Dodaj do ulubionych

pytanie o astygmatyzm

23.11.06, 21:05
Witam. U mojej Kasi (4lata) właśnie stwierdzono astygmatyzm. Miała badanie komputerowe po 3 dniach zakraplania atropiną (raz dziennie) i dodatkowym tuż przed badaniem. Mimo kropelek źrenice bardzo słabo się jej rozszerzyły, mimi to badanie wykazało astygmatyzm lewego oka -3,5. Lekarka powiedziała, że faktyczna wada może być nawet większa.
Cały czas nurtują mnie pytania:
1. Czy takie badanie jest w 100proc. pewne?
2. Czy są inne metody diagnozowania astygmatyzmu oprócz komputerowego badania po zakropleniu?
3. Czy istnieją szanse aby ta wada zanikła w przyszłości?
Będę wdzięczna za odpowiedzi na pytania oraz inne komentarze dotyczącetego problemu.
Annanaska
Obserwuj wątek
    • kleo881 Re: pytanie o astygmatyzm 24.11.06, 20:42
      Z tego co ja sie dowiedzialam mozna to wyleczyc laserowo, ale nie kazdy sie
      kwalifikuje. Wada sama raczej nie zanika. U mnie astygmatyzm ujawnil sie po
      porodzie - wykryto go podczas zwyklego badania komputerowego bez zakraplania
      kropli.
      Poszukaj na www - ja widzialam tam sporo informacji wiec moze cos znajdziesz.
      • mama_misi Re: pytanie o astygmatyzm 24.11.06, 21:07
        Moja okulistka twierdzi, ze komputerowe badanie wzroku jest tylko
        potwierdzeniem "normalnego" badania. Ja mam astygmatyzm wykryty w wieku 7 lat i
        o dziwo z wiekiem sie zmniejszył do obecnie -1/-1,25.
        Jak nie jestes przekonana, ze wynik badania jest wiarygodny (przy tak wysokiej
        wadzie napewno widać nieprawidłowości w zachowaniu/widzeniu dziecka) to
        potwierdz to u innego specjalisty.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka