Dodaj do ulubionych

Co to jest?

IP: *.* 12.06.02, 19:56
Zaczne od początku.Mala (14m) miała anginę. Niestety do lekarza musiał iść mąż pierdoła i powiedział, że dostała tylko cebion i lakcid. Cebion na recepcie okazał się antybiotykiem o nazwie ceclor o czym dowiedzieliśmy się po 5 dniach kiedy to mąż ponownie udał się do pani doktor po zwolnienie. Mała była już zdrowa, ale doktor zapisała ponownie antybiotyk na wszelki wypadek (nie jestem przekonana czy to dobra decyzja, ale mąż z lekarzem nie dyskutuje)Na drugi dzień mała zaraz po wzieciu ceclory dostała rumiency i plam na całym ciele. Te plamy wyglądały też jak takie rozlane rumieńce. to samo na drugi dzień.Po konsultacji z pania doktor przestaliśmy podawać ceclor , ale te plamy pojawiły się też dzisiaj. Nie wiem czy to jeszcze antybityk może trzymać czy to coś przewlekłego. Radźcie co robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Carmela Re: Co to jest? IP: *.* 12.06.02, 20:08
      mi sie zdaje ze to po prostu uczulenie na antybiotyk jakies a jak wiadomo na uczulenie takie to wpano w syropku ale powinnas i tak skonsultowac z lekarzem bo moze masc jakas przepisze
    • Gość: Hermiona Re: Co to jest? IP: *.* 12.06.02, 21:51
      A nie jest to przypadkiem szkarlatyna? Zaczyna się właśnie czymś w rodzaju anginy, a po paru dniach występują plamy. Sprawdź język i gardło - jeśli też są b. mocno czerwone to może być to szkarlatyna. A najlepiej niech dziecko obejrzy jeszcze raz lekarz.:hello: Monika
      • Gość: Gruszka Re: Co to jest? IP: *.* 13.06.02, 16:29
        Zwłaszcza,że szkarlatyna bywa powikłaniem po anginie. Najlepiej chyba powtórnie pójść z dzieckiem do lekarza. A mąż może poprosić o zapisanie wszystkiego na kartce; ujmy nie przynosi. Robiłam to,kiedy Masia była mała i podczas wizyty byłam zbyt skołowana, by wszystko spamiętać.
    • Gość: kasiakrol Re: Co to jest? IP: *.* 13.06.02, 19:59
      W ZESZŁYM ROKU RÓWNIEŻ MIAŁAM ANGINĘ I PRZEPISANO MI WŁAŚNIE CECLOR / PODOBNO BEZPIECZNY PRZY KARMIENIU PIERSIĄ /.NIESTETY NA DRUGI DZIEŃ OBIE <JA I CÓRKA> MIAŁYŚMY OBJAWY PODOBNE DO TYCH,CO OPISAŁAŚ.TROCHĘ MUSIAŁYŚMY POCZEKAĆ NA ICH USTĄPIENIE,ALE POTEM WSZYSTKO BYŁO OK.POZDRAWIAM,KAŚKA.
      • Gość: mika Re: Co to jest? IP: *.* 14.06.02, 05:29
        Dzięki Kasiu uspokoiłaś mnie.Powiedz mi jeszcze czy byłaś z tym u lekarza?i w przybliżeniu jak długo to trwało w tygodniach, miesiącach?
    • Gość: mika Re: Co to jest?-a może to POKRZYWKA IP: *.* 13.06.02, 20:03
      Kurcze może. Chociaż jeszcze przed chwilą byłam pewna, że to pokrzywka (plamy mają teraz w środku bąble).Siedzę biurko w biurko z dziewczyną z przewlekłą pokrzywką więc mam porównanie. Tymbardziej, że jednym z objawów ubocznych przy ceclorze jest właśnie pokrzywka.Kurcze już nie wiem co lepsze.Jutro wysyłam męża do naszej Pani doktor , więc zasugeruje jej obie możliwości.Chociaż Pani widziała Lenke 1 dzień po wystąpieniu uczulenia widziała te plamy i nic nie wspominała o szkarlatynie.Jeśli to się okaże szkarlaryna to zmienie pediatre.Czy ktoś miał kontakt z pokrzywką u dziecka???????????Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
    • Gość: mszb Re: Co to jest? IP: *.* 14.06.02, 11:25
      Widzę, że historia lubi się powtarzać. Moje dziecko dostało Ceclor gdy miał 4 miesiące i zrobiło się całe czerwone. Okazało się, że to było uczulenie na różowy barwnik w Ceclorze. A przy okazji uwaga na witaminy - cukierki Kinder Biovital - taka sama reakcja, więc pewnie ten sam barwnik.Magda
    • Gość: Anuk Re: Co to jest? IP: *.* 14.06.02, 13:50
      Witaj, mała może być po porstu uczulona na antybiotyki z grupy Cefalosporyn, do nich należy: Caefaclor, ceclor, Cedax i parę innych zgłoś to pediatrze i przy każdej wizycie gdy wchodzi w gre antybiotyk przypominaj o tym. Pozdrawiam,ANUK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka