Dodaj do ulubionych

Refluks pęcherzowo- moczanowy

IP: *.* 12.08.02, 22:09
Jestem mamą 3miesięcznej Marysi.Miesiąc temu stwierdzono refluks 2 stopnia..Chciałabym dowiedzieć się czegoś wiecej na temat tej choroby.Jakie leki stosowałyście,jak długo trwało leczenie i czy po cystografi już nastąpiła poprawa.Dowiedziałam się też ze dzieci z refluksem słabo przybierają na wadze a moja malutka przybiera dużo. wogóle po cystografi wszystkie objawy tj ;przeraźliwy płacz i wyginanie sie na wszystkie strony minęły.Słyszałam również ze te dzieci mało siusiają a Marysia nie ma z tym problemów siusia często.Dlatego mam coraz więcej wątpliwości czy diagnoza lekarzy była słuszna .Dziękuję za jaką kolwiek wiadomość Karolina, mama Marysi
Obserwuj wątek
    • Gość: Mia Re: Refluks pęcherzowo- moczanowy IP: *.* 13.08.02, 07:16
      Karolino, my mioeliśmy podobny problem. Wada podlega na tym, że mocz nie odpływa cały do pęcherza, tylko część pozostaje w moczowodzie. Zastój moczu powoduje rozwój bakterii. Leczenie: furagin i ewentual;nie antybiotyki, zależy od stopnia zakażenia, jeżeli się już rozwinęło.Im wyższy stopień tym gorzej. U ciebie nie jest źle. U nas było/jest III/IV. IV stopień juz się operuje , u nas tez się zdecydowano na operację, ale nie chirurgiczną, tylko endoskopową, bez cięcia. Trwa to już rok. O wszystkim dowiedzioeliśmy się jak miały miał pół roku. Ale wiem, że mozna było zrobic to wcześniej. Mały przyrost wagi był od poczxatku, ale zawierzyliśmy lekarce, która okazała się ...- nie będę mówić. Dzięki przypadkowi, że naszej lekarki nie było, a mały mi sie jakoś nie podobał (sama nie umiałam powiedzieć dlaczego) pojechałam do ampulatorium przyszpitalnego. Tam chcieli mi małego zostawić w szpirtalu, bo taki chudy, na piersi tylko, ale coś mu musi być> Na polecenie lakarki zrobiła posiew moczu, potem USG i cystoigrafia. I tu coś mi się nie zgadza w twoim poście, cystografia to jest badanie, anie sposób leczenia. I na podstawie obrazów z cystografii stwierdza się refluksy, USG też daje jakiś obraz, ale chyba nie do końca pewny. Nie piszeasz tez nic o badaniu moczu. Nas jakiej podstawie stwierdzono u Marysiu refluksy? Kto prowadzi leczenie ? My po USG wylądowaliśmy u nefrologa, po stwierdzeniu refluksów u urologa. Z tego co wiem od urologa własnie to przy II stopniu czeka się chyba do roku czasu, może dłużej, bo jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko z tego wyrośnie. Przy II stopniu decyzja zależy od lekarza. Także myslę, że trochę cię pocieszyłam. Skoro Marys nie miała żadnych większych objawów, to może nie bedzie to wyglądać jak u nas. Poza tym stwierdzono to u niej napreawde wczesniej.Zabieg mieliśmy koniec marca, dziś właśnie mamy cystografię w Prokociumiu, pojechała mąż. Dziś bedziemy mieć odpowiedź, czy zabieg przyniósł jakieś efekty, czy trzeba go bedzie powtarzać, czy może decydować się na zwykły zabieg chirurgiczny. Jestem dobrej myśli choć ostrożnie, bo mocz od paru miesięcy w porzadku (ale furagin, driptane codziennie, a Bactrim raz w tygodniu), zatem trzymajcie za nas kciuki....Jak bedziesz kmieć jeszcze jakieś pytanioa to pisz. Możesz przejrzeć też stare wątki, napewno coś o tym juz bylo//

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka