Dodaj do ulubionych

Nie chce robić kupki

IP: *.* 27.05.02, 16:06
Moja córka tydzień temu skończyła 3 miesiące. Od miesiąca karmię ją Bebiko Omneo1 i mała nie chce sama robić kupki. Codziennie wkładam jej czopek. Trwa to już miesiąc wiec bardzo się martwię. Pediatra powiedziała, że to normalne u dzieci i minie jak dostanie soczki. Problem polega na tym, że ona nigdy nie miała twardej kupki a od kilku dni są wręcz luźne (dostaje już trochę soczku) a mimo to nie chce sama zrobić. Pani pediatra każe czekać na wprowadzenie zupek, ale zaczynam wątpić w to, czy ma rację. Moje dziecko jest po operacji usunięcia jajnika i boję się, że to może mieć związek z tym zabiegiem. Czy wasze dzieci miały takie problemy? Pewnie i tak skontaktuję się z jej chirurgiem, ale chciałabym wiedzieć czy innym dzieciom też to się zdarza. Proszę o pomoc.Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Ollka Re: Nie chce robić kupki IP: *.* 27.05.02, 16:35
      Moja corka tez miala problemy jak zaczelam dawac jej soczki i deserki ale po wprowadzeniu zupki wszystko sie unormowalo. Sprobuj zrobic kisiel z kompotu z jablek z potartym jablkiem pomaga. Unikaj podawania czopkow bo dziecko moze w ogole przestac samo robic kupki.Po podaniu zupki - jarzynowej na pewno sie wszystko unormujePozdrawiam
      • Gość: Hermiona Re: Nie chce robić kupki IP: *.* 27.05.02, 20:32
        Aniu, Twoja córeczka nie może sama zrobić kupki włąśnie dlatego, że dajesz jej co chwilę czopki. Dziwię się, że lekarz Ci tego nie powiedział.
    • Gość: Ania28 Re: Nie chce robić kupki IP: *.* 27.05.02, 21:12
      Chciałam dodać, że to właśnie pediatra kazała mi wkładać małej czopki i "pomagać" jej termometrem, a na moje obawy czy dziecko się nie przyzwyczai stwierdziła,że ona sama tak robiła swoim dzieciom i żadne się nie przyzwyczaiło. Chyba zmienię pediatrę. Ania
    • Gość: Anna72 Re: Nie chce robić kupki IP: *.* 28.05.02, 13:34
      A spróbuj zamiast czopka robić masaż brzuszka. Koliście, zgodnie z ruchem wskazówek zegara delikatnie uciskać i masować, tak jakbyś chciała "wygnieść" z niej tę kupkę. Jeżeli nie ma twardych bobków, to może ją to zmobilizuje. A kupę wyczujesz pod palcami u takiego maluszka. Tylko pytanie, czy kupy są luźne po soku, czy po czopku? Tak, czy owak skontaktuj się z gastrologiem. Czasem przy wzbogaconej diecie problem sam przechodzi, czasem nie (jak u mojego synka). Ale szkoda dziecka męczyć. Jeśli chcesz o coś zapytać, pisz na priva, chętnie pomogę, bo w sprawie kupek jestem niestety bardzo doświadczona ;-) . Pozdrawiam, Anka.
      • Gość: moniśka Re: Nie chce robić kupki IP: *.* 10.06.02, 13:20
        Aniu!Aha, najpierw się przedstawię - mam na imię Monika, moja 2-letnia córcia Zuzia. Korzystając z tego, że znalazłam doświadczoną osobę w tematyce kupek mam do Ciebie pytanie. Czy wiesz, co zrobić, jeśli dziecko nie chce robić - tak świadomie trzyma kupkę ile się da. Nie jest to żadnego rodzaju zatwardzenie, po prostu ona zaciska i nic nie jest w stanie jej przetłumaczyć, żeby tak nie robiła. Strasznie się męczy, i ja - jak patrzę na nią i nie potrafię jej pomóc. Myślę, że został jej w pamięci ból - kiedyś miała zatwardzenie i srasznie ją bolało, jak wkońcu zrobiła (zresztą przy pomocy czopka). Od tej pory mamy ten cyrk.Lekarka przepisała mi jakiś syrop, ale myślę że to na rozluźnienie stolca, a nie za przeproszeniem pupy.Czy możesz mi coś doradzić?Pozdrawiam wszystki eMamy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka