Dodaj do ulubionych

Dieta eliminacyjna.

IP: *.* 22.11.01, 22:40
Bardzo proszę mamy o pomoc - wiem, że ten temat był już przerabiany. Sprawdziłam wyszukiwarką, dowiedziałam się czego nie jeść. Problem w tym, co jeść i w jakiej kolejności wprowadzać produkty. Odstawiłam wszystkie potencjalnie alergizujące produkty już ok. półtora miesiąca temu, ale problemy ze skórą Maćka (3 miesiące) się nie skończyły, a nawet jest gorzej. Mój Mlekosys na pewno ma skazę białkową i podejrzenie o AZS. :(Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 23.11.01, 01:29
      Proponuję zrobić dzieciątku test alergiczny i będziesz wiedziała co jeść, a czego nie. Ale równie dobrze może to być uczulenie na kurz bądź pyłki. Ja walczę z AZS - em prawie 5 lat, czyli przez całe życie mojego prawie 5 - letniego synka. Pozdrawiam - Marta
      • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 23.11.01, 15:25
        Zarówno ja jak i mój mąż jesteśmy alergikami ale moja ośmiomiesięczna Basia nie ma problemów z alergią. Fakt do czwartego miesiaca jadłam tylko drób, chleb, marchewkę, buraki, ziemniaki,brokuły, ryżjabłka i do picia tylko sok jabłkowy. Pierwszy raz pomidora zjadłam miesią temu. Od czasu do czasu pozwalam tez sobie na coś mlecznego ale tylko przetwory: jogurt i ser biały i też dopiero od miesiąca.Zrób sobie taka diete przez kilka dni i jeżeli z maluszkiem będzie ok wprowadzaj po jednym nowym produkcie raz na 3 dni. w ten sposób łatwo zaobserwujesz na co dzieciatko jest uczulone
        • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 23.11.01, 20:50
          Uważaj na testy - zarówno z krwi (w tym wieku tylko takie wchodzą w grę), jak i skórne nie są do końca miarodajne - u 15 % dzieci wyniki są błędne - najlepsza jest obserwacja matki. Wprowadzając dietę eliminacyjną radziłabym próbować jeden produkt na tydzień - u mojej córki reakcja występowała 8 dnia. Po odstawieniu alergenu trzeba czekać nawet do 6 tygodni - dopiero wtedy zmiany skórne się cofają. Z mojego doświadczenia (sama mam AZS, piecioletnia córka silną alergię) wynika, że najlepsze rezultaty w pielęgnacji skóry daje smarowanie zwykłym tłustym Dermosanem oraz kapiele nie częściej niż raz na tydzień (chlorowana woda koszmarnie pogarsza stan skóry). Dieta ograniczona do ryzu, kasz, marchewki, ziemniaków, jabłek, mięsa drobiowego i króliczego nie nalezy do przyjemności - zyczę więc Ci powodzenia - walczysz o zdrowie Twego malucha (dalsza alergizacja może prowadzić nawet do astmy...)Pozdrawiam. Maugosia
          • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 23.11.01, 22:15
            Nie tylko takie testy (z krwi) wchodzą w grę, jest jeszcze BICOM.
            • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 23.11.01, 23:41
              Czy moglabys rozwinac temat ? Co to jest Bicom ?
              • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 24.11.01, 11:45
                Poszukaj w wyszukiwarce, bo długo bym musiała pisać. Oprócz tego że robi się nim testy, to też się odczula i wiem, że przy lekkim uczuleniu odczulanie tym sposobem daje świetne rezultaty.
    • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 24.11.01, 23:06
      witaj w świecie mam "eliminacyjnych".Od trzech miesięcy nie jem nabiału, tylko indyk, bez soi i drożdzy,tylko ziemniaki ryz i kukurydza. Może założymy jakiś wspierający się klub? Czasami bywa przeciez nielekko!tylko dieta eliminacyjna ma sens przy karmieniu piersią. Już późno- napisz na priv, to porozmawiamy .
    • Gość: guest Re: Dieta eliminacyjna. IP: *.* 26.11.01, 09:35
      Dziękuję za odpowiedzi. Testów nie mam co maleństwu robić - po pierwsze za male, po drugie, jeśli stosuję już jakąś dietę w testach mogą nie wyjść przeciwciała. Problem też w tym, że małemu nie schodzi uczulenie - obsypany jest już ponad dwa miesiące w mniejszym lub większym stopniu ( z przerwą 3 dniową po Elocomie)- i naprawdę trudno wykryć co go uczula. Zacznę znów od ryżu... :(Dziękuję.Maglena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka