Gość: Dyś IP: *.* 31.10.02, 15:09 Moja 5 miesięczna córka ma lekkiego zeza, ucieka jej prawe oczko. Czy w tym wieku coś się z tym robi, czy jest to jeszcze norma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewinka Re: Zez IP: *.* 01.11.02, 02:26 Moja corka miala 10 miesiecy,gdy zaczela miec zeza.Od razuposzlam z nia do okulisty.Przepisal jej okulary korekcyjnei zalecil zaklejac zdrowe oko. Pierwsze dni byly okropne,wciaz sciagala okulary, a ja wciaz jej ubieralam. Teraz tj.miesac odkad je nosi jest nieco lepiej, ale wciaz musze ja czyms zabawiac, by odwracac jej uwage od okularow.Uciekajaceoko jest juz bardziej aktywne, ale nie wiem jak dlugo to wszystko potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszulas Re: Zez - korekcja przez okulary IP: *.* 19.11.02, 22:54 CześćSynek mojej siostry miał podobny problem. Od ok. 2 roku życia musiał zaklejać oko, ale nie przy pomocy zaklejonych okularów ale plastrów naklejanych bezpośrednio na oko - odpada problem ściągania okularów, a plaster dużo trudniej odkleić, co też szybciej zniechęci dziecko. Oni mieszkają w Holandii, ale chyba nie ma to większego znaczenia - plastry i metoda generalnie ta sama. Teraz mój siostrzeniec ma prawie sześć lat i oko niemal całkowicie wyleczone - a było w bardzo złym stanie. PozdrawiamUlka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyś Re: Zez IP: *.* 01.11.02, 17:13 Nie jest to niestety pocieszające...Czy to są normalne okulary? Szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie tego. Proszę napiszcie coś ku pokrzepieniu duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszkad Re: Zez IP: *.* 01.11.02, 17:22 W zasadzie mówi się,że dziecko do 6 miesiąca może zezować.Ale skoro jest to zezujące jedno oczko może warto pokazać to lekarzowi żeby ocenił,wielkość tego zeza.Od tego zależy dalsze postępowanie.Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale wiele dzieci zezuje i udaje się je z tego wyprowadzić.Nie wiem skąd jesteś, ale w Krakowie mają świetny zespół leczenia zeza.Odezwij się po wizycie u lekarza.Pozdrawiam ciepło. Uszy do góry.Mama zezującego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyś Re: Zez IP: *.* 02.11.02, 10:22 Napewno po niedzieli pójdziemy z Olą do okulisty. Mamy bardzo miłą panią doktor. Miałam okazję być już u niej gdy Ola miała 2 miesiące bo stwierdzono asymetrie i zwężenie lewej zrenicy, naszczęście to tylko sprawa kosmetyczna i powoli wraca do normy. Miała już wtedy zeza, ale wtedy to było zupełnie normalne. Napisze coś więcej po wizycie jak będę znała diagnozę. Jestem wprawdzie pewna, że tym razem to już nie kosmetyka, ale liczę, że jakby co to macie jakieś sprawdzone sposoby. Dziękuje, że jest ktoś komu ten temat nie jest obojętny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olik Re: Zez IP: *.* 20.11.02, 00:01 WitamMój synek zezował do ok 9 mies - nie poszłam do okulisty, bo zezował tyklo okresowo (sama sobie zbadałam małego). Właśnie to jest ważne - czy zez jest stały, czy występuje okresowo. Stały trzeba wcześnie leczyć.Mnie problem ominął, ale oczywiście idźcie do lekarza,żeby zbadał Małą.pzw Olik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olik Re: Zez IP: *.* 20.11.02, 00:09 Zapomniałam dodać - dobrze jest pójśc do lekarza ze zdjęciem, na którym jest zez- czasem to ułatwia sprawę. No i cierpliwości - badanie takiego maluszka trwa.pzw Olik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyś Re: Zez IP: *.* 20.11.02, 01:31 Mojej Karolince też leciało oczko gdy skończyła 6 miesięcy poszlam z nią do okulisty i usłyszałam, że zez u dziecka do 8 miesiąca to jeszcze norma marwić trzeba się póżniej( jeśli zez nie zniknie lub też dopiero się pojawi). Jako postępowanie profilaktyczne pani doktor zaleciła: -wyłączenie telewizora ( tak małe dziecko powinno oglądac telewizor tylko wyłączony)-zabawki w kontrastowych kolorach- częste zabawy typu a kuku- pokazywanie rzeczy, zabawek od strony chorego oczka- wożenia dziecka w wózku przodem do mamy( dziecko nie powinno odwracać się do tyły kiedy słyszy głos)- częśty kontakt wzrokowy z dzieckiem, ale nie bliżej niż 15 cm twarz od twarzy. Za 2 miesiące idę na wizytę kontrolną opiszę wam jak było. a narazie rzyczę pięknych i zdrowych oczu waszy maluszkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: Zez IP: *.* 20.11.02, 10:45 Oczywiście, idź do okulisty!To prawda, że dziecko do 6 mż może "zezować" a raczej może mu uciekać oczko, ale rzadko i naprzemiennie - to opinia mojej okulistki. Jeśli zdarza się to często, albo tylko jedno oczko, to warto to już tak szybko korygować. Jak najbardziej polecam, podobnie jak któraś z dziewczyn, zabranie ze sobą zdjęcia, jeśli takowe posiadasz, na którym widoczny jest taki stan oczka (u okulisty może dziecko nie zezować).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komaja Re: Zez IP: *.* 20.11.02, 23:42 Mój syn wygląda zezowato i okazało się po dogłębnych badaniach,że to zez pozorny.Niestety po tacie odziedziczył astygmatyzm i okulary nie ominą nas .Wasza dzidzia jest jeszcze mała i może oczko jej uciekać lub tak wygląda(bobasy mają taki fałd skórny i czasem jest on niesymetryczny ,sama tego raczej nie zauważysz) oko się tam chowa i wygląda że zezuje.Magda Odpowiedz Link Zgłoś