fibi00
10.03.21, 10:04
Jakie zalecenia macie przy krótkowzroczności u swoich dzieci? Chodzi o noszenie okularów. Wyjaśnię o co chodzi. Mój syn w wieku 12 lat miał zdiagnozowaną wadę -0,75 i -1,25. Zalecenie okulistki (swoją drogą dodam że bardzo dobrej okulistki): ma nosić okulary na tv i na lekcjach na tablicę.Trochę niepokoiło mnie że niby nie musi chodzić w okularach cały czas więc będąc z młodszym synem u innej okulistki (dziecięcej) spytałam co ona o tym myśli. Powiedziała że jako okulistka a jednocześnie okularnik i krótkowidz to jej zdaniem lepiej niech nosi okulary tylko wtedy kiedy potrzebuje, bo jak będzie nosił cały czas okulary a potem je zdejmie np na wf to będzie się czuł jak niewidomy. Więc w sumie potwierdziła zalecenia tej pierwszej. Syn początkowo zapierał się że nie będzie nosił okularów, kupiłam najtańsze oprawki jakie były (na szczęście podobały mu się) ale potem się przekonał i rzeczywiście zakładał na tv i na lekcjach. Teraz syn ma 14 lat, sporo urósł a słyszałam że "minusy lubią rosnąć w okresie dojrzewania".Ostatnio zauważyłam że patrząc na tv mruży oczy (w okularach), oprócz tego dwa razy miałam wrażenie że to słabsze oko uciekło mu w stronę nosa. Na cito umówiliśmy się do okulisty (innego niż wcześniej bo ta u której byliśmy miała termin wolny dopiero za 3 miesiące).Okazało się że to mocniejsze oko jest bez zmian (-0,75) natomiast to słabsze podskoczyło do -2... Okulista powiedział,że gdyby ta różnica była mniejsza ,te pół dioptrii jak kiedyś to rzeczywiście mógłby okulary nosić tylko wtedy kiedy odczuwałby potrzebę, ale w obecnej sytuacji kiedy różnica jest dużo większa ma się powoli przestawiać na stałe noszenie okularów. No i oczywiście syn przytaknął ale po wizycie usłyszałam że i tak w okularach chodził nie będzie... W soczewkach też nie. Może będzie tak jak wcześniej że zapiera się że chodził nie będzie ale potem się przekona.... Trochę go postraszyłam że skoro to słabsze oko czasem mu ucieka to może to się zdarzać coraz częściej i potem mu się zez zrobi. No i teraz takie pytanie... Czy kazać od razu chodzić mu w okularach, cały czas,nawet w czasie lekcji online kiedy telefon czy komputer ma na tyle blisko że widzi WYRAŹNIE bez okularów? Czy w takich sytuacjach może sobie okulary odpuścić?