Dodaj do ulubionych

nocne bóle nóg...

IP: *.* 03.04.02, 14:36
Chciałam zapytać czy wasze dzieci też budzą się w nocy z bólami nóżek?Mój Jasio budzi się i płacze że go nóżki bolą,ma trzy latka czy to mogą być bóle wzrostowe czy też jest to może objaw jakiejś choroby?
Obserwuj wątek
    • Gość: mp73 Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 03.04.02, 15:41
      Nie jestem ekspertem ale moim zdaniem to bóle wzrostowe.Moja Agatka jest w tym samym wieku i narzeka ale ja majac 4-6 lat bardzo z tego powodu cierpiałam. Pamiętam,że bardzo pomagała mi maść z jadu żmiji.Pozdrawiam
    • Gość: ulaa Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 03.04.02, 17:31
      Moja córeczka również trzyletnia miewa czasem w nocy takie bóle. Lekarz stwierdził że to bóle wzrostowe. Ja będąc dzieckiem miałam to samo.
    • Gość: klaudianka Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 03.04.02, 18:12
      Moja córcia też często się budzi i każe mi głaskać jej nóżki. Nawet nie pomyślałam o tym, że to mogą być te bóle wzrostowe. Już nie wiedziałam, co robić. Uspokoiłyście mnie, że i wasze dzieci to mają. To przejdzie, prawda?
    • Gość: dorotaM Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 07.04.02, 22:44
      Mój synek 2lata i5 m-cy miewa podobne dolegliwości.Raz przybrało to taką postać,że przekonana byłam,że dziecko jest chore w sensie ortopedycznym.Dopiero zaczęłam szukać informacji i okazało się,że tzw. bóle wzrostowe nie mają nic wspólnego z rośnięciem tylko są wynikiem przemęczeniadelikatnych mięśni dziecka,które biega i skacze bez umiaru sprawiając wrażenie jakby nie było zmęczone.Staram się terazkontrować aktywność Tymka.Jeśli skacze i biega za długo proponuję mu inne spokojniejsze zajęcie.Jest to w naszym przypadku bardzo skuteczne.Wracając do tego wcześniejszego wydarzenia,które strasznie mnie zaniepokoiło - synek przez sen krzyczał i płakał rzucając i wierzgając nóżkami.Moje próby uspokojenia go i dowiedzenia się co mu dolega nie odnosiły skutku.Dopiero po dłgich 20tu minutach udało mi się usłyszć,że bolą go kolanka.Tego wieczoru Mały bardzo szalał .Przyszli do niego kuzyni i babcia ,więc wychodził z siebie,by się popisać.Wykonywał m.in. pady rockandrollowe ,chociaż prosiłam ,żeby tego zaprzestał.Przeforsował się i taki byłżałosny efekt.Pozdrawiam Dorota.
    • Gość: ewa_s Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 13.04.02, 15:14
      Moje dziecko też cierpi od trzech lat na bóle nóżek. Początkowo były to napady tak silne, że mdlał mi na rękach i miał dreszcze od płaczu i potu. Teraz jeśli mówi wieczorem o bólu nóg to profilaktycznie daję mu Panadol, bo wiem ze jesli go nie podam to w nocy bedzie płacz. Co do zmeczenia w dzień to ma tez wpływ na nocne bóle, po ostrym kopaniu piłki zdarzały się nocne napady. Sąsiadka poradziła mi maść do smarowania, która pomogła jej dziecku - Histadermin (jakos tak)kosztuje około 8 zł. Pomaga tez smarowanie spirytusem bolacej nogi. Podobno to jest tak że wzrost kości nie nadąża na wzrostem mięśnia i odwrotnie dlatego boli.I rzeczywiscie, mierzymy syna systematycznie co dwa miesiace ( ma miarkę) i kiedy długo nie było nocnych bóli okazywało się że przez dwa miesiace nic nie urósł. Ale sie rozpisałam , pozdrawiam pa pa EWA
    • Gość: mysia Re: nocne bóle nóg... IP: *.* 13.04.02, 22:56
      Hej mogą to być bóle wzrostowe,ale jeśli będzie to trwać to lepiej spytaj lekarza rodzinnego.Mojemu siostrzeńcowi w ten sposób objawiło sie zapalenie stawów.....Pozdrawiam Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka