Dodaj do ulubionych

gronkowiec u noworodka

IP: *.* 07.01.02, 09:42
witamod kilku dni jestem po raz drugi ojcemniestety u naszego malucha stwierdzono bakterie gronkowca we krwijeszcze sie nie umiejscowildziecko jest w osmej dobie zycia i przez kilka dni dalo sie zauwazyc objawybiegunki oraz zmiany na skorze buzi - mogly one byc oczywiscie spowodowaneczyms innym, byc moze podraznieniami podczas karmienia piersia ale niejestem przekonanydzis przeprowadzilem rozmowe z lekarzem-oddzidziulow i poinformowano mnie,ze dziecko bedzie leczone antybiotykami dopoki sie nie ujarzmi bakteriibakteria ta jest z grupy - koagulazo-ujemnychszukam informacji na temat tej grupy bakterii, sposobow leczenia itp.pozdravZyga
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: gronkowiec u noworodka IP: *.* 07.01.02, 11:43
      WitamMój synek został zakażony w szpitalu gronkowcem, który ujawnił się w 5. dobie życia w postaci zmian na skórze białe krostki z czerwoną otoczką, większe od prosaczków), a było ich dwie pod szyjką. Dopiero wtedy przeprowadza się leczenie, Ja miałam przypisane Neomycynę i Oxycort, do samrowania na zmianę. Po ok. czterech dniach nie było już śladu, a niunio ma się dobrze. Dzisiaj ma już prawie 6 tygodni :-) i jest zdrowiutki (poza katarkiem, który mu właśnie mija :-))Niestety zakażenia skórne na tle gronkowcowym mają tendencję do nawrotów. Nie trzeba jednak sie tym martwić, tylko mieć przygotowane odpowiednie leki. Dzieciaczkowi nic złego wtedy nie będzie, więc głowa do góry :-) Pozdrawiam
      • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: gronkowiec u noworodka IP: *.* 07.01.02, 14:59
        Odpowiedziałam na forum edziecko, ale tu kopiuję swoją wypowiedź:W kwestii gronkowca mogę podać coś z własnego doświadczenia.Gaba w drugiej dobie życia miała wskaźnik CRP 28 /norma do 5/... Stwierdzono, że musi być jakaś bakteria. I faktycznie. Posiew wykazał paciorkowca. 10-dniowa kuracja antybiotykami i... po 4 dniach kolejny sygnał z laboratorium, że rośnie nowa bakteria !!! Tym razem GRONKOWIEC SKÓRNY BIAŁY. No i jak tu nie wierzyć, że to wina szpitala :gun: skoro pierwszy posiew nie wykazał tej bakterii??? Lekarka chciała zastosować wankomycynę /antybiotyk tłoczony specjalną pompą przez ok.20 min 3 razy dziennie/, ale podczas "wtłaczania" Gaba spuchła i poczerwieniała, więc stwierdzono uczulenie na ten lek. Pozostawiona więc stary antybiotyk /niestety nie pamiętam nazwy/ i wprowadzono nowy na gronkowca. Po 13 dniach wróciłyśmy do domu...Bakterie nie pozostawiły u Gaby śladów swojej bytności, ale radzę wykonać usg główki, tak na wszelki wypadek /tak nam poradziła pediatra/. Trzymam kciuki i służę pomocą /mogę odgrzebać dane o leczeniu Gaby i podam dokładne nazwy antybiotyków jakie dostawała/Magda P.S. Dodam, że Gaba nie miała żadnych zewnętrznych objawów w postaci wysypki. Po prostu coś mnie tchnęło, że kazałam zrobic jej dokładne badania... Taki matczyny instynkt :D!
    • Gość: guest Re: gronkowiec u noworodka IP: *.* 07.01.02, 20:09
      Słyszałam jeszcze o terapii bakteriofagami w Instytucie Immunologii i Terapii Doswiadczalnej PAN we Wrocławiu. Bezpieczniejsza od terapii antybiotykowej i dająca bardzo dobre rezultaty. Można poczytać o tym tu: (niestety w języku angielskim) http://surfer.iitd.pan.wroc.pl/phages/phages.htmlJola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka