Dodaj do ulubionych

Czy podajecie Cebion multi?

IP: *.* 02.07.02, 14:32
Czy tylko ja jestem taką wyrodną a raczej niedouczoną matką i nie podaję dziecku witamin? Wiem, że niedawno była dyskusja na forum na temat Cebionu, ale z tego co zrozumiałam chidziło o "zwykły" Cebion czyli witaminę c. Ja dzisiaj się dowiedziałam, że powinnam podawać mojej 4,5 miesięcznej córeczce Cebion multi a tego nie robię. Jak do tego doszło? Na początku pediatra powiedziała, że jak dziecko jest "na piersi" to nie trzeba podawać witamin. Niestety po 2 miesiącach mała musiała przejść na mleko w proszku i pani doktor zaproponowała Bebiko Omneo. Ponoć najlepsze, bo najbardziej zbliżone składem do matczynego. Jak przeczytałam ile tam witamin to nawet przez myśl mi nie przeszło, aby dawać coś jeszcze. Wydawało mi sie, że "ci od mleka" wiedzą, co dziecku jest potrzebne i w jakich ilościach i włożą tam co trzeba. A tymczasem moja mała dziś dostała kataru i jak spytałam pedaitry, co jej podać to powiedziała, że "Cebion multi tyle co zwykle i wapno". Tak mnie zamurowało, że nawet nie miałam odwagi powiedzieć, że przecież nie mówiła, aby go podawać. Obdzwoniłam natychmiast wszystkie koleżanki i okazało sie, że wszystkie podawały witaminy i to od drugiego tygodnia życia. Teraz mam straszne wyrzuty sumienia. Kupiłam ten nieszczęsny Cebion i jak porównałam ile tam jest witamin a ile jest w mleku to się przeraziłam. Biedne dziecko.Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: aneea Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 02.07.02, 15:24
      Podaje Cebion od ok. 5 miesiaca zycia po 3-5 kropelek dziennie i baardzo Nadii smakuje (ale to od niedawna). Wczesniej podawalam jej tylko wit. A i D na mleko.Nadia od 5 miesiaca jest na butelce. Troche zdziwilo mnie zalecenie Twojej lekarki, ze jesli dziecko jest na piersi, nie ma potrzeby podawania dodatkowych witamin. Moja mowila cos zupelnie innego. :what:
      • Gość: halina Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 02.07.02, 17:08
        Nie wiem, jak jest w przypadku karmienia butelka, ale moja lekarka tez nie polecala zadnych witamin dziecku na piersi, poza D, naturalnie. I z tego, co wiem, takie sa oficjalne zalecenia. Inna sprawa, ze teraz kwitnie obyczaj podawania witamin, czy trzeba czy nie trzeba, zapewne nie bez wplywu farmafirm...
    • Gość: goskax Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 02.07.02, 20:36
      Aniu..kiedys przypadkiem w TV obejrzałam program - rozmowe z pania doktor (chyba stomatolog), która stwierdziła,że podawanie dzieciom (do 6 mż) Cebionu multi moze byc przyczyna róznych "komplikacji" np. "błędnego" wyrzynania sie zabków (nie ta kolejność, w wiekszej ilosci naraz) ...
      • Gość: brytnej Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 02.07.02, 20:51
        Czesc!Zatkalo mnie apropos Cebionu mutli i kolejonsci wyrzynania sie zebow.Podaje mojemu dziecu ten preparat i zaczal zabkowanie od dolnej jedynki,potem gorna dwojka,potem znowu dolna jedynka,gorna dwojka a na koniec-obie gorne jedynki naraz...i co wy na to?!!!Pozdrawiam-Basia
        • Gość: Iwona_P Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 02.07.02, 20:55
          Moje dzieci były wcześniakami, więc kwestia witamin była ciut inna niż w przypadku "donoszonych". Cebion Multi jednak podawałam bardzo króciutko- przyczyna bardzo prozaiczna- fatalnie brudził ubranka i nie miał zbyt dobrych notowań... o czym dowiedziałam się przez przypadek. Prywatny pediatra polecił Multitabs w kropelkach dla niemowląt. Wygodny zakraplacz i dobry smak.PzwIwona
    • Gość: kabat Re: Czy podajecie Cebion multi? IP: *.* 04.07.02, 07:44
      Kochanie,nie obwiniaj się. Nie podawałaś bo nie wiedziałaś. To lekarz powinien Ci powiedzieć co podawać przy mleku modyfikowanym. Ty lekarzem nie jesteś i skąd masz to wszystko wiedzieć. Teraz zacznij podawac i już. Na pocieszenie powiem Ci, że nadmiar witamin też szkodzi. Moje dziecko dostało Cebion multi /a podobno jest jeszcze Multicebion i to coś innego/ jak miało zajady i nic nie pomógł. Dopiero Vratizolin w maści pomógł. Możesz przecież zacząć podawać soki owocowe a one mają witaminy, poza tym jabłuszko i dynie - tam też coś jest. Najważniejsze to się nie obwiniać. Wiem, że chcesz dla małej jak najlepiej i to jest najważniejsze, głowa do góry.Lidka i roczny Maciek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka