Dodaj do ulubionych

asymetria komór w mózgowiu

IP: *.* 21.07.02, 20:27
Mój synek ma asymetrie, ale komór w mózgowiu, która wynosi 1 mm. Jest to nietrwała wada neurologiczna. Pediatra mówi, ze poszerzenie komory ma sie wciągnąc, a tym samym wyrównać, a neurolog, ze może juz być taka uroda dziecka. Synek rozwija się rewelacyjnie, asymetria nie zaburza jego motoryki. Asymetria ta wyszła w drugiej dobie zycia w wyniku USG ciemiączka.Może któraś mama tez ma tego typu doswiadczenia i opisze mi jak to było u jej dziecka, czy asymetria się wyrównała i kiedy, czy nie i jak przebiega rozwój dziecka. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Renatis Re: asymetria komór w mózgowiu IP: *.* 22.07.02, 11:16
      Nie ma zadnych mam? A ponoć takie poszerzenia przytrafiaja sie wielu dzieciom. Czekam, może jednak sie ktos ujawni. Bardzo prosze.
      • Gość: procenka Re: asymetria komór w mózgowiu IP: *.* 22.07.02, 23:44
        hej, moj rubik ur 9 marca, usg z 25 majacytuje:"usg mozgowia. uklad komorowy ustawiony posrodkowo, nieposzerzony, niewielka asymetria rogow czolowych komor bocznych - prawa do 1 mm, lewa do 3,5mm. wymiar dwukomorowy 27mm w normie."W NORMIE!(norma bardzo szeroka, jak widac)renata, nie ma sie chyba co przejmowac. czlowiek nie ma niczego doskonale symetrycznego. niewielkie asymetrie sa wszedzie.moj rubik rozwija sie prawidlowo.pozdrawiamiza
    • Gość: Sylwka Re: asymetria komór w mózgowiu IP: *.* 26.07.02, 08:33
      Witam!U mojego syna w 6 dobie życia USG głowy wykazało asymetrię komór, a także krwiak. Diagnoza dla mnie mamy była czymś przerażąjącym. Do tego odpowiedź lekarza, że na dzień dzisiejszy nie może nic powiedzieć jak będzie rozwijał się syn i jakie mogą być następstwa. Ale prawdopodobnie będzie opóźniowy w rozwoju ruchowym i należy go poddać rehabilitacji.Pierwsza wizyta u neurologa była owiele optymistyczniejsza, kolejna wykluczyła zajęcia z rehabilitacji, gdyż krwiak wchłonął się, a asymetria to taka uroda i w niczym nie przeszkadza.Syn rozwija się dobrze, pierwsze kroki postawił w wieku 10,5 miesiąca, a dobrze biegał mając skończone 11 miesięcy.Więc naszczęście diagnoza lekarza w szpitalu wcale się nie potwierdziła. Jedynie co mnie zastanawia to to, iż w wieku 1,5 roczku wystąpiły u niego drgawki gorączkowe (stracił przytomność) co daje mi do myślenia czy nie jest to powiązane z diagnozą postawioną na USG główki. Neurolog upenia mnie że wszystko jest w porządku, jest żywym chłopcem i nie usiedzi w jednym miejscu, więc nie należy dopatrywać się jakieś nieprawidłowości.Więc nie masz się co martwić, jeżeli sama obserwujesz iż dziecko dobrze się rozwija to jest to w porządku. Pozdrawiam Sylwka
      • Gość: Renatis Re: asymetria komór w mózgowiu IP: *.* 27.07.02, 10:23
        Dzieki dziewczyny. Dopiero dzisiaj tu zajrzałam. Znalazłam tez kilka mam na forum dziecko.Ale dzieci sa tez jeszcze malutkie. Sylwio twój synek jest juz duzy i oprócz tych drgawek co piszesz nic sie nie dzieje. Czyli jest mozliwe, że dziecko z asymetria rozwija się prawidłowo. Moja pediatra uważa, ze powinna sie wyrównac i nie przyjeła do wiadomosci, ze dziecko moze mieć taka urode więc się niepokoiłam. Ale już mi duzo lepiej :hap: Pozdrawiam
        • Gość: Jackaplacka Re: asymetria komór w mózgowiu IP: *.* 30.07.02, 14:50
          Czesc :-)Moj synek tez mial powiekszona jedna komore. Nie wiem, moze wplyw mial na to porod kleszczowy? Ale komory sie wyrownaly :-). To, ze jedna jest wieksza lub mniejsza o niczym jeszcze nie swiadczy. Moga sie wyrownac a moze byc i taka uroda dziecka (cytat jednego doktora). Nie martw sie, bedzie dobrze, zobaczysz :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka