Dodaj do ulubionych

blizny po wenflonach

IP: *.* 05.01.02, 21:42
Hej, Mam pytanie: czy blizny po wenflonach zakladanych noworodkowi i potem w wieku 5 m-cy zostana na cale zycie? Niedawno zauwazylam u Zosi biale plamki na raczkach i nie moglam dojsc od czego to, az dotarlo do mnie, ze to slady po wenflonach po licznych kroplowkach (pierwsze 4 tygodnie zycia a potem operacja w 6. m-cu). Czy takie blizny zostaja juz na zawsze? Zosia ma ich calkiem sporo.Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 06.01.02, 00:17
      Jak duże są te blizny u Zosi? Adusia też ma takie ślady na rączkach ale to właściwie kropeczki.Wiem, że są na rynku specjalne maści na blizny ,ale nie wiem czy nadają się dla takiego maluszka.Gosia :hello:
      • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 06.01.02, 10:25
        Swietną maścią jest Contractubex (francuski), ale jest bardzo drogi.Tubka ok 50 zł. Dobry jest tez Cepan (polski), oparty podobno na tej samej recepturze, trochę smierdzi cebulą, cena ok 9 zł za tubkę.
        • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 06.01.02, 13:20
          Kalinko!!!!Co u was słychać ,jak się Ola miewa ??Pozdrowionka :hello: Gosia
      • Gość: Magda_D Re: blizny po wenflonach IP: *.* 06.01.02, 14:37
        Problem z tymi bliznami jest taki, ze chyba beda rosly. Na grzbiecie lewej raczki ma taki obszar chyba 5 x 5 mm, gdzie jest duzo tych blizenek, kazda ok. 1 mm. Nie wiem, czy warto czekac az dorosnie z jakas terapia, czy moze juz teraz zaczac smarowac masciami - lekarze wspominali cos o smarowaniu blizny na klatce piersiowej, ale z tych emocji zapomnialam. Podpytam przy okazji.A jak tam u Ady? czy te kropeczki pojawily sie w jakis czas po operacji, czy rosna? Czy lekarze cos wspominali na ten temat?Pozdrawiam wszystkie pooperacyjne maluszki wraz z mamami,Magda
        • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 07.01.02, 10:05
          Madziu u Ady te blizny są znacznie mniejsze,kilka plamek .Bliznę po samej operacji ma na plecach, pod łopatką i ta jest widoczna i rzeczywiście "rośnie z dzieckiem".Sama mówiąc szczerze raz zastanawiałam się nad jakimiś maściami ale moja lekarka powiedziala żeby odczekać.Wiem tyle że rana musi być całkowicie zagojona.Myślę że najlepiej skonsultować się z chirurgiem (może plastycznym???)i zobaczyć co na to powie.ja stosuję metodę na buziaki :) Obcałowuję te plamki :)Pozdrowionka Gosia :hello:
    • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 07.01.02, 11:19
      Jesli chcesz uzywac masc, polecam Contratubex. Nalezy go zaczac uzywac zaraz jak rana sie zagoi, najlepsze efekty sa jesli masuje sie blizne codziennie przez okolo pol godziny. Teoretycznie jest to niewykonalne przy ruchliwym dziecku, ale moja kolezanka z pomoca Contratubeksu poradzila sobie z bliznami po poparzeniu u swojej corki - bardzo rozleglymi. Grozil jej przeszczep skory, a teraz nie ma sladu. Masowala przez rok dziecko, dzien w dzien przez godzine!Moja Zosia ma bardzo duzo blizna po wenflonach - na raczkach, glowie (!), nogach, po kilkanascie na kazdej. Sa to male biale kropeczki, z ktorymi uczciwie mowiac nic nie robie. ma tez duza blizne na pupie - chirurg skaleczyl ja przy rozcinaniu macicy. Probuje od czasu do czasu smarowac to Contratubeksem wlasnie, ale z marnym skutkiem, bo mala od razu siada na pupie i wwzystko sie sciera.Mysle ze z czasem blizny same zblakna, splaszcza sie i stana sie malo widoczne. Tak sie dzialo z tymi ktore mialam ja, w przypadku operacji robionych kilka lat temu.Pozdrowienia dla coreczek :)Mela
    • Gość: guest Re: blizny po wenflonach IP: *.* 07.01.02, 11:46
      Moja tez jest taka ,,zablizniona,, i nic z nimi nie robie. Mam pare znajomych ktorzy byli wczesniakami i nie zauwazylam u nich blizn. Musze sie im dokladniej przyjrzec.Poki co nie rzucaja sie strasznie w oczy ale tez nie staja sie mniej widoczne. Mala ma prawie 2 lata.Mnie bardziej martwi ze ma brazowe znamie na kolanie i mniej brazowe na dekolcie. Akurat w takich miejscach ktore kazda panna bedzie eksponowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka