IP: *.* 25.07.02, 12:05
AnemiaU mojego synka stwierdzono anemię, po zakażeniu układu moczowego (już wyleczone). Ma zalecony Hemofer 3*9 kropli, Cebion, wit. B6 i kwas foliowy. Kłopot w tym, że Jurek odmawia przyjmowania leków. Hemofer jest rzeczywiście dość obrzydliwy (próbowałam) i trwa to trochę zanim uda mi się wcisnąć mu go do buzi. Próbowaliśmy na łyżeczce, bo wkropić mu cokolwiek jest niemożliwością, przez słomkę z wodą (wdmuchuję mu do gardziołka). I nadal to samo, wrzaski i plucie, a na razie jeszcze nie doszliśmy do pełnej dawki, tj. 9 kropli. Po wit. B6 wymiotuje.Za tydzień mam wizytę u pediatry, ale chciałabym poznać Wasze opinie.Zastanawiam się czy jest sens podawać te leki, czy nie można dawać mu więcej mięsa, żółtek i brokułów (nie wiem co jeszcze?), ponieważ druga morfologia już po wyleczeniu zakażenia jest lepsza od poprzedniej, czyli jego stan zaczął się poprawiać jeszcze przed przyjmowaniem Hemoferu.Jeszcze co do tego leku, lekarka zapewniała mnie, że ząbki nie zczernieją, że całe żelazo będzie się wchłaniać, a ja już widzę po tygodniu, że ich kolor wyraźnie się zmienił.
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 12:10
      A jakie ma te wyniki? Juz sie spotkalam z tym, ze niektorzy lekarze zapisuja Hemofer, kiedy zelazo jest w dolnych granicach normy. Ale jesli nie jest dramatycznie, to chyba wystarczy zmiana diety.
      • Gość: ilka Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 12:49
        Żelazo - 59 mg/dl, norma od 60-150, więc nie jest najlepiej.Morfologia:RBC 4.39 M/uLWBC 6.4 K/uLHGB 11 g/dLHCT 32,4 %MCV 74MCHC 33,3A co trzeba dawać do jedzenia przy anemii?Mam wątpliwości czy cukier można mieszać z Hemoferem, miał być podawany pół godziny przed jedzeniem.
        • Gość: fynn Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 14:00
          To wcale nie jest zła morfologia!!!! Myślę że powinnaś porozmawiać z lekarzem mądrzejszyma nie od razy pchać w dziecko hemofer. Brrr... Pamiętaj że Hemofer nie działa tylko na zęby ale może uszkadzać wątrobę (!)..Zacznij podawać dziecku duże ilości zielonych owoców ( jest tam wit. C ułatwiająca wchłanianie żelaza) i produktów zawoerających żelazo.. Niektóre z nich..wątróbka, natka pietruszki, żółtko gotowane na twardo, szynka gotowana, sok z buraków lub po prostu buraki!!Dodam że po Hemoferze miałam u Piotra okropne problemy z jego zaparciami..Zresztą Hemofer zdecydowałam się podawać tylko 4 dni..Po miesiącu diety bogatej w żelazo hgb skoczyła z 11.00 na 11.8, skończył się problem z zaparciami.Przez jakiś czas stosowałam również lek homeopatyczny ale jakoś... nie bardzo wierzę w jego działanie..Pozdrawiam...
          • Gość: halina Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 15:54
            To naprawde nie sa zle wyniki, wg dr Alberta hemoglobina u poltorarocznego dziecka w granicach 11 jest jak najbardziej normalna. Ja naprawde sprobowalabym z dieta. Oprocz rzeczy wymienionych przez Fynn, bogaty w zelazo jest tez amarantus (do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia) a latwo go przemycac - jako make i popping (takie dmuchane kuleczki).
    • Gość: sabcia Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 12:29
      Hemofer spróbuj podawać na łyżeczce cukru (jeżeli Twój syn potrafi już połykać coś poza płynami). I od razu coś do popicia. Ząbki faktycznie ciemnieją, ale potem (jakieś 2-3 miesiące po zaprzestaniu podawania Hemoferu) stają się znów białe. Kwas foliowy i Cebion też są konieczne, bo bez nich podawanie żelaza nie ma sensu - tak usłyszałam od znajomej lekarki.
      • Gość: Eki Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 12:53
        Moja mała równiez nie tolerowała hemoferu a ja nie miałam jej siły podawać, pozostało mi mieć nadzieję w pożywieniu . I udało się, pomimo zdania lekarza ze zółtka , brokuły , pieruszka , czerwone mięso itd nie pomogą . Fakt ze do jadłospisu bardzo się przykładałam.
    • Gość: Iwona_P Re: Anemia IP: *.* 25.07.02, 12:58
      IlkoSą preparaty żelaza, które nie barwią zębów. Trzeba je niestety sprowadzać z Niemiec (było o tym na forum, zerknij).Moje znajoma wyleczyła (?) anemię homeopatią, ale ja w to za bardzo nie wierzę...Dobre są też dodatkowo pokrzywy- herbatka, albo zmiksowane, po łyżeczce.PzwIwona
    • Gość: kupol Re: Anemia IP: *.* 26.07.02, 07:35
      Spróbuj podać ze smacznym soczkiem malutką strzykawką ,małymi porcjami kierując strzykawkę w stronę policzka. Daj coś do popicia.
    • Gość: ilka Re: Anemia IP: *.* 28.07.02, 11:28
      :) Dziękuję za cenne rady :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka