Dodaj do ulubionych

Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!!

01.12.06, 22:53
Moje dzieciaki pochorowały.Od wtorku 6-letni syn zaczal kaszlec i dostal
temp. 37,6 poszlam do lekarza,nic nie stwierdzila,tzn.osluchowo
czysto.wypisala rozrzedzxajacy syrop,wykrztusny mucosolwan i
zalecilainhalacje i oklepywanie. wieczorem kataru i goraczki 37,6 dostala 9-
miesieczna corka.dzwonilam do przychodni-nic nie podawac,oklepywac i wyciagac
fluczki.Dzis poszlam z nimi na kontrole.osluchowo czysto,nie ma goraczki,syn
kaszlal wczoraj caly dzien, a dzis od rana i po przyjscku z przychodni
doslownie co minute,po 2 godzinach co 5 minut.teraz spi ale co 10 min budzi
go kaszel.podalam acontum na noc,bo kaszel ma suchy,troszke kataru ale ten
syrop malo mu pomaga.corka zaczela kaszlec,nie czesto ale w nosie tez jej
siedzi-nie splywa,a w gardle zalega.do tego starszy syn 8 letni dostal
goraczki 38,6,nie wytrzymalam i dalam mu paracetamol,teraz sie wypocil i
spadlo do 37,5.zadnych objawow choroby nie widac,ale napewno cos sie
swieci.jak pomoc mlodszemu zeby kaszel w koncu ustapil,starszemu zeby nic sie
nie rozwinelo a malenkiej zeby przeszedl katar i sporadyczny kaszel...jestem
sama ,maz za granica a rodziny bliskiej nie mam w poblizu(60 km ode mnie
mieszka brat)do tego przychodnie pozamykane na sobote i niedziele,a ja bez
samochodu.nie spie 3-cia noc,zalamana jestem doslownie,w srodku mi sie
gotuje,ciagle mysle o najgorszym...zawsze konczylo sie antybiotykiem lub
szpitalem,zap.pluc,oskrzeli i tak 3 miesiace.

od kilku tyg.starszym podaje tran,wapno,wit c 500,oscillococinum na zmiane z
thymuline-co tydzien.
Obserwuj wątek
    • szeniaa Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 07:49
      właśnie o te płuca bym się martwiła
      u nas to dość ostatnio popularne schorzenie
      pół dzielnicy- dzieci choruje na (jak to w szpitalu określili)wirusowe
      zapalenie płuc zaczyna się nieznaczną temperaturą i suchym męczącym kaszlem
      może możesz sobie pozwolić na wizytę u jakiegoś dobrego prywatnego pediatry-
      chyba w soboty przyjmują
      • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 10:46
        nie slyszalam o lekarzu ktory przyjmuje w soboty i niedziele,nawet dzwonilam do
        jednego prywatnego ,powiedzial ze nie przyjmuje,lekarka rodzinna tez
        odmowila,jedyne wyjscie to pogotowie,ale bylam juz kilka razy i nie chcialabym
        narazac ich na kolejne przeswietlewnie,a tam niestety nie pytali mnie o
        zdanie,nawet nie pytali kiedy dziecko mialo ostatni raz rentgen.nie mam
        samochodu,prawa jazdy i meza w domu,ani sasiada z samochodem,wszystko na raz
        zwalilo sie...
        syn mlodszy kaszlal co 15 -20 min do godz 1 w nocy,pozniej przestal i do rana
        bylo spokojnie.rano wysmarkal nos i o 10 zrobil inhalacje,wykaszlal sie
        pierwszy raz,gardlo poszarpane,narazie cicho,katar mniejszy,prawie ze wogole go
        nie ma.

corka zasmarkana,kaszel mokry sporadyczny,oddycha spokojnie temp.37,5 mierzona
        rano jak wstala.

starszy bez goraczki,nie ma kataRU ale kaszle od czasu do czsu.kaszel mokry
        wiec dalam rozrzedzajacy i mucosolwan,inhalacje i oklepywanie.

nie wiem czy dobrze robie.czy ktoras podWAla kropelki homeopatyczne
        tartephedrel N od kaszlu roznego rodzaju/co jeszcze im dokupic ,apteka do 14,a
        jutro zamknieta.
        • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:00
          mierzylam teraz temp. malej.Ma 36,7 wiec ok. czy moze to byc wirus-lekarka nie
          wykluczala...nie pisze nic o sobie ale mnie wzielo zaraz po malej czyli we
          czwartek,syna starszego w piatek.
        • omamamia1 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:04
          może warto eurespal bo jest przeciwzapalny,tak na moja matczyną intuicje to
          musisz jeszcze poczekać i robic jak robisz(lekarstwa plus homeo które dajesz
          jest jak najbardziej o.k)z kaszlem to niestety nie ma tak od razu poprawy,ale
          idzie w dobrym kierunku.Nie denerwuj się i rób jak robisz(pogotowie dopiero
          gdybu nagle temperatura wzrosła wysoko lub doszly duszności)Postaraj sie w
          poniedziałek zamówić wizytę lekarza rodzinnego do domu i bądź przy tym
          stanowcza.Pozadrawiam.
    • b.bujak Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:09
      na kaszel kup im Rubital - to jest syrop prawoślazowy, dobry na suchy kaszel,
      powleka podrażnione drogi oddechowe, pomaga rowniez na kaszel z flegmą, mozesz
      podawac naprzemiennie z mucosolvanem;
      zrob syrop z cebuli, starszym mozesz dac czosnek; nawilzaj powietrze w
      mieszkaniu, dawaj duzo picia (najlepiej herbatke na przeziębienie); na męczący
      kaszel ulge przynosi tez cieple mleko z masłem (mozesz troche poslodzic miodem,
      ale nie za dużo bo sam miód podraznia gardlo)
      • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:28
        u lekarza rodzinnego zamowilam wizyte od razu na poniedzialek. mam syrop
        stodal,tez nie dziala,wiec kupie rubital.a rubital jest wykrztusny czy przeciw
        kaszlowy?prawde mowiac nie wiem co znaczy prawoslazowy,syropy mieszaja mi w
        glowie.mlodszemu przydalo by sie cos na zlagodzenie bolu gardla,nie przyznaje
        sie ze boli ale po takim kaszlu napewno boli.
        • b.bujak Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:50
          prawoślaz to takie zioło; generalnie dzialanie tego syropu nie jest typowo
          przeciwkaszlowe ani typowo wykrztuśnie - prawoślaz zawiera naturalny śluz,
          ktory powleka błony śluzowe, łagodząc w ten sposob kaszel - dlatego jest dobry
          na kaszel suchy i dziala dobrze na podraznione kaszlem gardlo; ale mozna tez
          stosowac na kaszel mokry, bo nie hamuje odruchu kaszlu; jak moj syn mial kaszel
          z wydzieliną, to po podaniu tego syropu zazwyczaj wyksztuszal większego gluta i
          byla poprawa - tak wiec ja daje ten syrop i na suchy i na mokry kaszel; jak juz
          pisalam, jak jest mokry kaszel, to mozesz podawac rubital naprzemiennie (ale
          raczej nie jednoczesnie) z mucosolvanem;
          co do spacerow to przy gorączce raczej nie; poza tym - nie wiem, jak u Ciebie,
          ale u mnie dzis mocniej wieje, wiec nie zabralabym kaszlącego dziecka na taki
          wiatr... z katarem, bez kaszlu i bez gorączki spacery są dobre
      • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:34
        a moze krotki spacer przyniesie im ulgę? sama nie wiem,nigdy nie wychodzilam,i
        moze tu robie blad bo zawsze jak cos sie zaczyna dziac ,nie wychodze z
        domu,chociaz wietrze pol dnia mieszkanie.ale jesli nie goraczkuja moze warto
        wyjsc. jest ok 7 st,bez wiatru i swieci slonko.
        • b.bujak Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 11:54
          doczytalam... jak nie wieje, to moze rzeczywiscie świeze powietrze dobrze by im
          zrobilo... z katarem i lekkim kaszlem wyszłabym na taką pogode
          • janeczka79 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 12:15
            Jeśli dzieci nie mają gorączki, krótki spacer jak najbardziej wskazany. Napewno
            złagodzi objawy...a co do syropu, to moze herbapect, on jest na suchi i mokry
            kaszel. Ja już dwie buteleczki zużyłam i zawsze pomagał!!!
            • b.bujak Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 14:33
              rubital można podać całej trójce, a herbapect jest dla starszych dzieci
              • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 15:49
                mlodszemu kaszel zmniejszyl sie,od poludnia kaszlal ze 4 razy,ale za to katar
                znowu ma, a z rana prawie nie bylo.
                starszemu dalam wykrztusny i rozrzedzajacy,ale nie kaszle od
                syropu,sporadycznie i wykrztusza ale mysle ze za malo, w gardle mu siedzi.musze
                prosic zeby poszedl pokaszlac.
                z mala najgodzej.nie wiem czy to dobrze czy zle,ale kaszle bo tez jej
                zalega,katar sciagam,chociaz jakby mniej jest,ale zaczelo harczec jej w
                gardle,jak pokaszle ,przechodzi na kilka min i pozniej znowu to samo.
                temperatura 37,5 po pol godz 37,0 oczka czerwone.robie inhalacje oklepuje juz z
                przyzwyczajenia.myslicie ze nie pogorszy sie jej do poniedzialku?
                • wiga1968 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 16:34
                  Przeszłam to niedawno. Miałam już dosyć kupowania syropów, tabletek do ssania
                  itp. Zrobiłam "miksturkę" z miodu, czosnku i cytryn. Starszym podawałam po 1-2
                  łyżki, 2 latkowi po 1 łyżeczce. Zużyłam jeną porcję, zrobiłam drugą i w końcu
                  doleczyły się.
                  Z kaszlem i katarem i niezbyt wysoką gorączką nie masz co gnać do lekarza, bo
                  oprócz syropów i tak nic nie przepisze. Podawaj nadal syropy, zrób tę miksturkę
                  i na pewno będzie dobrze.
                  • karolina988 Re: Cała trójka chora!Pomocyyyy!!!!!!! 02.12.06, 19:10
                    Dzieki za przepis,poszukam czosnku,wydaje mi sie ze mam gdzies chociaz z pol
                    glowki,wczoraj pozyczalam od sasiada.
                    chlopakom procz inhalacji nebulizatorem,zrobilam w termosie z sola.albo mi sie
                    wydaje albo ta z termosu jest o niebo lepsza. na 750 ml. wody wsypalam 2
                    lyzeczki soli. maly smarkal 3 razy i to tak ze 2 paczki chusteczek wysmarkal.
                    starszy ma raczej mieszany kaszel ale tez po tej inhalacji jakby wiecej mu
                    laskotalo i kaszlal czesciej.probowalam mala podsadzic ale nic z
                    tego ,ucieka,szkoda bo jej tez by sie przydalo.przykladalam ucho do pleckow
                    malej jak spala,niczego niepokojacego nie slysze,zeby tam jakies szmery byly.
                    pamietam na wiosne jak miala zap. pluc bylo czuc nawet pod reka .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka