Gość: guest IP: *.* 29.12.01, 20:36 Czy macie jakieś sposoby na katar u niemowlaków? Pomóżcie!!!!!!!! Ala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 29.12.01, 21:06 A ile niemowlak ma?Moj Michal (ale on ma prawie 12 miesiecy) wlasnie przechodzi katar. 4 razy dziennie na bezpieczny patyczek typu "dzidzius" kropie nasivin i pedzelkuje tym mlodemu dziurki w nosku, a po zabiegu nakladam na nos niewielka ilosc masci majerankowej.Ale bardzo dobra tez jest zwykla sol fizjologiczna (i bardo bezpieczna dla malenstwa). Nakropic tej soli na patycznek i delikatnie do noska Przy bezposrednim wkrapianiu dzidzius moze protestowac. No i moze sie lekko podtopic.PozdrawiamYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 29.12.01, 23:10 Ja stosuje nastepujace metody na katar: sol fizjologiczna (mozna ja kupic takze w sprayu, to ma swoja nazwe, ale nigdy jej nie pamietam ); masc majerankowa pod nosek; specyfik homeopatyczny o nazwie Euphrobium comp. (ponoc nie kazdemu pomagaja, ale u nas sie sprawdzaja); dla starszego dzidziusia - olejek olbas (kilka kropelek na pieluszke tetrowa i wieszam w poblizu lozka); nacieranie mascia rozgzewajaca o nazwie Depulol.Chyba tyle... Zycze szybkiego powrotu do zdrowka!Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar - gruszki IP: *.* 30.12.01, 00:08 A jakie gruszki do nosa uzywacie ? Ja mam 2 i zadna nie jest dobra. Pierwsza tradycyjna podobno zbyt podraznia sluzowke noska a druga z grubszym zakonczeniem po prostu nie spelnia swej roli, bo nic nie moge nia wyciagnac z noska. A poza tym moje 6 miesieczne dziecko zupelnie nie pozwala sobie nic do noska wlozyc. I jak mam sie pozbyc kataru...????Dorsi i Bianka z zakatarzonymi noskami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar - gruszki IP: *.* 30.12.01, 13:20 dorsi - wyrzuc te gruszke w diably.I tak zaden z nij pozytek, skoro dziecko przy odkatarzaniu gruszka noska placze (a wiec lzy splywaja do nosa i kataru jest jeszcze wiecej).Skuteczniej bedzie posmarowac nos mascia majerankowa - naprawde poprawia komfort oddychania. Co ciekawe - moje dziecko, ktore na poczatku bronilo sie przed mascia - teraz spokojnie znosi smarowanie nosa.A to o czyms swiadczy (bynajmniej nie o tym, ze Michal skapitulowal) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar - gruszki IP: *.* 02.01.02, 23:54 czesca ja uzywam gruszki a raczej aspiratora Chicco i jestem zniego bardzo zadowolona.cenaniska,dwie wymienne koncoweki bardzo miekkie i caly rozkldanay wiec latwy do czyszczenia.Kubus na poczatku plakla ale przyzwywczail sie i juz nie placze a ma niecalwe dwa miesiace.pozdrawiam i polecam chiccoiza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 30.12.01, 07:03 Nasza 4,5 miesięczna Ola własnie dostała kataru i gorączki. Pediatra przepisał (na receptę)-wspomniane już przez YenneM-krople "Nasivin" - bardzo skuteczne. W zasadzie u Oli katar już zanika. Pediatra polecała również sól fizjologiczną. Dodatkowo stosujemy również maść majerankową. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 30.12.01, 21:33 czesc!Jestem mama trzyletniego Konradka.Gdy Konradek był mały bardzo często miał katar. W końcu trafiliśmy do starej pani laryngolog, która wytłumaczyła nam zasady działania gruszki. Otóż dziecko podczas ściągania kataru gruszką musi płakać, w innym przypadku po prostu by sie udusiło. A należy przed ściąganiem dziecku kataru zakropić nos kilkoma kroplami soli fizj.( tej soli do oczu bo jest lepsza) odczekać i zacząc ściaganie kataru z jednej dziurki zatykając jednocześnie delikatnie drugą. Jest to bardzo męczące dla mnie jak i dla dziecka ale bardzo pomaga bo udaje sie dużo ściągnąć wydzieliny. Po ściągnięciu zakrapiam po jednej kropli Nasivin do każdej dziurki w ciągu dnia stosuje Sterimar ( sól morska w spreju). W najgorszym przypadku polecam tzw. kukułkę ale opinie na ten temat są różne. Pozrawiam i życzę powodzenia. Mama Lucyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 31.12.01, 01:23 Podpisuję się pod powyższym - te kropelki są bardzo skuteczne. Z tym, że można je kupić bez recepty (my tak zrobiliśmy, bo pediatra je tylko poleciła, ale recepty nie pisała). Ważne jest tylko odpowiednie stężenie - dla dzicei do roku na pewno 0.01%, a kiedy się zmienia na mocniejsze niestety nie wiem Pozdrawiam,Ania z Emilką (3 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 31.12.01, 21:37 A Jaka Jest ich cena tzn Kropli Nasivin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 01.01.02, 09:23 Ja ostatnio płaciłam około 12 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 01.01.02, 23:03 Dobra jest sól fizjologiczna ale w spraju nazywa się STERIMAR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 02.01.02, 17:36 Nasivin i Sterimar u nas sprawdziły się rewelacyjnie, naprawdę szczególnie polecam Sterimar, bo nawet można nim pielęgnować nosek podczas sezonu grzewczego, gdy jest suche powietrze w domu. Gruszki do noska używam z miękką końcówką i jestem zadowolona PozdrawiamEwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 04.01.02, 23:19 Przypomnialam sobie ,ze laryngolog na uciazliwy katar przepisal nam masc Atekortin po 1-ej kropli do kazdej dziurki. Masc niestety na recepte. Sa rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Sposób na katar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 03.01.02, 10:21 Również polecam Sterimar. Najczęściej po zakropieniu dziecko kichnie i katarek sam wylatuje. A tak przy okazji: ostatnio przeczytałam w jakimś medycznym czasopiśmie, że nie należy wydmuchiwać jednocześnie z obu dziurek, gdyż powoduje to zbyt duże ciśnienie w nosku i może uszkadzać naczyńka.Mój pediatra polecał równiez smarowanie piersi i plecków maścią "Pulmex-Baby" bo nie rozgrzewa zbyt mocno (jak Depulol) a dobrze inhaluje.Ania Odpowiedz Link Zgłoś