Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja - Depo Provera

IP: *.* 30.04.02, 19:08
Drogie dziewczynyKto ma jakieś doświadczenia/coś wie/słyszał o antykoncepcyjnym zastrzyku hormonalnym Depo Provera? Położna poleciła mi ten zastrzyk, w ulotce jest napisane, że mozna go stosować po upływie 6 tygodni od porodu, jeśli się karmi piersią. Natomiast kiedy poprosiłam lekarza o receptę, odradził zastrzyk, powiedział, ze jeśli karmię piersią, to lepiej hormonów nie stosować. No i zalecił krem plemnikobójczy (Delfen) i prezerwatywy. Nie jestem zachwycona taką antykoncepcją, przynajmniej nie na dłuższy czas. Jak Wy sobie radzicie? Co słyszałyście o Depo Proverze - rzeczywiście lepiej nie stosować, jesli się karmi piersią, czy po 6 tygodniach można? Czy są jakieś skutki uboczne po tym zastrzyku? A może możecie polecić inne formy antykoncepcji na rozpoczęcie współżycia po porodzie (rodziłam 6 tygodni temu)?Pozdrawiam serdecznie, czekam na poradyIwona
Obserwuj wątek
    • Gość: PAULA Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 30.04.02, 20:52
      A mnie moja ginekolog sama zaproponowała depo-proverę stwierdziła ze jest to b.dobry lek i jak najbardziej nadaje się przy karmieniu. Niestety ciągle nie mogę się wybrac na zastrzyk.kosztuje ok35 zł i starcza na 3 m-ce.
    • Gość: flaska Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 01.05.02, 01:54
      ja słyszałam od dwóch pań ginekolog , że to hormony i przy karmieniu lepiej nie. poza tym nie wiem czy odważyłabym się w ogóle , bo jeśli będę się źle czuć to tabletkę można odstawić zawsze , a jak zastrzyk zrobiony- to 3 mies. z głowy...ewa
      • Gość: AM Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 01.05.02, 12:14
        Kiedy zapytalam o Depo mojego ginekologa to stwierdzil, ze jest Ok jesli jestem przygotowana na skutki uboczne, tzn plamienie lub krwawienie. na razie nie stosuje nic procz prezerwatyw - i musze powiedziec, ze jest mi z tym calkiem wygodnie, ale ciekawa jestem czy ktos, kto stosuje ten zastrzyk ma skutki uboczne.amo
        • Gość: iwo1 Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 01.05.02, 14:22
          Myślę że jeżeli masz możliwość to zrób ten zastrzyk i będziesz miała z głowy ,wiesz mój Jasio powinien mieć prezerwatywa na drugie imie a gdy spytałam moją panią doktor jak to się mogło stać /bo dodam że prezerwatywa ani nie pękła ,ani się nie zsuneła nic z tych rzeczy/to pani doktor powiedziała"zdarza się ,niezbyt często ale się zdarza"Wiec myślę że warto zrobić ten zastrzyk ...
    • Gość: klio Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 01.05.02, 17:12
      Mój ginekolog sam zaproponował mi Depro-Provera , stwierdzając , ze jest to najlepsza metoda dla kobiet karmiacych . Mimo , że ufam mojemu lekarzowi , to postanowiłam jeszcze dodatkowo poszukać informacji o tej jakby nie było dość nowej metodzie u nas . Znalazłam je pod adresem http://mediweb.pl/sex/wyswietl_vad.php?id=241 i dodatkowo poprosiłam jeszcze o radę dyżurującego tam lekarza , gdyż mnie najbardziej interesowało , czy nie szkodzą one dziecku . Odpowiedz cytuję : To jest bezpieczna, nieszkodliwa dla dziecka i sprawdzona (w innychkrajach metodę tę stosuje się od ponad 20 lat) metoda zapobiegania ciąży.Łączę serdeczne pozdrowieniaDr n. med. Medard LECHAle decyzja o stosowaniu tej metody nalezy do was , o skutkach nie informuję , bo dopiero zamierzam ja zacząc stosować . Jeśli już ktoś stosuje , niech się podzieli uwagami . Pozdrawiam .
      • Gość: magdako Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 02.05.02, 13:48
        jestem teraz w 33 tygodniu ciąży, ale po urodzeniu dzidziusia i tych "słynnych" :) 6 tygodniach zamierzam stosować właśnie depoproverę ! rozmawiałyśmy o antykoncepcji po porodzie z ginekologiem w szkole rodzenia, jedynie depoprovera jest pewna ( oczywiście wiem że nie ma w 100 % skutecznej antykoncepcji :)) i co dla mnie bardzo ważne można karmić piersią przy tej metodzie; lekarz mówił nam, że depoprovera jest właściwie antykoncepcją właśnie dla karmiących matek, zawiera jeden rodzaj hormonów, a nie dwa jak pigułki antykoncepcyjne, nie hamuje owulacji a zagęszcza śluz szyjkowy, tak że jest nieprzepuszczalny dla plemników, działa 3 miesiące, poo tym okresie należy zrobić następny zastrzyk, tzn. nie przestaje działać zupełnie po tych 3 miesiącach, ale skuteczność już może wtedy spqść i dlatego lepiej wziąść drugi zastrzyk, antykoncepcja jest gwarantowana przez 3 miesiące po tym zastrzyku domięśniowym, skutki uboczne to u niektórych kobiet krwawienia i plamienia które mogą się utrzymywać nawet te 3 miesiące, u jednych są, u innych nie ma - tu nie ma reguły; płacimy ok. 35 zł. raz na tyrz miesiące, czyli jest to metoda tańsza od pigułek trzykrotnie i tak samo pewna, no i nie trzeba pamiętać o wzięciu bigułki każdego dnia, .to tyle co sama wiem, polecam wam też stronę www.depoprovera.com - tyle że po angielsku pozdrawiam serdecznie magda
    • Gość: ttt Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 02.05.02, 13:59
      Ja jestem 8 tygodni po porodzie- tydzień temu zrobiłam zastrzyk z Depo-Provery. W pierwszym dniu miałam bardzo silne zawroty łowy iporblemy z utrzymaniem równowagi- ale miewałam takie objawy wiele razy wcześniej więc nie jestem pewna czy powinnam to łączyć z zastrzykiem.Objawy uboczne- rzeczywiście plamienie jest ale z różną intensywnością każdego dnia- wieczorem plamienia nie ma wcale.Dodam że jestem lekarzem i nie boje się stosować tej metody antykoncepcji- jest bezpieczna dla dziecka i skuteczna.A jeżeli chodzi o objawy uboczne to ja tabletki tolerowałam bardzo dobrze włąściwie nie wiedziałam że je biorę więc prawdopodobnie i w tym przypadku będzie dobrze.PozdrawiamMisiek- mama Kubeczka
    • Gość: gosiaLachowska Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 05.05.02, 09:43
      ja stosuje Depo Provera,wlasnie bylam w piatek po drugi zaszczyk.Nie mialam zadnych srodkow ubocznych chociaz od kad pamietam mialam zawroty glowy.I musze przyznac,ze to super sprawa,bo dostajesz zaszczyk raz na 3 miesiace (kosztuje tyle ile 3opakowania tabletek antyk.,bynajmniej ja tyle place )nie trzeba sie martwic codziennie,zeby nie zapomnac polknac tabletki,po prostu w moim wydaniu same plusy (no oprocz ceny!!!) ale mam jedno ALE,a mianowicie,juz kiedys wypowiadalam sie na ten temat tutaj na forum i pare dziewczyn odradzalo stosowania Depo Prowery (zaslyszane od lekarzy) ze ten zaszczyk jest hormonalny dla kobiet w starszym wieku.Ja oczywiscie podzielilam sie tym z moim lekarzem,a on na to zeby nie wierzyc w to,ze on jest specjalista od srodkow hormonalnych.I co mam robic dalej? juz mu powiedzialam,ze to ostatni zaszczyk i dostalam nawet recepte na tabletki,ale postawilabym raczej na wygode,a antyk.ta sama.Co o tym sadzicie i jak dlugo Wy stosujecie Depo Provere?pozdrawiam wszystkich.gosia m.Filipka
    • Gość: martusek Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 05.05.02, 11:02
      Czy ten zastrzyk nie hamuje laktacji?
      • Gość: mona Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 05.05.02, 15:14
        Ja już miałam 2 zastrzyki Depoprowery i nie hamuje laktacji. Jedyne objawy uboczne to plamienia. Chciałabym ja stosować po karmieniu ale nie wiem czy można czy jest skuteczna??? To bardzo wygodna metoda i z chęcią zamieniłabym na nia pigułki.
      • Gość: KasiamamaIgi Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 07.05.02, 21:06
        Ja zrobiłam sobie zastrzyk 11 dni temu kiedy moja córeczka skończyła 3 miesiące. W laktacji nie ma żadnych zmian ,natomiast mniej więcej 4 dni temu pojawiło się krwawienie. Ostatnio mam też nieco gorszy nastrój ale nie wiem czy można to łączyć z zastrzykiem. Poza tym to chyba jednak najpewniejsza matoda antykoncepcji dala nas karmiących mamuś.
    • Gość: Barbie Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 05.05.02, 20:11
      Stosowałam depoproverę tylko raz, ze względu na obfite plamienie. Prawie jak miesiączka w końcowych dniach okresu. Trwało to prawie miesiąc. Stale nosiłam podpaski. Zadzwoniłam do mojego lekarza z wyrzutem, że antykoncepcja ta polega na braku stosunków a nie na zabezpieczaniu przed ciążą. Ale później przez 2 miesiące miesiączki nie było wcale. Żadnych bólów głowy nie odczuwałam. Zdziwiła mnie cena podawana przez moje poprzedniczki, ja rok temu zapłaciłam tylko 3 zł.Te obfite plamienie tłumaczę sobie długimi - 10 dniowymi okresami. Teraz miesiączki skróciły się dzieki lekom-ale to już inna historia.
      • Gość: MilenaNJ Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 05.05.02, 20:25
        Jestem po drugim zastrzyku Depo-Provery.Z dzialan ubocznych stwierdzalam u siebie mniej wiecej to samo co po pigulkach: obnizenie nastroju (1- tydzien po zastrzyku), troche obrzekow-zatrzymywanie plynow, lekkie plamienia. Obawiam sie, ze wina za jeszcze wciaz obecne dodatkowe kilogramy moge zrzucic na zastrzyk - mam znacznie wiekszy apetyt. Co do laktacji, to Provera moze wywolac mlekotok, ja zauwazylam u siebie zwiekszenie ilosci mleka 1 tydz. po zastrzyku.
    • Gość: kn Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 06.05.02, 11:13
      Stosowałam Depo Proverę przez ponad rok (w sumie 5 zastrzyków)cały czas karmiąc dziecko; nie miałam żadnych objawów ubocznych (przed ciżą brałam pigułki - różne preparaty - i tolerowałam je lepiej lub gorzej), laktację miałam podręcznikową, a synek rozwijał się wspaniale (i robi to nadal); po odstawieniu leku też nic się nie działo.Chętnie zresztą trzymałabym się dalej tej właśnie metody antykoncepcji - to bardzo wygodne mieć sprawę z głowy raz na trzy miesiące, a finansowo wychodzi o wiele taniej niż pigułki.
    • Gość: Vialle Re: Antykoncepcja - Depo Provera IP: *.* 06.05.02, 14:34
      kiedys trafilam w internecie na amerykanska strone anty-depo provera, kobiety opisywaly setki przypadkow wlasnych doswiadczen, fatalnych konsekwencji stosowania tego zastrzyku. Moja lekarka gdy ja o to zapytalam, powiedziala ze zdania lekarzy sa podzielone i ze ona osobiscie by tego nie stosowala, bo ograniczony jest dostep do reprezentatywnych badan tego preparatu. No i ja sobie dalam spokoj, choc niewatpliwie ze wzgledu na wygode to jest najlepsza metoda, a ja sie zmagam z pamietaniem o pigulkach. Sugerowalabym Ci, jesli rozwazasz ten lek i ciagle szukasz informacji,zebys nie wchodzila na firmowa strone depo provera, bo tam w sposob naturalny znajdziesz "laurke", ale moze poszukaj po prostu przez wyszukiwarke - czegos co bedzie troche bardziej obiektywne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka