Dodaj do ulubionych

jestem przerażona

IP: *.* 30.11.01, 22:14
Boje się nawet przed soba przyznać do swojego strachu.3 dni temu zrobiłam sobie morfologię przypadkiem z rozmazem.Morfologia niby ok., ale w rozmazie wyszło za dużo monocytów (14%, przy leukocytach 6,7,) aha i ob-15.Byłam u internisty i u hematologa.Radzą powtórzyć badania za ok.1 miesiąc.Ale ja chyba przez ten miesiąc umrę ze strachu myśląc o najgorszym - białaczka i o moich dzieciach Marysi i Kubusiu. Najgorsze jest to że nic nie wiem -ci lekarze są tacy lakoniczni.Jakie są normy, czy moge coś zrobić, jestem totalnie spanikowana. Może ktoś coś wie.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Niesia Re: jestem przerażona IP: *.* 30.11.01, 23:04
      Droda Marleno, niestety nie potrafię podać jakie są normy, miałam dostęp do takich stron gdzie można to sprawdzić, ale nie odpowiada serwer.Natomiast co chciałabym Ci powiedzeć, nie możesz się zamartwiać, nie interpretuj badań na własną rękę bo nawet zawyżony, czy zaniżony poziom czegoś nie świadczy jeszcze o chorobie, może takie wyniki związane są z Twoja dietą lub przyjmowaniem przez Cibie jakiś leków. Sądzę, że gdyby było coś niepokojącego to lekarz powiedziałby Ci. Nie martw się, jestem pewna, że wszystko będzie w porządku.Serdecznie pozdrawiam Agnieszka
    • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 30.11.01, 23:36
      Marleno!Tylko spokojnie - białaczkę się teraz leczy.Gdyby lekarze podejrzewali coś poważnego, myślę, że kazaliby zrobić bardziej szczegółowe badania już teraz , a nie powtórzyć te za miesiąc.Na pewno jesteś przerażona, ale pomyśl sobie, że to, że boisz się, że mogłabyś mieć białaczkę nie znaczy, że ją masz.A może zamiast czekać miesiąc i wykańczać się nerwowo, powtórz badanie już za tydzień.Miej chociaż spokojne Święta.Trzymaj się!
    • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 01.12.01, 02:24
      Marleno!!! Spokojnie, prawdopodobnie Twój organizm walczy z jakąś infekcją, stąd ,żeby cokolwiek zawyrokować musisz powtórzyć badanie za jakis czas. Próbowałam skontaktować się z bratem lekarzem, ale chyba nie ma go w domu, bo nie odbiera maili. W każdym razie mi też zdarzało sie mieć podejrzany obraz krwi, ale wszystko wracalo do normy. Może jesteś przemęczona, zestresowana - taki organizm to świetne miejsce na zagnieżdżenie sie jakiś wirusów. A co do ocen lekarzy, to z tym naprawdę różnie bywa. Myśmy mieli za dużo białych krwinek, tzn. nasza 10-miesięczna córeczka i cały czas pojawiał sie taki zawyzony wynik. Lekarze nic nam nie mówili, tylko kazali powtarzać. W końcu trafiłam do hematologa i on mnie uspokoił, że ten typ tak ma, a poza tym miesi się w normach dla takich małych dzieci, po są one dużo wyższe niż u dorosłych. Jest taka strona, gdzie podane są normy - http://republika.pl/sq7dqx/hematologia/#refNaprawdę, nie martw się na zapas, wierzę że się denerwujesz, ale cierpliwości, na pewno wszystko bedzie dobrze. Usmiechu, spacerków, relaksu, bo musisz zapracować na "normalny" wynik!!! Jeśli masz jekieś stare swoje badania, to porównaj wyniki, być może tak ma być - ja się na tym nie znam, wiem tylko, że w rozmadzie zwiększona liczba czegoś przemawia za np. infekcją wirusową, a czegoś tam za bakteryjną - cczęsto na tej podstawie lekarz decyduje, np. o podaniu antybiotyku. Jeżeli chcesz, to podaj cały wynik badania ( to powie znacznie więcej), a ja spróbuję złapać brata, najpóźniej we wtorek. Głowa do góry.PozdrawiamPaulina
      • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 02.12.01, 22:46
        Dzięki za podniesienie na duchu.Paulina jeśli możesz zapytac brata to dzięki z góry i podaję wyniki:leukocyty we krwi-6.7limfocyty 45,6%midy 9,4%gr.obojętn.podzielone 45%erytrocyty 4,7hemoglobina 14hematokryt 41.8śr.obj.krwinki czerw 89śr. masa hemogl.29.9sr.stęż.hemogl.34stopień anizocytozy erytr. 12,9płytki we krwi 228ROZMAZgr.pałeczkowate 5%gr.podzielone 45%limfocyty 36%monocyty 14%uff
    • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 06.12.01, 22:43
      Marlena nie panikuj na zapas, wszystko będzie dobrze, wypocznij i powtórz badania. Trzymam kciuki
    • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 07.12.01, 01:54
      Marleno!!! Wejdź sobie na stronę, którą Ci podałam ze są tam dokładne normy, prześledź uważnie ( jak wejdziesz wyżej, to będziesz miała objaśnienie skrótów - b. pomocne) i zobaczysz, że właściwie Twoje wyniki są w porządku. Co do ob, znalazłam swoje przeszłe badania i jak chorowałam to miałam ponad 20, a norma jest do 12, może jakaś infekcja. Z bratem nie udało mi się skontaktować, a ja za kilka godzin wyjeżdżam i niestety nie moge napisać Ci szczegółowej analizy Twoich wyników które porównałam z normami - myslę, że sobie poradzisz. Przepisz sobie na kartkę i na spokojnie porównaj. Wszystko będzie dobeze, nie ma sensu martwić się na zapas. Moja córeczka od urodzenia ma zupełne dysproporcje między limfocytami a granulocytami, badania powtarzalismu już kilkakrotnie, dużo lekarzy oglądało, w tym profesor hematolog i stwierdził, że widać ten typ tak ma. Jeżeli nie ma innych niepokojących objawów, to nie trzeba się denerwować. Powtórzysz badanie za jakiś czas i to zobrazuje sytuację. Pozdrawiampaulina
      • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 12.12.01, 00:16
        Dzięki jakoś się trzymam
    • Gość: guest Re: jestem przerażona IP: *.* 13.12.01, 09:56
      witajNie martw się za zapas.Jeżeli karmisz piersią to podwyższone OB jest zupełnie normalne.3maj się Renik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka