Dodaj do ulubionych

Celiakia? - czy ktoś coś wie

IP: *.* 23.09.02, 08:06
Moje dziecko roczne po wprowadzeniu glutenu zaczęło mieć luźne kupki, kiedyś czytałam, że jest choroba celiakia jak ją rozpoznać, jak się leczy i w ogóle czy ktoś może mi coś powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasias Re: Celiakia? - czy ktoś coś wie IP: *.* 23.09.02, 14:46
      Ja troszkę wiem -jak chcesz napisz na priva.U mojej córki też było podejrzenie o celiakię...
    • Gość: kasiap. Re: Celiakia? - czy ktos´ cos´ wie IP: *.* 23.09.02, 14:49
      Znalezione w Internecie:1.Ta dos´c´ cze˛sta choroba polega na uszkodzeniu jelita cienkiego przez gluten zawarty w pszenicy, z˙ycie, je˛czmieniu i owsie. U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nab?onka jelita, gluten uszkadza komórki nab?onkowe, powoduja˛c zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemoz˙liwia prawid?owe wch?anianie wartos´ciowych sk?adników. Celiakia pojawia sie˛ w 4-6 tygodni po wprowadzeniu do diety dziecka jedzenia zawieraja˛cego ma˛ke˛. Zdrowe do tej pory dziecko zaczyna oddawac´ pó?p?ynne, obfite i cuchna˛ce stolce. Poniewaz˙ zawieraja˛ one duz˙o niestrawionych t?uszczów, sa˛ po?yskliwe, trudne do sp?ukania w misce klozetowej. Po pewnym czasie malec przestaje przybierac´ na wadze. Chudna˛ mu nóz˙ki i ra˛czki, natomiast brzuch robi sie˛ duz˙y i wzde˛ty. Dziecko jest ospa?e i draz˙liwe. Ma sk?onnos´ci do anemii i cze˛s´ciej choruje. Im szybciej zg?osimy sie˛ do lekarza, tym mniejsze szkody zda˛z˙y wyrza˛dzic´ choroba. Jez˙eli lekarz potwierdzi celiakie˛, trzeba be˛dzie malucha przestawic´ na diete˛ bezglutenowa˛. Z diety takiej wyklucza sie˛ wszelkie produkty z ma˛ki (oprócz ziemniaczanej) i wszystkie kasze (oprócz kukurydzianej).Chleb i ciasta trzeba wtedy kupowac´ w specjalnych sklepach (oznaczone sa˛ znakiem przekres´lonego k?osa) lub piec samemu. Po zmianie diety na bezglutenowa˛ szkody wywo?ane przez gluten szybko sie˛ cofaja˛. Niestety, kaz˙da próba wprowadzenia ma˛cznego produktu kon´czy sie˛ nawrotem choroby.2. Dziecko, którego organizm nie toleruje glutenu (dotknie˛te celiakia˛), nie moz˙e jes´c´ pokarmów zawieraja˛cych bia?ko z ziaren pszenicy, je˛czmienia, owsa i z˙yta. Znajduje sie˛ ono w kaszach, p?atkach, ma˛ce, chlebie, makaronach itp.Po zetknie˛ciu z glutenem kosmki jelitowe zanikaja˛ i jednoczes´nie dochodzi do pobudzenia uk?adu immunologicznego dziecka. Naste˛pstwem tego moga˛ byc´ biegunki, s?aby przyrost wagi, niedobór wzrostu i przewlek?a niedokrwistos´c´ wywo?ana niedoborem z˙elaza. Nietolerancja glutenu jest uwarunkowana genetycznie i trwa przez ca?e z˙ycie. Jes´li istnieje podejrzenie, z˙e dziecko ma celiakie˛, koniecznie trzeba mu zrobic´ specjalistyczne badania. Bardzo waz˙ne jest potwierdzenie diagnozy przed wprowadzeniem diety.Aby zmniejszyc´ ryzyko zachorowania na pe?noobjawowa˛ celiakie˛, dzieci do 10. miesia˛ca nie powinny dostawac´ glutenu. Dzie˛ki stosowaniu takiej profilaktyki choroba ta rzadziej wyste˛puje we wczesnym niemowle˛ctwie, kiedy to zespó? z?ego wch?aniania moz˙e spowodowac´ wie˛kszy uszczerbek na zdrowiu. Rzadziej tez˙ pojawiaja˛ sie˛ wszystkie objawy celiakii.Kaska
      • Gość: ez Re: Celiakia? - czy ktos´ cos´ wie IP: *.* 23.09.02, 15:01
        wielkie dzięki u Asi wprowadziłam gluten 3 dni temu a dzisiaj dopiero luźna kupa i raczej łatwo ją spłukać więc to chyba coś innego
        • Gość: kasiazabiello Re: Celiakia? - czy ktos´ cos´ wie IP: *.* 23.09.02, 20:48
          Ewo,celiakia, alergia na gluten , czy może nietoleracja glutenu. Ja szczerze powiedziawszy nie potrafię tego zdefiniować i stwierdzić czy to to samo. Mój Olek zareagował na gluten dosyć gwałtownie, nie musiałam czekać tygodnia albo kilku. U niego alergia objawiła się również przewlekłą biegunką. Gluten wyeliminowałam z diety i kiedy dolegliwości ustąpiły wprowadziłam go ponownie, cóż reakcja była taka sama. Zrobiłam bardzo oczywisty błąd , bo wprowadziłam gluten do diety Olka w 10 miesiącu,a powinno się dopiero po ukończeniu roku. A terz spokojnie czekamy do ukończenia 2 lat i ponowimy próbę. Spróbuj przy pomocy eliminacji sprawdzić jaki czynnik maleństwo uczula, być może to nie gluten? Na stronie www.glutenex.com.pl znajdziesz kilka informacji na temat celiakii. Ale chyba wskazana byłaby konsultacja lekarska. Pozdrawiam Kasia
          • Gość: ez Re: Celiakia? - czy ktos´ cos´ wie IP: *.* 24.09.02, 07:26
            Wiesz co Kasiu naszą rodzinkę chyba dopadł wirus grypy żołądkowej, ale gluten odstawiam sprawdzę po miesiącu od ustapienia objawów jak coc to pozwolę sobie napisać do ciebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka