Dodaj do ulubionych

MMR II - to ciekawe...

IP: *.* 15.01.02, 14:18
Oprócz tej standardowej szczepionki przeciw odrze-różyczce-śwince istnieje szczepionka, również odra+różyczka+świnka, ale w wersji odkomórkowionej (chyba tak to sie nazywa). - ze zmiejszonym prawdopodobieństwem występowania jakichkolwiek powikłań. Kosztuje chyba ze 3x więcej niż ta pierwsza, i niestety nie wszystkie apteki ją sprowadzają.Czy ktoś o tym słyszał??Ja mam informację od osoby, która dosyś głęboko tkwi w przemyśle farmaceutycznym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika_W Re: MMR II - to ciekawe... IP: *.* 15.01.02, 14:24
      albo mi sie wydaje albo mowisz o wersji acelularnej - przynajmnie taka bedziemy szczepic Julitke na Dpt, fajnie wobec tego, ze jest tez wersja MMR.To co wiem o szczepionkach acelularnych, to:- sa platne 100%- z reguly do kupienia w przychodni- szczegolnie polecane sa przez lekarzy dzieciom alergicznym badz tez majacym klopoty neurologiczne- generalnie - uznawane za mniej inwazyjne ale tez i slabsze (?)pozdrawiam
      • Gość: cela Re: MMR II - to ciekawe... IP: *.* 15.01.02, 14:43
        Nie wiem czy to szcepionka acelularna. Terminologia medyczna jest mi raczej obca.Pytałam o o to czy jest jakać inna oprócz tej standardowej MMRII. No i podobno ta odkomórkowiona przeciwko tym samym chorobom. Z tą różnicą że jest droższa i na indywidualne zamóowienie.
        • Gość: giera Re: MMR II - to ciekawe... IP: *.* 16.01.02, 13:40
          Przeciw tym trzem szczepionkom jest TRIMOVAX ,( nie wiem czy dobrze napisałam )stosowany kilka lat temu powszechnie, kosztuje o połowę mniej. Poleciła mi to pielęgniarka w przychodni u nas, zero powikłań ( przynajmniej u nas) ale Kuba nie jest alergikiem. Pozdrawiam GIERA
          • Gość: Reszka Re: MMR II - to ciekawe... IP: *.* 16.01.02, 22:11
            Jest i PRIORIX, też trójważna, nowa na polskim rynku. Pisałam o niej na zdrowiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka