Dodaj do ulubionych

Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem

IP: *.* 03.04.02, 10:17
Cześć wszystkim,Poszukuję mam dzieci mających problemy z wymiotami. Mój Maciek (obecnie 9 i pół miesiąca) wymiotuje w zasadzie od urodzenia. Z upływem czasu problem nasilał się. Lekarze sugerowali alergię, więc przeszliśmy na Nutramigen - niestety bez rezultatu. Pomógł nam dopiero Zaditem który ograniczył wymioty, choć nie wyeliminował ich do końca. Kłopot polega jednak na tym, że Maciek "przyzwyczaja się" do Zaditenu i lek po pewnym czasie przestaje skutkować. Rozwiązaniem jest zwiększenie dawki, jednak nie można tego robić bez końca. Obecna dawka odpowiada wadze Maćka i nie chciałabym jej przekraczać. Tymczasem zdarza się, że Maciek wymiotuje po każdym karmieniu (czasem w trakcie, czasem godzinę lub nawet dwie po jedzeniu). Dodam jeszcze tylko że wykluczyliśmy zwężenie odźwiernika. Lekarz - specjalista gastrolog - nie potrafi podać powodu wymiotów. Na razie "trafił" w Zaditen, będzie nas też z pewnością prowadził dalej, ale może któraś z Was ma jakieś doświadczenia i może się nimi ze mną podzielić.PozdrawiamGosia
Obserwuj wątek
    • Gość: abcd Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 03.04.02, 16:18
      Hej, mój synek też wymiotuje. Ma rok i waży 8 kg. Ma takie serie, że np. przez 2 tygodnie wymiotuje prawie codziennie. Potem przerwa, 2-3 tygodnie, i znowu wymioty. W trakcie jedzenia próbuje wymiotować, tak jakby prowokował. Jedzenie wygląda tak, iż ten kto go karmi zabawia na różne sposoby. Nigdy żaden lekarz nie wspomniał, że powodem może być alergia (może dlatego, że Marcin prawie od urodzenia jest na nutramigenie)Leczymy się u gastrologa (autorytet prof. Ryżko z CZD), zalecił Coordinax, który nie pomógł. Teraz kazał przeczekać 2-3 miesiące, nie dając żadnych leków, jeżeli wymioty nie będą ustawać czeka nas pobyt w szpitalu łącznie z diagnostyką procesów w żołądku (pH, inne). Marcin mmiał USG, 10 minutowa obserwacja żołądka w kierunku refluksu i było w normie.Co z tym zrobić, nie wiem. Szukam porad wszędzie.pozdrawiamAnia.
      • Gość: mbajorek Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 05.04.02, 16:28
        Cześć Aniu,Dziękuję za odpowiedź. Jedzenie u Maćka wygląda podobnie. Czasem mam wrażenie, że gdyby mógł nie jadłby w ogóle. Teraz też waży 8 kg, ale to zasługa naszego lekarza, bo w wieku sześciu miesięcy ważył zaledwie 6 kg. Gdybyś dowiedziała się czegoś nowego, lub może gdyby coś pomogło Marcinowi proszę daj znać na priva.Dziękuję i pozdrawiam,Gosia
    • Gość: MartaKosinska Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 23.09.02, 22:06
      Droga Gosiu napisz prosze czy problem z wymiotowaniem twojego dziecka zostal jakos rozwiazany poniewaz ja obecnie borykam sie z tym samym.Moja teraz 5,5 miesieczna Julka od urodzenia wymiotuje.Czasami zdarza jej sie to codziennie a czasami ma przerwe przez tydzien, dwa.Strasznie sie o nia martwie bo wydaje mi sie ze przez to b.slabo przybiera na wadze (teraz wazy 6600)Bylam juz u wielu lekarzy ale oni nie wiedza co to moze byc i tylko rozkladaja rece.Zrobilam badanie moczu, wszystko OK. Po urodzeniu Jula miala jeszcze klopoty chyba z alergia niestety nie wiem na co ale od momentu przejscia na Nutramigen wszysko oprocz tych wymiotow i strasznego ulewania (w zasadzie caly czas) minelo. Julcia nawet lubi jesc wiec ta niska waga jest chyba tym bardziej dziwna.Oprocz tego jest pogodnym i b.ruchliwym dzieckiem ale te wymioty-horror,szczegolnie jesli zdarzy sie np.w nocyTak bardzo sie tym martwie. Szczegolnie nie chcialabym czegos przegapic bo wiem jacy czesem bywaja lekarze...Czy moglabys mi cos doradzic bo chyba mialas podobne przejscia a twoje dziecko jest starszeBardzo licze na pomoc
      • Gość: Aga27 Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 24.09.02, 20:11
        WitamSzymon również wymiotował na potęgę tak mniej więcej do połowy 7 m-ca, ale na wadzer przybierał ładnie. Teraz też mu się to zdarza, ale my chyba znamy powód: wit. D3. Po odstawieniu objawy przechodzą prawie jak ręką odjął.
      • Gość: mbajorek Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 25.09.02, 11:01
        Cześć Marto,Nie mam dla Ciebie niestety pocieszających wieści, chociaż oczywiście każde dziecko jest inne. Problem z wymiotami mamy w zasadzie ciągle taki sam (Maciek ma już rok i 3 miesiące). Z tego co się zorientowałam, problem tak silnych, ciągłych wymiotów u dzieci zdarza się rzadko, a jedyna radą lekarzy jest czekać. Nasz lekarz (a mam do niego zaufanie) powiedział, że alternatywą jest zrobienie szeregu specjalistycznych badań szpitalnych. Ale po pierwsze nie wiadomo, czy dadzą one odpowiedź, a poza tym obciążają dziecko psychicznie i fizycznie. Dlatego jest to ostateczność, na którą zdecydowalibyśmy się dopiero, gdyby np. waga Maćka zatrzymała się lub zaczęła spadać. Na razie jest na ok. 10 centylu i jest to wielki sukces, bo zaczynaliśmy grubo poniżej 3. Ogóly rozwój Maćka jest jak najbardziej zadowalający, więc do badań jak na razie nam się nie śpieszy.A wracając jeszcze do wymiotów - nasilają się wtedy, gdy mamy gorsze samopoczucie (np. z powodu rosnących zębów). Wydaje mi się jednak, że Maćkowi jest trudniej wymiotować niż kiedyś, a to oznacza chyba, że jego układ pokarmowy "normalnieje". Tym niemniej nastawiam się jeszcze na długi czas dojrzewania tego układu.Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś jeszcze lub po prostu sobie pogadać - pisz na priva.Pozdrawiam i życzę wytrwałości,Gosia
    • Gość: anna.s. Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 24.09.02, 22:27
      Mój synek rownież często wymiotował do 4 miesiąca. Po każdym karmieniu, kiedy skończył już jeść i zasypiał nagle buuuch... i wszystko mokre, synek, ja i wszystko wkoło. Byłam przerażona. Później jakoś przeszło. Myslę, że wymiotował, bo pił zbyt łapczywie no a głównym powodem była alergia ( karmiłam wtedy piersią i nie byłam na diecie).
    • Gość: goskax Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 25.09.02, 12:01
      U mojego maluszka wymioty związane były z alergią.Po zmianie mleka ustapiły, ale lekarka uprzedziła mnie,że gdyby trwały dłużej należałoby podawać dziecku lek - osłaniający przewód pokarmowy (własnie przed tymi wymiotami,aby nie powodować powikłań. Pamiętam też, że jedna z moich uczennic miała tzw. "wymioty acetonemiczne" Nie twierdzę,że to mają Wasze dzieci, ale może warto szukać przyczyny (wówczas można stosować odpowiednią dietę, unikac stresujacych sytuacji itp.)
    • Gość: Elik Re: Wymioty - do Mam dzieci mających ten problem IP: *.* 25.09.02, 18:23
      Moja małą miałą okresowe wymioty z gorączką ale to na tle alergicznym. Niania, która opiekuje się moją córcią ma swoją dorosłą już pannicę. Opowiadała mi że jej córka praktycnie od urodzenia i po każdym posiłku wymiotowała. Lekarze rozkłądali ręce sławy profesorskie także. Dziecko słąbo przybierało było chorowite. Jej córa jak się okazało miała niedobory pankreatiniy( nie jestem pewna nazwy w 100%), enzymu który w organizmie pomaga w trawieniu tłuszczy. Wykryli to dopiero po badaniach w szpitalu. Pewnie można też i ambulatoryjnie, np. badając kał.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka