Dodaj do ulubionych

ząbki - kiedy do dentysty?

IP: *.* 23.10.02, 17:46
Kiedy wybrać się z dzieckiem na pierwszą wizytę do dentysty?Moje dziecko ma 14 m-scy i 8 ząbków z tym że te górne od niedawna zrobiły się lekko szorstkie i nie są takie bielutkie jak te dolne. Zastanawiam się co moze być przyczyną, czy moze niesystematyczne mycie ząbków - raz dziennie z wielkim trudem przecieram mu je gazikiem i sam bawi się szczoteczką kilka razy dziennie, choć tej zabawy już nie można nazwać myciem ząbków, czy może przyczyną jest również to że usypia przy butelce, a może ostatnio coś przegryzał ostrego i przez to zrobiły mu się takie szorstkie.
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: ząbki - kiedy do dentysty? IP: *.* 23.10.02, 17:49
      Ja probowalam jakis miesiac temu, Mala miala 18 mies., ale pelna porazka - nawet dzioba nie otworzyla. Za to odzwyczailam ja (no, prawie ;) ) od usypiania przy piersi i ciagniecia mleka w nocy, wiec moze nie bedzie najgorzej...
    • Gość: lea Re: ząbki - kiedy do dentysty? IP: *.* 23.10.02, 21:38
      Kiedy ostatnio byłam u swojego stomatologa, pytałam kiedy powinnam zabrać Bartka na pierwsza wizytę. lekarz poinformował mnie ,że po ukonczeniu 2 roku.pozdrawiam -lea
    • Gość: olaz Re: ząbki - kiedy do dentysty? IP: *.* 24.10.02, 08:52
      Na pierwszą kontrole trzeba pójść najpóźniej gdy dziecko ma już komplet mleczaków ale jeśli coś Cię niepokoi można iść wcześniej. I w zasadzie nie takie ważne jest kiedy jak do kogo. Dentysta musi mieć dobre podejście do dzieci. A i tak nie wiadomo czy maluch pozwoli zajrzeć sobie do buzi.U mnie było różnie. Córeczka od razu dała sobie skontrojować ząbki a prawie 2 letni synek już od jakiegoś czasu chodzi do pana dentysty pojeździć sobie na fotelu w górę i w dół ale buzi nie otworzy ... Mam nadzieję, że w końcu kiedyś się zdecyduje.Aha i polecam zabranie ze sobą małego prezentu "od dentysty", który lekarz wręczy na koniec wizyty. Moje maluchy były bardzo dumne gdy dostały szczoteczkę od pana doktora i o wiele chętniej myły nią ząbki.Pozdrawiam Ola
      • Gość: AniaSK Re: ząbki - kiedy do dentysty? IP: *.* 24.10.02, 09:04
        Byłam z małym na przeglądzie ząbków jakieś 2 miesiące temu (Colgate organizowało bezpłatny przegląd), mały ma 2 latka i komplet ząbków. Ponieważ jest dość nieufny, najpierw w domu ćwiczyliśmy otwieranie "paszczy". Potem, u dentysty, usiadł na mnie okrakiem, dentystka pooglądała moje uzębienie, a mały podglądał, potem małemu podała kwakającą kaczkę i poprosiła o otwarcie buzi. Otworzył bez szemrania, dostał 2 pasty i naklejki i kiedy wychodził w drzwiach zażyczył sobie :"jeście laś!" ;-)Ania
    • Gość: WIOLAK Re: ząbki - kiedy do dentysty? IP: *.* 24.10.02, 23:05
      Natychmiast!Ja niestety przegapiłam tem moment i mogę Ci powiedziec ciąg dalszy . Moja córka ma połamane i pokruszone górne ząbki.Nie dość ,że niezbyt dobrze to wygląda to przecież bardzo długo mają jej jeszcze służyć.Ma 20 miesięcy!Jęździm z nią(czytaj mój mąż jeździ ) do Instytu Stomatologii gdzie mają świetne podejście do dzieci i staramy się je trochę wzmocnić przez takie paskudne uczernianie.Tych wizyt ma być 5 , jutro 3.No i od prawie 3 tygodni nie ma cycania w nocy.Po umyciu zębów , nie dostaje nic do picia oprócz wody.PozdrawiamWiolka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka