Dodaj do ulubionych

CIEMIENIUCHA!!!

IP: *.* 18.11.02, 12:02
Cześć mamusie!Jak pozbyć się wstrętnej ciemieniuchy?już wszystko robiłam! czyli smarowanie oliwką, ciągłe wyczesywanie.Co gorsza niunia ma na całej główce to świństwo.Może są maści na tą dolegliwość?-Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ulijanka Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 18.11.02, 14:24
      W którymś z czasopism wyczytałam, że skutkuje preparat firmy SVR - Xerial 3 (do kupienia w aptece). Ja osobiście dość długo "walczyłam" z ciemieniuchą - walczyłam w cudzysłowiu, bo leniwa ze mnie mamusia i tak naprawdę, to parę razy posmarowałam małemu główkę oliwką, wyczesałam i czekałam na jakąś zmianę. Brzydkie łuski utrzymywały się przez ponad rok.Ostatecznie na wizycie kontrolnej lekarka czymś mnie tam postraszyła, nie pamiętam czy chodziło o jakieś zmiany grzybiczne, które mogą się z tego rozwinąć, czy o coś innego, ale w akcie desperacji wylałam mu chyba z pół butelki oliwki na głowę i zostawiłam na parę godzin. Po kąpieli nie zostało ani śladu z tego paskudztwa.
    • Gość: Ulijanka Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 18.11.02, 14:58
      Przepraszam za powtórki, ale posypała mi się stacja... :)))
    • Gość: E.T. Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 18.11.02, 18:04
      Nam wlasnie zeszla (po ok. 2-3 tygodniach) i nie ma sladu - a byly nawet strupy na brwiach. Smarowalam mala przed i po kapieli oliwka i wyczesywalam, ale mysle ze najbardziej pomogl krem Penaten. Pare razy posmarowalam nim cala glowke, a min. dwa razy dziennie twarz. Ale tak naprawde to chyba nie ma stuprocentowej metody i po prostu trzeba przeczekac (niestety czasem nawet pare miesiecy).Powodzenia.
    • Gość: emama Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 18.11.02, 23:56
      Polecam oliwkę firmy MacKAr- Skarb Matki "Oliwka na ciemieniuszkę dla dzieci i niemowląt". U nas sprawdziła się w 100 procentach. Jest to raczej żel niż oliwka. Kosztuje ok.15 zł. Do nabycia w aptekach.Pozdrawiam Asik
      • Gość: Ewka Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 20.11.02, 22:58
        A jak gdzies czytałam,że tak obfita ciemieniucha( aż do brwi!!) to może byc reakcja uczuleniowa i warto to sprawdzic u lekarza...pozdrawiam,Ewka.
    • Gość: Dyska_ Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 21.11.02, 21:07
      Dziś byłam z moim 5 miesięcznym Tymkiem na comiesięcznej kontrtoli u pediatry. Mały ma niewielką ciemieniuchę. Lekarz powiedział, że maja ja zazwyczaj dzieci ze skłonnościami do alergii - oczywiście nie pokarmowej. Poradził, żeby posmarować łepuś czyms najbardziej tłustym, najlepiej Linomagiem, poczekac aż łuski się rozpuszczą (ok. godzinki) i zetrzeć gazikiem a nie szczotką. Oczywiście na ciemiączku ostrożnie. Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda Ci się oczyścić główkę córci. Dyśka
    • Gość: magdasko Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 21.11.02, 22:11
      Tez mielismy ten problem przez kilka miesiecy. Nie pomagaly zadne oliwki i wyczesywanie, ale pomogl SEBODERM emulsja na twarz i owlosiona skore glowy. Pomoglo chyba po dwoch dniach i nie nawraca. Do kupienia w aptece za ok. 23 zl.Pozdrawiam Magda
      • Gość: marcia23 Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 24.11.02, 00:02
        Cześć. Ja bym nie polecała Linomagu, z własnego, a raczej mojej mamy doświadczenia. Wprawdzie ona usuneła mi ciemieniuche z głowy, ale z wszystkimi moimi włosami. Osobiście polecam podgrzaną oliwkę i troche wytrwałości.PozdrawiamMarcia z Ninką
    • Gość: Biedronka Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 25.11.02, 09:17
      Dziękuje za odpowiedzi i chciałam dodać iż wkońcu zwalczyłam to paskudztwo. Otóż pediatra przepisał mi dobry płyn tzw.ELOCAN KTÓRY WSMAROWUJE się na owłosioną główke, a jeżeli dziecko ma i na czółku to tylko kremem o tej samej nazwie. Mam nadzieje że pomogłam osobom które do tej pory walczyły z ciemieniuchą.Całuje i pozdrawiam.
    • Gość: MelaBlonda Re: CIEMIENIUCHA!!! IP: *.* 25.11.02, 18:30
      A czy można mieć ciemieniuchę tylko w okolicy brwi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka