Dodaj do ulubionych

kłopoty z zasypianiem

IP: *.* 14.03.02, 18:23
Mój 7 miesięczny synek bardzo płacze i pręży się podczas zasypiania (w wózku) ale tylko w dzień, bo na noc sam zasypia w łóżeczku. Jest mi bardzo trudno go uśpić bo gdy biorę go na ręcę płacz się wzmaga. Czy jest na forum osoba która ma podobny problem? Proszę o radę co robić i czy to nie jest objaw jakiejś choroby?Ostatnio czytałam o ADHD czyli zespole nadpobudliwości psychoruchowej która objawia się płaczem bez powodu, dziecko zanosi sie aż do bezdechu a jego cełe ciałko pręży się i sinieje. Gdy dziecko z zespołem ADHD płacze, często rozdrażnia go noszenie i kołysanie na rękach.Podobno chłopcy są na tę chorobę bardziej podatni niż dziewczynki. Czy ktoś słyszał o tej chorobie? Czy to może mieć mój synek?
Obserwuj wątek
    • Gość: ikasia Re: kłopoty z zasypianiem IP: *.* 15.03.02, 20:59
      Jeśli chodzi o ADHD to taką diagnozę można postawić jedynie po dłuższej obserwacji dziecka pod okiem specjalisty. Na ADHD składa się dużo więcej czynników , niż te , które opisałaś. Jeśli masz wątpliwości co do stanu zdrowia Twojego dziecka powinnaś udać się z nim do swojego lekarza , on ewentualnie skieruje Cię dalej.A jeżeli chodzi o zachowanieTwojego synka - może on po prostu nie ma ochoty na spanie? Czasem dzieci w ten sposób protestują przed spaniem.Nie wiem , ile razy .śpi on w ciągu dnia , być może zmienił upodobania i teraz potrzebuje mniej snu?Może trzeba coś zmienić , na przykład na jakiś czas zrezygnować z jednego spania w ciągu dnia , lub tak zorganizować dzień ,żeby przerwy między drzemkami były dłuższe? Spróbuj , może się uda! Piszę to wszystko , bo sama to przechoziłam z moją córcią.Tymczasem życzę powodzenia!Pozdrawiam Ciebie i Twojego synka!ikasia
      • Gość: tatarka Re: kłopoty z zasypianiem IP: *.* 15.03.02, 23:40
        Moja córka do 7 miesiąca wogle nie zasypiała w dzień w domu, tylko na spacerze, w wózku i w czasie jazdy samochodem. Doszło do tego , ze w czasie mojej nieobecnosci , kiedy zajmował sie nią mój leniwy mąż, to by ją uspać zabierał ją do samochodu, wyjeżadzał do najbliższego lasu , tam parkował i czekał az sie obudzi. po jakims czasie zaczeła spac w domu, ale tylko w foteliku samochodowym, w którym spała własciwie do niedawna. w nocy nie było problemu zasypiała po paru minutach od wypicia mleka i można ją było przenieśc do łóżeczka, ale tylko w nocy. Dopiero niedawno ( a ma już rok) nauczyła się spac w dzień w łóżeczku, teraz natomiast spi gdzie popadnie, gdy przebywa u opiekunki śpi na posłaniu ułożonym na podłodze, usypia sama gładząc włosy lalki. Może z twoim synkiem jest podobnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka