Dodaj do ulubionych

witamina D3

IP: *.* 09.09.02, 22:41
Cześć. Mam pytanie odnośnie wit. D3, bo już sama nie wiem jak to jest. Moja prawie 6 mies. córeczka od dłuższego czasu strasznie się poci, szczegolnie przy karmieniu (piersią), ale również czasami podczas wysiłku związanego z "wygibasami", które wciąż wyczynia. Wiem, że nadmierne pocenie (podobno) jest objawem krzywicy. Jednakże nasz perdiatra zbadał moją córkę i stwierdził, że nie ma krzywicy. Od pocz. daje jej Vigantol (2 krople), a teraz od kilku dni lekarz przepisał 2 tabletki vigantolette (podobno w tej postaci D3 jest lepeiej przyswajalna). Jak narazie efektów tej zamiany nie widać. Boję się przesadzić z wit. D3, bo podobno nadmiar jest groźniejszy niż niedobór. Czy pocenie może być oznaką czegoś innego?pozdrawiamsoleil
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 08:15
      mój mały ma 8 mies. i też się poci jak szczur. Taka to jego chyba natura , a vigantol podaje mu tez od maleńkości po 2 krople. Nie uważam ,że by było to coś złego na pewno nie krzywica. Pozdrawiam-Aga
      • Gość: kasiazabiello Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 08:32
        Myślę,że nie masz powodu do obaw. Ja w okresei jesienno-zimowym podawałam 3 krople Vigantolu, a wiosenno-letnim 2,w pełni lata w ogóle - ale mój maluszek ma już 17 m-cy. Krzywicy nie ma , ale również niesamowicie się poci, szczególnie przy jedzeniu a także krótko po położeniu go spać. Lekarze twierdzą,że taka może być "uroda" dziecka, a jeżeli chodzi o pocenie się po położeniu spać, to,że następuje ono na skutek gwałtownego spadku fizycznej aktywności u dziecka. Chyba nie ma powodu do zmartwień, ale o Vigantolu lepiej nie zapominać. Pozdrawiam Kasia
    • Gość: monika_g Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 14:51
      Witam,Czy możecie udzielić mi informacji co to jest Vigantol? Czy to jakiś środek tylko z witaminą D3, czy zawiera również inne witaminy lub mikroelementy? Jestem tym zainteresowana, ponieważ moja 2,5 miesięczna córka chyba jest uczulona na vit.D3 podawaną w postaci leku o nazwie Vitaminum D3. Zauważyłam to kiedy według zaleceń lekarza z rejonu zaczęłam podawać jej to po 6 tygodniu - mała wymiotowała. Wezwałam lekarza do domu, bo przestarszyły mnie te wymioty. Wspólnie oceniliśmy, że przyczyną może być wit. D3 i tak też było, bo po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Od tego wydarzenia nie podawałam małej D3, bo codziennie jest na spacerze, ale zbliża sie jesień i będę musiała podać D3. Czy znacie lek, który nie daje uczuleń, a może takim jest Vigantol?pzdr,monika
      • Gość: soleil Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 16:26
        Cześć. Vigantol roztwór olejowy. Substancja czynna: cholekalcyferol (wit. D3). Istniją też tabletki vigantolette. Wydaje się z przepisu lekarza. Ja daję mojej córce od ok. 5-ego tygodnia najpierw jedną później 2 krople, obecnie od kilku dni 2 tabletki vigantolette.
        • Gość: monika_g Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 16:49
          Rozumiem, że dajesz również w okresie letnim. Ja spotkałam się z opiniami pediatrów, że latem, kiedy jest słonecznie i dziecko przebywa na powietrzu to nie ma potrzeby podawania D3. Ta rozbieżność w opiniach lekarzy czasem mnie przeraża, bo do kogo pójdziesz to mówi co innego i inną kurację zapisuje. I komu wierzyć?
          • Gość: kasiazabiello Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 21:31
            Nie bardzo wiem na czym polega różnica pomiędzy wit. D3 a Vigantolem9bo Vigantol to też wit. D3)wiem tylko,że wiele dzieci ma problem z przyswajaniem polskiej Vitaminum D3. Mojej koleżanki córeczka w wieku 14m-cy jeszcze nie chodziła i wtedy lekarz zalecił zmianę Vit. D3 na Vigantol, po tygodniu mała zaczęła stawiać pierwsze kroki. Okazało się ,że jej organizm nie przyswajał Vit. D3. Jeżeli chodzi o podawanie D3 latem , to nie zaleca się a wręcz nie powinno się.Dziecko przebywając na słońcu a wiadomo latem przebywa sporo otrzymuje wystarczającą dawkę tej witaminy. Pozdrawiam Kasia
    • Gość: agnieszkad Re: witamina D3 IP: *.* 10.09.02, 21:43
      Rzeczywiście pocenie się dziecka może wskazywać na pewne kłopoty ( zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosoranowej). Najlepszym sposobem, by to wykluczyć jest zrobienie badania poziomu wapna( niestety z krwi). Dopiero na jego podstawie powinno się ustalić czy dziecko może brać witaminę D3 i w jakiej dawce.Szkoda, że pediatrzy o tym nie pamiętają.PozdrawiamAgnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka