Dodaj do ulubionych

KOSZMARNY KATAR !!!

IP: *.* 04.10.01, 13:24
Błagam pomóżcie. Trwa już ponad tydzień. Mój Kubuś (1 roczek) za nic nie chce dać sobie dobrowolnie ściągnąć gruszką kataru, sam nie potrafi jeszcze dmuchnąć w chusteczkę. Stosuję krople Nasivin (staram się rzadko, bo wiem że nie jest zdrowo często ich używać), smaruję pod noskiem maścią majerankową. Dodatkowo ma kaszel więc podaję mu syrop z cebuli i miodu + czosnek, calcium w syropie + pulmex baby na piersiątka i plecki. Najgorszy jest katar, wiem że może z niego wyniknąć zapalenie ucha, bardzo się tego boję. Proszę o jakieś sprawdzone rady na katar.Dziękuję z góry.Asik - mama Kubusia
Obserwuj wątek
    • Gość: agorecka Re: KOSZMARNY KATAR !!! IP: *.* 04.10.01, 13:34
      Cześć Asik,Wiem co czujesz, ale obawiam sie że żadne dziecko nie da sobie dobrowolnie ściagnać kataru gruszką. Musisz go po prostu unieruchomić tak, żeby nie ruszał głową bo mógłby sobie zrobić krzywdę, a potem ściagać pomimo płaczu. Gwarantuję, że nie bedzie ci miał tego za złe i płacz przejdzie jak tylko skończysz.
      • Gość: guest Re: KOSZMARNY KATAR !!! IP: *.* 04.10.01, 22:31
        Polecam nawilżacz ,szczególnie na ciepłe powietrze z dodanymi kropelkami np.Olbas.Powietrze jest zupełnie inne i maluchowi łatwiej oddychać.Przy katarze długo trwającym lepiej jednak udać się do lekarza,bo taki katar lubi zejść niżej a wtedy już gorzej.Dużo zdrowia,Gosia :hello:
    • Gość: guest Re: KOSZMARNY KATAR !!! IP: *.* 05.10.01, 09:53
      Możesz stosować o wiele bezpieczniejsze kropelki homeopatyczne Euphorbium (nie wiem czy dobrze napisane). Poza tym po prostu unieruchom dziecko i zrób to co masz zrobić szybko i zdecydowanie. Tak mu ulżysz. Ja niestety sama borykam się z katarem Filipa już 3 tydzień. A właściwie zatkanym noskiem - nic mu nie leci z noska a ma zatkany i pokasłuje rano i wieczorem (chyba mu spływa do gardełka wydzielina). Lekarz nie widzi nic (gardło, uszy, oskrzela, płucka OK). Potwierdziła jedynie, że może to być związane z początkiem okresu grzewczego (suche powietrze, kurz z kaloryferów, itp). Acha, podobno soda oczyszczona dodana do nawilżacza łagodzi podrażnienia śluzówek. Jeszcze nie wypróbowałam.EWA
    • Gość: guest Re: KOSZMARNY KATAR !!! IP: *.* 05.10.01, 10:02
      Asikz tego co kiedyś słyszałam od kilku lekarzy pediatrów to nie powinno się smarować dziecku klatki piersiowej maścią rozgrzewajacą o ile pamietam maść rozgrzewająca może coś tam rozszerzać w oskrzelach (chyba). Na rozgrzewkę zawsze proponowali smarowanie stópek takimi maśćmi.pozdrawiam i życzę zdrowiaEwelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka