zosik05 12.11.06, 12:06 Czy ktoś może mi poradzić jak pobrać od dziecka niespełna rocznego i cały czas pampersowego próbkę moczu do posiewu?? mała ma trzydniówkę, która trwa już piąty dzień i musiałabym zrobić takie badanie. Jak Wy to robiłyście??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szeniaa Re: posiew moczu 12.11.06, 12:25 moja córka ma pobierany mocz co miesiac a ma 8 miesięcy piszę jak to ja robię poprawka - my odpinasz pieluche mała na rece pod kran z bierzącą wode i dobrze pupę umyć woda z mydłem i dobrze wyplukać później siadamy tak że jedno z nas (ja albo mąż) trzyma mała za nóżki przed kolanami tyłem do siebie tak żeby pupa byla w powietrzu i niczego nie dotykała a drugie trzyma w pogotowiu odkręcony ale zakryty wieczkiem pojemniczek i czeka na to cudowne siiiii... jakl już jest to lapie w pojemnik zakęca i cieszy sie że wreszcie się udało niestety bywa tak ze trzeba na to trochę czekać w niewygodnej dla nikogo pozycji koniecznie też przed polowaniem na siku daj jej dużo pić jakies pół godziny czy godzinę przed pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agau7 Re: posiew moczu 12.11.06, 14:44 W aptece są specjalne woreczki do pobierania moczu, które przykleja się do pupy dziecka. Inne dla chłopczyków i inne dla dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
szeniaa Re: posiew moczu 12.11.06, 17:23 te woreczki nie mogą być stosowane do pobierania moczu na posiew może wyjść gorszy wynik niż jest faktycznie a to sprawia że dziecko może być niepotrzebnie faszerowane antybiotykami Odpowiedz Link Zgłoś
szeniaa Re: ważne 12.11.06, 17:37 przepraszam za wcześnie wcisnęłam enter WAŻNE jest to w łapaniu to że złapany do jałowego pojemniczka ma być środkowy strumień czyli rozłóż sobie na podłodze jakąś szmate żeby początek i koniec sikania mógł spaść na podłogę a nie do pojemniczka i właśnie dlatego woreczki się do tego nie nadaja bo łapią całość i to fałszuje wynik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: ważne 12.11.06, 20:23 Poza tym jak woreczek jest za długo przyklejony, to już mogą się tam namnażać bakterie ze skóry i potem zafałszować wynik. Odpowiedz Link Zgłoś