Dodaj do ulubionych

witaminka D3 dla maluszka

IP: *.* 17.07.02, 16:47
Szanowne eMamy!!! :hello: Naczytałam się dzisiaj dużo postow i zalały mnie wątpliwości.Chodzi mi o to ile podajecie kropelek wit. D3.Czy lekarz zwiększa wam dawkę? Bo ja podaję cały czas 2 kropelki a mały ma 6 mies. i waży ponad 10 kg. Do tej pory lekarz nic nie mówił o zwiększeniu dawki.Ale ostatnio zauważyłam ,że mały zaczął mi się więcej pocić (szczególnie na głowie i lecach) ale nie wiem czy to wina upałów czy niedoboru D3? Co wy o tym sądzicie? Jak jest u was? Napiszcie .Pozdrawiam. AGA :bic:
Obserwuj wątek
    • Gość: ewka2002 Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 17.07.02, 17:23
      czesc starsze dzieci nie potrzebuja juz tak duzo witami D3 piszac starsze mam na musli te okolo roku moja ewcia ma tez szesc mies i dostaje jedna krople plus vibovit gdzie jest odpowiednik jednej kropli.im dziecko starsze tym mniej D3A poci sie bo ......jest goraca :lol: Ewka tez strasznie sie poci a przy jedzeniu...pot kapie z glowki ale to wszystko te upaly ty tez sie przeciez szybciej meczysz pozdrawiam :bounce:ASIA i EWA
      • Gość: laska Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 17.07.02, 20:17
        To nie tak, że starsze dzieci nie potrzebują już tak dużo witaminy D3. :jap: Mój Synek "za chwilę" kończy dwa lata, a dostaje codziennie 3 krople i oprócz tego jeszcze 8 kropli Cebionu Multi.Najlepiej iść do lekarza prowadzącego.Upalne pozdrowienia:hot:
        • Gość: akbar Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 13:18
          Czy Tobie polecił lekarz takie dawki. Bo mojemu małemu lekarz kazał dawać tylko w pochmurne dni 1 kroplę. Oprócz tego pije z witamin vibovit. A jest dość duży i ciężki jak na dwa latka.
          • Gość: laska Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 22:34
            Tak, ostatnio to podtrzymała - pod koniec maja.A kostnie jesteśmy raczej w porządku.Myślisz, że powinnam zapytać jeszcze kogoś innego?Mama Tymka
            • Gość: akbar Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 26.07.02, 09:38
              Nie chciałabym siać niepokoju, ale nam kazał odstawić na wiosnę. A ostatnio jak mały był chory i dostawał zastrzyki, podtrzymał, że tylko w pochmurne dni, a cebion multi w czasie choroby. Najważniejsze jednak jest zdanie lekarza, bo to on widzi i bada dziecko. My chodzimy do naszego od urodzenia i nie mam rzadnych wątpliwości co do jego zaleceń, dlatego niegdy go nie sprawdzam, choć babcia Jaska jest lekarzem, bo wiadomo - gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. :lol: Jeżeli nie obserwujesz żadnych niepokojących objawów niedoboru lub przedawkowania witamiki to tak trzymać!Pozdrowienia dla Tymona od Jaśka :hap:
    • Gość: Lia Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 17.07.02, 19:48
      Najlepiej zapytaj pediatry - dawka wit.D zależy generalnie od wielkości ciemiączka, jąder kostnienia np. w stawach biodrowych - a waga dziecka nie ma wiekszego znaczenia. Pocenie - może być z powodu upałów , ale również może być wczesnym objawem krzywicy ( teraz podobno bardzo rzadko spotykanej) Hej, :)
      • Gość: lea Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 17.07.02, 23:23
        Mój maluch ma 15 miesięcy i również przyjmuje 2 krople wit.D3. Wiem też, że dzieciom, które dużo czasu spędzają na dworze, raczej nie powinna grozić krzywica ponieważ w naturalny sposób otrzymują dodatkową dawkę tej witaminy. Które daje słoneczko :)pozdrawiam
        • Gość: guest Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 08:24
          Naprawdę wszystko zależy od dzieciaczka!!Mój synek ma 13 miesięcy ,a już od dobrych kilku nie podaję mu wogóle D3, nasza pani doktor kazała na czas wakacji (dużej ilości słońca,częstych spacerów)zupełnie odstawić wszystkie witaminy podawane w kropelkach. Pozdrawiam wszystkie emamy Awe
          • Gość: guest Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 09:44
            no właśnie i tak to jest. Co lekarz to inna opinia. Moja mała skończy teraz w niedzielę 7 miesięcy i daję Jej codziennie 2 krople Vigantolu, 5 kropli CebionuMulti i czasem tak raz na tydzień Vibovit do picia. No i głowa Jej się poci że hej. I to nie tylko przy jedzeniu bo wtedy to pot curkiem leci po główce ale i przy zabawie. I sama nie weim w końcu czy to jest związane z temperaturą na zewnątrz czy też niedoborem witaminy D3. A ciemiączko już jej praktycznie zarosło co potwierdziła pani doktor na ostatnim szczepieniu. Ząbki pierwsze dwa miała już pod koniec 4 miesiąca a teraz wyszły Jej dwa górne. No i bądź tu człowieku mądry i nie zrób dziecku krzywdysad((
            • Gość: anyaa Re: witaminka D3 dla maluszka - nie wolno przedawkować! IP: *.* 18.07.02, 11:17
              Hej,Chciałabymm Was ostrzec, że nadmierne pocenie moze być nie tylko wynikiem niedoboru wit. D, ale równiez jej NADMIARU! Wiem, co pisze, bo mój roczny synek dostawał najpierw 2, a potem (od ok. 7-go miesiąca) 3 kropelki tej witaminy dziennie. Pocił się strasznie. Jakiś miesiąc temu pojechaliśmy na konsultację do Centrum Zdrowia Dziecka, gdzie okazało się, że taka dawka była o wiele za duża! Natychmiast przerwaliśmy, aż do jesieni, podawanie wit.D3. W ogóle, nadmiar D3 ma o wiele gorsze skutki dla organizmu malucha niż jej niedobór. A lato mamy takie słoneczne, ze na pewno dziecku krzywica nie grozi.Naprawdę, zwróćcie na to uwagę, bo wśrod wielu pediatrow, szczególnie starszej daty, panuje przekonanie,ze dobrym sposobem leczenia jest podawanie końskich dawek tej witaminy. skutkiem czego, moj synek ma traz kłopoty z gospodarka metabolczną organizmu.PozdrawiamAnia
    • Gość: Urszula1 Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 11:56
      No t chyba jeszcze większy zament wprowadzę: mój maluch (3mce) dostaje 5 kropli - lekarz stwierdził, że za wolno sie ciemoiaczko zarasta. To duzo w porównaniu z tym co dostają wasze dzieci. A kiedy miał miesiąc(i dostawał 2 krople), byliśmy u neurologa i ta pani "nakrzyczała" na nas, że powinien dostać 3,4 i że pediatrzy zaniedbują podawanie D3 i potem cała masa dzieci z krzywicą do niej trafia... co lekarz to opinia!Pozdrawiam Ulka
      • Gość: AnetaM Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 12:52
        Witam, Ostatnio bylismy u lekarza na szczepieniu, który stwierdził że Sebastianek (4 miesiące 7,8kg) ma miękką główkę, ciemiączko itd i powinien przez 14 dni dostawać 2x po 5 kropli dziennie, a po tym okresie po 5 kropli dziennie i za miesiąc do kontroli. Wcześniej dostawał po 2 krople dziennie. Wydaje mi się że ilość kropli jakie powinno otrzymywać dziecko zależy od jego indywidulanych cech i dlatego to lekarz najlepiej oceni ile należy podać kropli. Jeżeli cos Was niepokoi to najlepiej skonsultować się z lekarzem i on oceni ile należy podać.Pozdrawiam, Aneta
        • Gość: guest Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 16:21
          A mój mały miał już kontakt z dwiema lekarkami - i oczywiście dwa różne zalecenia. Pierwsza : podawać 2 krople Vigantolu lub 1 gdy jest słoneczny dzień. Druga lekarka: 1 kropla vit. d3 + A, ponieważ ma małe ciemiączko i żeby mu za szybko nie zarosło !!! Wybrałam tą drugą opcję..:-))))
      • Gość: laska Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 18.07.02, 22:38
        Ciemiączko ma 18 miesięcy na to, żeby zarosnąć.Za szybkie zarastanie też nie jest wskazane.
    • Gość: saras Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 19.07.02, 23:25
      Hej,Nie mieszkam w Polsce, ale tylko jak jestem to kontroluje mala, witaminy D3 nie podaje od jakis 8 miesiecy, mala ma 16 miesiecy, mimo ze zalecila pani doktor w Polsce. Jedno co podaje codziennie po jednej lyzeczce to tran. Moze warto tego sprobowac, co smieszne ze coreczka uwielbia tran i zawsze chce wiecej, a pije od 2 miesiaca zycia.Pozdrowienia Jola
    • Gość: Asia_G Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 22.07.02, 18:04
      Hej! Mój synek jutro skończy 5 m-cy i po przeczytaniu Waszych postów doszłam do wniosku, że może On je za dużo tej witaminy D3 (dostawał 4 kropelki dziennie )więc zmieniłam lekarza i co ta nowa powiedziała, że to jest za dużo, że spokojnie wystarczy 2 a w przypadku jeśli dziecko dostaje jeszcze Multi Tabs to jeszcze mniej wiec będziemy dawać tylko 1.Dzięki za uświadomieniesmile))pozdrawiam ASia mama Michałka
      • Gość: ewka2002 Re: witaminka D3 dla maluszka-jak podawac IP: *.* 22.07.02, 19:11
        napiszcie jak podajecie tą witamine?ja od poczatku daje na lyzecce ale czytalam ze lepiej bezposrednio do buzi bo wtedy wiemy na pewno ze maluch polyka cala porcje tylko jakie 7 miesieczne dziecko da sobie wkroplic ja do buzi? :what:ASIA
        • Gość: guest Re: witaminka D3 dla maluszka-jak podawac IP: *.* 24.07.02, 17:05
          Ja podaję mojemu Kubusiowi bezpośrednio do ust od urodzenia. Mały tak lubi że jak widzi buteleczkę to sam otwiera buzię. Najpierw smeram go leciutko w bródkę i on już wie co jest grane.
    • Gość: barbaraw Re: witaminka D3 dla maluszka IP: *.* 24.07.02, 15:31
      Moja Paulina od 3go tygodnia życia ma zapisane przez pediatrę do teraz - 3krople D3, 1kroplę A, 10 kropli Cebion i 1/2 tabletki B1. Jak czytam Wasze wypowiedzi to sama nie wiem czy to dobrze. Ale daje bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i ufam lekarzowi. Zobczymy.
      • Gość: KasiaD. Re: witaminka D3 dla maluszka - a co jesli nie? IP: *.* 24.07.02, 22:46
        Drogie Mamy,Troche zaniepokoily mnie Wasze wypowiedzi.Mieszkam w Anglii i tu dzieciom W OGOLE witaminy D3 sie nie podaje (zreszta zadnych witamin oprocz K przy porodzie sie nie zaleca). Panuje tu zasada, ze przez pierwsze 4-6 miesiecy najlepiej podawac tylko piers, potem stopniowo wprowadzac pokarmy stale (ale zadnych soczkow!). Wszystkie witaminy powinny byc czerpane w sposob naturalny z jedzenia. Ja stosuje sie do tej zasady - moja corcia skonczyla wlasnie 8 miesiecy, wazy 10.80 kg i wyglada na okaz zdrowia. Mysle, ze co kraj to obyczaj, ale jesli uwazacie, ze powinnam to zmienic to mnie prosze uswiadomcie!Pozdrawiam,Kasia
        • Gość: Renatis Re: witaminka D3 dla maluszka - a co jesli nie? IP: *.* 25.07.02, 21:30
          Mojemu synkowi bardzo pociła się główka. Pediatra zamieniła krople D3- dawałam 2 w dzień pochmurny i wcale gdy było słońce.Vigantol przyjmuje 3 krople w dzień pochmurny i 2 gdy jest słońce do tego Cebion 5 kropli.Choć powinien juz dostawać Multicebion. Wszystko podaje łyżeczką. Pozdrawiam :hello:
          • Gość: guest Re: witaminka D3 dla maluszka - a co jesli nie? IP: *.* 26.07.02, 08:17
            Mój pediatra od czerwca kazał zrezygnować z D3 i innych sztucznych witamin przy odpowiednim żywieniu i codziennych spacerkach dziecko ma wszystko co potrzeba do prawidłowego rozwoju. Michaś ma teraz 10 m-cy, wspaniale się rozwija i główka mu się nie poci. Tak jak pisałyście już wyżej - duuużo gorsze jest przedawkowanie i nie ma potrzeby faszerować dziecka chemią od maleńkości.Pozdrawiam - Ewa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka