Gość: guest IP: *.* 11.10.01, 09:03 hej!Czy spotkałyście się z wadą nóżek,mam na myśli iksowatość i co może być przyczyną?Jak postępować dalej z dzieckiem,by skorygować wadę?wiola. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 09:14 Moj ortopeda uprzedził mnie, iż nózki synka (1,5 roku) mogą stać się iksowate (dzieje się tak ponoć u większości dzieci) i że nia należy się tym martwić. Jest to fizjologia tak samo płaskostopie we wczesnym dzieciństwie, i nie należy nic z tym robić. Koryguj się samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 10:30 Dzięki za odpowiedź Aniu, ale moja córka ma 8 miesięcy i widzę, że nóżki są kolankami do siebie.Stawy biodrowe wg USG są prawidłowe więc skąd ta iksowatość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 11:46 Jako dziecko miałam iksowate nóżki. Teraz może urodą nie grzeszą , ale na pewno nie sa iksowate! Wtedy, te 26 lat temu, lekarz powiedział mojej mamie, że to za mało wit. D. Mama wspomina, że dostałam "końską" dawkę tej witaminki i zalecenie, żeby mniej chodzić (miałam wtedy 1,5 roku). Witaminę jadłam , chodziłam jak to dziecko i jakoś z tego wyrosłam. Najlepiej zapytaj o to swojego pediatrę, w końcu czasy się zmieniają i podejście w medycynie też. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 13:47 A mojemu synkowi lekarz zalecił 10 minut dziennie ćwiczeń. Mają polegać na tym, że nóżkami wykonuje się wszystko to, co rękoma. Poza tym chodzenie po piasku i siedzenie po turecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 13:46 Dzięki za wiadomości .Jeśli jeszcze jakaś emama ma doświadczenie,to proszę o odzew w tej sprawie.wiola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 11.10.01, 14:02 w jakim wieku jest Twój synek?wiola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 12.10.01, 11:35 Jesli pytasz o mojego synka, to odpowiedź jest 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 12.10.01, 11:35 4 lata, sorry, ja już nie mysle w kategoriach miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 19.10.01, 12:56 Mój, obecnie czteroletni chłopiec, też miał problem z iksowatymi kolanami. Rzecz stała się bardzo wyraźna, gdy miał ok. 1,5 roku. W jego przypadku było to spowodowane najpewniej dużą wagą i wzrostem (od urodzenia konsekwentnie ?wystaje? powyżej 97 centyla!). Lekarz pediatra strasznie na nas nakrzyczał, straszył aparatem. W końcu trafiliśmy do dobrego ortopedy, który polecił nam rzecz bardzo prostą - drewniaki. Dziecię ma w nich chodzić jak najczęściej, w domu, latem nawet na dworzu, Drewniaki zmuszają do obciążania zewnętrznej krawędzi stopy i o to właśnie chodzi. Moje chłopisko ?zaliczyło? już chyba czwartą parę i poprawa jest naprawdę widoczna. kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 28.10.01, 09:34 Teraz ja sie wtrace. Moj synek (1,5) nie ma co prawda iksow, ale cos zupelnie odwrotnego - nogi na beczce prostowane Jak kazda mama mysle, co tu zrobic, zeby je odgiac. Jak zapytalam o to lekarke w poradni, to mi powiedziala, ze to sie jeszcze zmieni. Moze nawet za rok Juri bedzie mial iksy i dopiero okolo 5-6 roku zycia uksztaltuje sie jego "ostateczna" postawa. Staram sie w to wierzyc, bo inaczej to bym chyba zwariowala. Juri nie dosc ze ma krzywe nogi to jeszcze wypina pekaty brzuch jak tylko moze do przodu, a tylek do tylu. Nie wiem smiac sie czy plakac.Juz sobie nawet wymyslilam, ze my mu moze za duzo wit D podajemy. Czy to moze powodowac te krzywizny?Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 19.10.01, 20:10 Dzięki Kingo!w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pytanie o iksowate nóżki IP: *.* 29.10.01, 23:06 Polecam buty dzieciece firmy Medort. Dr. Perner.Zobacz na stronie www.medort.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś