Dodaj do ulubionych

Kaszel a katar?

29.11.06, 12:32
Moja 3.5 letnia córka ma od trzech tygodni katar, który pomimo leków nie może
się skończyć. Zaznaczam iż wydzielina raz jest wodnista innym razem
zielonkawa. Pozatym ma kaszel mokryi odkasłuje flegmę.Bylam u lekarza i
powiedział że to alergia.Dał jej eurespal, Rotadin ale nic to nie pomoglo.W
nocy kaszle aż ją zbiera na wymioty.Czy to zatoki? Poradzcie proszę bo nie
wiem co robić?
Obserwuj wątek
    • edika5 Re: Kaszel a katar? 29.11.06, 13:09
      Nie odpowiem Ci czy to zatoki, bo nie mam doświadczenia akurat w tym względzie.
      Ale mój synek miał katar i kaszel przez dłuższy czas. Jeśli nie ma szmerów w
      oskrzelach to kaszel najprawdopodobniej jest wywołany spływającym katarem - tak
      miał mój synek. Brał również eurespal - nie pomagał. Chciałam zlikwidować
      katar - ale żadne środki nie pomagały (euphorbium, grota solna, wszelkie
      psikacze do noska, maści i inne). Katar zaczął w końcu sam ginąć, ale na
      kontroli okazało się, że długotrwający katar spowodował powstanie ropy w uchu.
      Dlatego jeśli córka ma długo katar zwróć uwagę na uszy, tzn. poproś pediatrę
      żeby zajrzał specjalnym urządzeniem do uszu, a jak nie ma takiego to niech
      napisze Ci skierowanie do laryngologa dziecięcego. Mój synek mając ropę nie
      skarżył się na ucho, czasem tylko pocierał je i to mnie zaniepokoiło.
    • chwilka9 Re: Kaszel a katar? 29.11.06, 13:11
      jeżeli to katar alergiczny to potrzebne leki przeciwalergiczne. Niby Rotadin
      jest taki ale u nas sie nie spisał, zreszta jednemu dziecku to pomoże drugiemu
      coś innego. Radze iść do alergologa. Mam tak z synem że jak długo się ciągnie
      katar wodnisty to czasami się zmienia na biały lub zielonkawy a to już
      infekcja.
      • mamalesia Re: Kaszel a katar? 29.11.06, 13:56
        Ja bym zrobiła wymaz z noska i migdałów.
        U mojego synka powodem przedłużonych dziwnych wodnisto - zielonych katarów był
        gronkowiec, moraxella i parę innych paskudztw
        • ewik35 Re: Kaszel a katar? 29.11.06, 16:17
          To samo u nas już od 3 - 4 MIESIĘCY, z małymi przerwami (ok 1 tydzień dobrze -
          4 kaszle). Był alergolog jeden, drugi, laryngolog.... NIC nie pomaga. Trochę
          lepiej jest po leku singulair, dałam też szczepionkę bronxovaxon, i na
          pneumokiki - bo wymaz z nosa to pokazał... ale żadne antybiotyki miejscowe nic
          nie dają (np. atecortin, bactroban itp..). Próbowałam też homeopatii... Jak
          znajdziesz jakiś trop, daj znać na priva ewik35@GAZETA.PL.
          • blou1 Re: Kaszel a katar? 30.11.06, 10:59
            U nas to samo, kaszel od października z przewami i katar. O tyle dobrze że syn
            nauczył się wydmuchiwać nos, przynajmniej uszy będą zdrowe.Podobnie nie
            sprawdził się Eurespal i żadne syropki wykrztuśne FLEGAMINA, MUKOLINA, retaz
            podaję AMBROKSOL a zamierzam MUKOSOLWAN. Jak znajdzieci dobry syropek
            wykrztuśny to piszcie.
            • kocianna Re: Kaszel a katar? 30.11.06, 11:55
              Mukosolwan i abroksol to jedno i to samo, tylko się inaczej nazywa big_grin Nasza
              pediatra poleca homeopatyczny syrop Malia, nie jest wykrztuśny, ale łagodzi kaszel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka