Dodaj do ulubionych

Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny....

06.12.06, 20:53
Nasza coreczka jest po operacji ASD+VSD+PDA, operacje miała jak miała trzy
miesiące, w okresie jak miała około 2 latka okazało śię ze mała ma podejrzenie
padaczki, jest na Depakine. Obecnie Weronika ma 5 lat nic szczegolnego się nie
dzieje rozwija się prawidłowo od pierwszego ataku padaczki kolejnego nie
było(ale to dzieki leku , zaznaczam jeszcze że po badaniu EEG mała ma w 4
stopniu nieprawidłowosc a max jest 5 punkt.) Tak jak pisałam wczesniej
problemów z nią nie ma jedyny problem to to że czesto choruje na angine,
zapalenie gardła, katar, ostatnio miała zapalenie oskrzeli, my podejrzewamy ze
to na tle alergicznym bo to jest zawsze w tym samym czasie czyli jest to
zawsze koniec pażdziernika i cały listopad, w styczniu bedziemy robić testy
alergiczne.
Wczesniej nie myslałam o tym ale znajoma namawia mnie abym poszła na komisje
lekarską mowi że napewno dostane ze się nalezy ale ja nie jestem pewna , a co
wy o tym myslicie czy ktoś z tą wadą dostał pozytywną decyzje.
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 06.12.06, 21:06
      Jak powiedział kiedyś pewien kardiochirurg, zasiłek (orzeczenie o
      niepełnosprawności) należy się każdemu dziecku z wadą serca. Powiedział też, że
      jezeli dostaniemy decyzje odmowną należy się odwoływać. A co Ci zależy spróbować?
    • gosiamarciniak Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 08:52
      Cześć! mam córeczkę z tą samą wadą serca co Weronika, moja Maja (teraz ma 2
      lata) miała ASDII i VSD zoperowane w 5 m-cu życia, teraz ma jeszcze PDA i
      niedomykalnośc zastawki.
      Pierwszy raz na komisji byliśmy jak Maja miała 7 m-cy i dostaliśmy orzeczenie
      na rok, teraz w czerwcu byliśmy drugi raz i dostaliśmy na 2 lata, więc myślę że
      w Twoim przypadku na pewno warto udać się na komisję. Takie orzeczenie oprócz
      zasiłku (153zł.) daje jeszcze inne ulgi: np. darmowe przejazdy komunikacją
      miejską, darmowe wejścia na basen, ulgi na przejazdy PKS itd.
      Pozdrawiam i zyczę zdrówka!

Gosia - mama Mai (VSD+ASDII+PDA)
      Maja
      • teletombola1 do gosimarciniak 07.12.06, 09:21
        gosiumarciniak, darmowe wejścia na basen? Czemu ja o tym nie wiem? Darmowe - ma
        się rozumieć wejście z tym konkretnym dzieckiem? I za okazaniem czego? A co z
        tymi przejazdami? Za okazaniem czego? Od 2 lat Ania ma orzeczenie o
        niepełnosprawności i jestem w szoku, dlaczego ja o takich rzeczach nie wiem!
        • gosiamarciniak Re: do teletombola 07.12.06, 11:37
          Nie wiem czy tak jest w każdym mieście ale u nas w Płocku te ulgi zostały
          wprowadzone uchwałą Rady Miasta, wklejam poniżej link do strony MOPS-u w Płocku
          (te uprawnienia są na dole podanej strony)
          Wszystkie te ulgi za okazaniem legitymacji o niepełnospr.
          Ulga na basen - za darmo wchodzę ja jako opiekun prawny i Maja, taniej w PKS
          ale np. Polski Express ju chyba nie. Nie korzystałam jeszcze z dopłat do
          turnusów rehabilit, ale też musze sie kiedyś tym zainteresować. W tym roku
          natomiast odliczałam od dochodu za 2005r. kwotę 2.280zł. za używanie samochodu
          osobowego i byłam nawet wezwana do US na wyjaśnienia, przedstawiłam wypisy ze
          szpitala, orzeczenie o niepełnospr. i to spokojnie wystarczyło, byłam bardzo
          miło potraktowana.
          Pozdrawiam

www.mopspl.pl/pzon.html
      • jupora Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 11:04
        Kiedyś już się o to pytałam, ale pozwól, ze zapytam jeszcze raz - czy to
        prawda, że na wadę serca zasiłek nalezy się tylko do 5 lat od operacji? Dla
        mnie to absurd, bo moje dziecko nigdy nie będzie zdrowe (a przynajmniej nic mi
        nie wiadomo o wprowadzeniu w krótkim czasie metody całkowitej korekcji wspólnej
        komory). Wiesz coś na ten temat? Zasiek kończy mi się w styczniu i nie wiem,
        czy dalej warto walczyć?
        Pozdrawiam,
        Justyna, mama Julka (wspólna komora)
    • alrada Re: W sprawie basenu 07.12.06, 11:26
      Nie jest to odgórnie jakas przyznana ulga, ale wewnętrzny regulamin pływalni.
    • karolina.bawej Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 11:46
      Hejka, mam synka z wadą HLHS i zasiłek został nam przyznany bez gadania! Tylko
      weszliśmy na tą komisję i od razu powiedziano nam że go dostaniemy. także
      próbuj, na pewno się uda.

• madzia8310 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 13:24
      Wiecie co ja mam synka z TGA. Ma siedem miesiecy. Słyszałam o tym zasiłku, ale
      kiedy usłyszałam że na komisji orzekną jaki stopień niepełnosprawności ma moje
      dziecko to jakoś stwierdziłam, że nie chce. Że wole nie brać tych pieniędzy bo
      on nie jest niepełnosprawny!!! Czy to jest gdzies wpisane, np. w książeczkę
      zdrowia? Może to głupie, ale nie chciałabym zeby on kiedyś przeczytał o jakimś
      stopniu swojej niepełnosprawności. Prosze nie zrozumcie mnie zle....moze to
      glupie myslenie... No a teraz juz sama nie wiem....pieniażki sa potrzebne...
      Napiszcie czy wy tez mialyscie jakies obawy.
      Magda mama Filipka TGA
      • gosiamarciniak Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 13:57
        Tak, czytałam juz podobne zdania na ten temat, ale ja po prostu tego nie
        rozumiem.... Nigdy nie miałam takich obaw. Orzeczenia ma nam pomóc, mnie i
        mojemu dziecku, przecież nie będzie ono nosiło nalepki na czole: "jestem
        niepełnosprawny", to orzeczenie będziemy okazywac wtedy kiedy zajdzie taka
        konieczność, kiedy będziemy mogli dzięki temu coś zyskać, nie mówię tutaj tylko
        o korzyściach materialnych, ale np. pierwszeństwo w dostępie do przedszkola
        itd.
        Kiedy Twoje dziecko urośnie i tak będziesz musiała mu uświadomić że ma (miało)
        chore serduszko i że w pewnych sytuacjach będzie musiało mieć jakieś
        ograniczenia, nie bedzie mu wolno wszystkich rzeczy na które mogą sobie
        pozwolić inne zupełnie zdrowe dzieci - też bym chciała aby tych ograniczeń było
        jak najmniej, ale np. zawodowymi sportowcami to nasze dzieci już niestety nie
        będa. Może boisz się reakcji innych dzieci, tez nad tym myślałam, ale z
        własnych doświadczeń wiem, że dzieci jak chcą mogą "przyczepić" się do
        wszystkiego nawet do koloru tornistra i z tego powodu nie lubić innego
        dziecka.

Gosia - mama Mai (VSD+ASDII+PDA)
        Maja
      • paso Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 17:31
        A czy to jakiś wstyd być niepełnosprawnym i mieć operowane serce?
        Dużo nam to państwo nie daje, więc skoro jest parę przywilejów , to należy z
        nich korzystać. Przynajmiej starcza na pieluchy.
      • kassia1976 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 20:44
        madziu ja mam synka który ma 8 miesięcy i jest po TGAA, BIORę NA NIEGO ZASIłEK
        PIELęGNACYJNY. Ja wiem że to brzmi nienajlepiej-niepełnosprawne dziecko, ale
        przecież to tylko słowa. mam nadzieję że to przemyślisz i złożysz wniosek,
        przyda się 150 zł, choćby na pampersiki.
        Pozdrawiam Kasia mama Nikosia TGA
    • mama_nicoli Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 14:18
      Nasza Nicolka też ma orzeczoną niepełnosprawność, nie widzę w tm nic
      strasznego. Jeżeli jest takie prawo do przyznawania orzeczenia i w związku z
      tym pomocy finansowej, uważam, że my rodzice dzieci z wadami serca (i nie
      tylko) powinnismy o to walczyć. To ma pomóc naszym dzieciom, które są w pewnym
      sensie doświadczone przez los. Te pieniądze przecież są potrzebne na leki,
      przejazdy do lekarzy. Uważam, że nasze państwo i tak mało pomaga rodzinom,
      dlatego trzeba walczyć o wszystko, co się należy, ale oczywiście nie kosztem
      dziecka.
      Ania (mama Nicolki)
    • agamista Re: madzia8310.. 07.12.06, 16:17
      Ja nie mam oporów. Może to mała kwota ale zawsze coś. Do tego dochodzą inne
      ulgi. My dopiero złożyliśmy wniosek i czekamy na termin komisji.
      Pozdrawiam.
      Mama Kubulinki.
      • chantti Re: madzia8310.. 07.12.06, 18:34
        U małych dzieci nie orzeka się stopnia niepełnosprawnosci
    • teletombola1 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 07.12.06, 22:07
      Moja córka ma 3.5 roku i pobieram na nią zasiłek pielęgnacyjny (160 zl)i
      świadczenie pielęgnacyjne( nie wiem dokładnie ale to jest ok. 420 zl). Mamy do
      grudnia, a co dalej zobaczymy. A zasiłek raczej się nie boję, ale świadczenie
      nie wiadomo czy nam jeszcze przyznaja. Nigdy nie miałam problemu ze słowem
      "niepełnosprawność". Niestety nasze dzieci zdrowe nie są i nigdy nie będą sad
      • madzia8310 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 08.12.06, 15:33
        Macie racje! Ja chyba myslalam ze jak nie wezme tego zasilku to Filip bedzie
        moze zdrowszy...smile Wiem... wiem,ale przemyslalam to i zrozumialam ze to ma
        tylko pomoc.Dzis bylam z malym u lekarza bo ma okropny katar i bylismy
        sprawdzic czy nic wiecej sie nie dzieje. I nasz doktor powiedzial ze trzeba
        brac i ze zdrowsze dzieci maja przyznany taki zasilek, wiec nie ma sie co
        zastanawiac. No wiec zloze ten wniosek i nie bede sie z tego powodu glupio
        czuc! Dziekuje za wasze odpowiedzi.
        Pozdrawiam
        Magda mama Filipka TGA
        • teletombola1 Re: Kto moze się starać o zasiłek pielęgnacyjny.. 08.12.06, 19:32
          I jeaszcze coś dodam. Znam ludzi, którzy w związku z alergią biorą na dziecko
          zasiłek wink
          • barbarajarzabek bardzo dużo o zasiłkach!!! 08.12.06, 21:05
            www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=8_regulacje_prawne.inc
            tutaj jest wszystko o zasiłkach, ulgach itd.
            poza tym wystąpienie o orzeczenie nie jest wstydem i w niczym naszych dzieci nie
            dyskryminuje. a dodatkowe pieniądze zawsze się przydadzą, i warto odwoływać sie
            od niepomyślnych dla nas decyzji
            powodzenia ;o)))
            • gosia69 Re: bardzo dużo o zasiłkach!!! 16.12.06, 19:14
              Witajcie.
              Takie orzeczenie to nie tylko "łatka" świadcząca o niepełnosprawności. W tej
              chwili niejedna z nas nie myśli o dalszej przyszłości dziecka, o jego
              potrzebach edukacyjnych i pewnich zaburzenniach z tym związanych, które często
              w miarę rozwoju się ujawniają. Takie orzeczenie to również otwarta droga do
              kształcenia integracyjnego, wczesnego wspomagania (np integracja sensoryczna,
              eliminowanie takich zaburzeń jak np dyspraksja itp, których w tej chwili nie
              jesteśmy świadomi, a mogą ujawnić się w okresie przedszkolnym lub
              wczesnoszkolnym). To co teraz napisałam dla niejednej osoby pewnie jest daleką
              przyszłością. Piszę, to jednak jako matka dziecka z wadą serca, które tak jak i
              większość Waszych miało bardzo trudny pierwszy rok życia. A to właśnie
              niezaburzony rozwój w pierwszym roku życia dziecka ma bardzo istotne znaczenie
              dla jego dalszego prawidłowego rozwoju. Teraz moja córeczka ma 4 lata i dziś
              już wiem, że ten ciężki pierwszy rok nie był obojętny dla jej dalszego rozwoju
              i żniwo tego zbieramy teraz. Równiez posiadamy orzeczeie o niepełnosprawności i
              dzięki temu mamy możliwość uzyskania specjalistycznej pomocy wspierającej
              rozwój w róznych sferach funkcjonowania.
              Nie bójmy się niepełnosprawności i napiętnowania z nią związanego, bo nasze
              dzici w przeciwieństwie do wielu innych niejednokrotnie bardzo dotkliwie
              dotknniętych przez los nie noszą jej widocznych znamion.
              Pozrawiam
              Gosia69 mama Pauli (po korekcji VSD+ASD+CoA)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka