Dodaj do ulubionych

co sie dzieje?

IP: *.* 05.12.01, 08:47
moj synek urodzil sie z piekna cerka. tak sliczna, ze w szpitalu nie mogli sie nadziwic. mowili ze wyglada jakby wrocil z urlopu. a tym czasem po 6 tygodniach maly dostal na twarzyczce strasznie suche , czerwone plamy. smaruje go co dwie godziny kremem Weleda. ale i to nie pomaga. skora jest nadal sucha.nie wiem co na to poradzic. moze ma skaze bialowa, a moze uczulenie na proszki? pomozcie zrozpaconej mamie maximilianka.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 05.12.01, 08:54
      jeśli skóra jest sucha i czerwona to, niestety, może być skaza białkowa (moje dziecko taką miało). Jęsli karmisz piersia proponuję odstawić całkowicie nabiał(mleko,jogurty, sery itp oraz jaja i cielecinę) i zoabzcyć jak będzie dalej. A jak karmisz sztucznie to najlepiej nie czekać tylko przejść od razu na mleko HA (NAN lub bebiko), bo potem może być jeszcze gorzej i konieczny będzie Nutramigen lub innne podobne świństwo sojowe. Mojemu dziecku na suche placki najlpeij pomaga zwykły polski krem bambino. Próbowałam wszystkiego i ten krem okazał sie najlepszy.PozdrawiamSylwia
      • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 05.12.01, 09:49
        Nam pomaga krem oilatum.i mydelko oilatum do kapieli.
    • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 05.12.01, 09:27
      Jak napisala Sylwia - to chyba skaza bialkowa. Ja dodam tylko, ze ja smarowalam mascia Bepanthen (chyba tak sie to pisze), lub kremem o tej samej nazwie - w zaleznosci od nasilenia zmian skornych. Krem ma rzadsza konsystencje i jest mniej tlusty - stosowalam go, gdy bylo lepiej ;)eDorka
      • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 05.12.01, 11:01
        Kuba dostał od pani doktor receptę na maść z hydrocortisonem, bardzo nawilżająca i bardzo skuteczna. Sucha skóra to może być też efekt małej wilgotności powietrza w pomieszczeniu gdzie mały śpi czyli jest za sucho. Spróbuj najpierw nawilżyć pokój (nawilżacz, mokre ręczniki na kaloryfery) to wcale nie musi być odrazu skaza białkowa.
    • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 05.12.01, 11:00
      W naszym przypadku podobne objawy spowodowane były skazą łojotokową. Po jakimś czasie zniknęły z buźki ale pojawiły się na brzuszku i rękach. Już o tym kiedyś pisałam. Wpisz w wyszukiwarkę "skaza łojotokowa" - ale chyba w "ZDROWIE" nie pamiętam.To jest zupełnie soś innego niż skaza białkowa i niestety od diety nie bardzo znika.
      • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 12.12.01, 23:14
        My bylysmy wczoraj z tym problemem u dermatologa.Mam ograniczyc jedzonko bo moze uczulac tylko co, ja prawie nic nie jem.Dostalysmy OXYKORT A stosowac bardzo ostroznie.Owszem pomogl po kilku smarowaniach,ale pani doktor powiedzala ze tylko na chwile i trzeba szukac przyczyny(alergenu).Najbardzej boje sie skazy bialkowej,ale staram sie o tym nie myslc. Pozdrawiam.
        • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 14.12.01, 16:28
          Mialam podobny problem i lekarz na poczatek kazal mi odstawic wszelkie proszki i plyny do prania. Wszysko pralam w platkach mydlanych. Zmienilam wszystkie kosmetyki Mateusza i dla niego najlepszy okazal sie krem Nive"a ( o oliwce musialam w ogole zapomniec). Kolejnym etapem bylo wyeliminowanie bialka z mojej diety. Niestety u nas okazalo sie, ze to skaza bialkowa i teraz juz prawie nic nie moge jescsmile)) Ale dla Mateusza warto. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci w szukaniu przyczyn zmian skornych Aga
    • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 14.12.01, 21:01
      Beato, u mnie było podobnie. Mój synek jak skończył 6 tyg. to nagle cera mu się zrobiła bardzo nieładna.Pediatra kazała mi na 2 tygodnie odstawić (nabiał, jaja, czekoladę.... i wiele wiele innych rzeczy). Mogłam jeść tylko indyka, jabłka, marchewkę, ryż, pieczywo... piłam wodę i soki dla mam karmiących i koperek.Przypisała nam maść cholesterolową (robią specjalnie w szpitalu). Buźka mu się poprawiła, a ja powoli wprowadzałam nowe pokarmy i obserwowałam, czy maluszek nie dostawał uczulenia.ps. słyszałam, że właśnie w wieku 6 tyg. pojawiają się pierwsze oznaki uczuleń pokarmowych.
      • Gość: guest Re: co sie dzieje? IP: *.* 14.12.01, 22:54
        Moja 5 letnia dzis corka ma saze bialkowa - pierwsze objawy - grudkowe suche czerwone krostki na policzkach oraz czerwone plamy za uszami i na karku pojawily sie gdy miala 3 tygodnie. Teraz moj synek ma 2 tygodnie - podobna wysypka pojawila sie gdy mial 10 dni... A wiec wczesniej niz 6 tygodni. Polecam Dermosan - niebieski, tlusty, bez filtra - zaden specyfik typu oilatum czy balneum nie moze sie z nim rownac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka