re: posiew moczu 12.11.06, 17:23
        te woreczki nie mogą być stosowane do pobierania moczu na posiew
        może wyjść gorszy wynik niż jest faktycznie a to sprawia że dziecko może być
        niepotrzebnie faszerowane antybiotykami
        • szeniaa ważne 12.11.06, 17:33
          • szeniaa Re: ważne 12.11.06, 17:37
            przepraszam za wcześnie wcisnęłam enter

WAŻNE jest to w łapaniu to że złapany do jałowego pojemniczka ma być środkowy
            strumień
            czyli rozłóż sobie na podłodze jakąś szmate żeby początek i koniec sikania mógł
            spaść na podłogę a nie do pojemniczka
            i właśnie dlatego woreczki się do tego nie nadaja bo łapią całość i to fałszuje
            wynik
            pozdrawiam
            • magdamroziuk Re: ważne 12.11.06, 20:23
              Poza tym jak woreczek jest za długo przyklejony, to już mogą się tam namnażać
              bakterie ze skóry i potem zafałszować wynik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka