Dodaj do ulubionych

antykoncepcja - jaka? proszę o poradę

IP: *.* 22.11.02, 11:05
Witam!!!Wiem że jest to drażliwy temat - ANTYKONCEPCJA. Wiem że wielu jest przeciwników ale są i potrzebujące (kobiety) i ja do nich należę.Mam do was pytanie.Jaką metodę antykoncepcji wy stosujecie i jak to się sprawdza???Jak chronicie się przed niechcianą ciążą???Ja mam 28 lat i 2 dzieci. Od roku stosuję tabletki antykoncepcyjne FEMODEN. No i w ciąży nie jestem ale przytyłam ze 3 kilo i zaczeły robić mi się rozstępy (co nie miało miejsca w czasie 2 ciąż!!!!!).Chcę zmienić swoją metodę tylko nie wiem na co. Ktoś polecił mi spiralę - nie ginekolog , jeszcze u niego nie byłam. w tej sprawie.Napiszcie co o tym sądzicie i co radzicie. Napiszcie mi też o doświadczeniach ze spiralą:jak to jest i jaką wybrać.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!Madzia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest spirala? nie! IP: *.* 22.11.02, 11:34
      Spirala to nie jest antykoncepcja tylko środek wczesno poronny. Ta dziwna zmowa milczenia na ten temat przeraża mnie gdyż wiele kobiet wiedząc jak działa spirala nie zdecydowałoby się na założenie.Można jedynie dowiedzieć się że cykle będą dłuższe a krwawienia bardziej obfite a znaczy to tyle, że można być często w ciąży i mieć częste wczesne poronienia nie wiedząc o tym.Ja jestem tradycjonalistką od początku tzn. od 18 roku życia stosuję naturalną metodę. Jeśli się wie wszystko na temat własnej płodności to ta metoda jest skuteczna w 100%. Pierwsze dziecko zaplanowałam 2 lata po ślubie miałam wtedy 26 lat, drugie chciałam mieć mniej więcej dwa lata po pierwszym, niestety nie udało się, jest 3 lata różnicy.Warto znać własne ciało bo przecież jesteśmy z nim zawsze, dzięki temu zresztą łatwiej zaakceptować własna kobiecość.pozdrawiamJoannaps. jeśli interesuje cię ten temat to napisz na mój prywatny adres.
      • Gość: guest Re: spirala? nie! IP: *.* 22.11.02, 20:08
        Dobrze, że to napisałaś. Zgadzam się z Tobą, poza jednym: nie ma metod skutecznych w 100% - poza absolutną sterylizacją i absolutną abstynencją, co chyba nikogo w tym gronie nie interesuje. Warto o tym pamiętać. Ja też stosuję z powodzeniem NPR, ale że planujemy trochę więcej dzieci, to pewnie za parę lat nikt mi nie uwierzy :)(tak jak tej pani, o której wspominała Rosa...)Myślę, że metody naturalne warto poznać niezależnie od światopoglądu i od późniejszej decyzji o ich stosowaniu lub nie. Większość osób, które je krytykują, w ogóle nie bardzo wie, o co w tym wszystkim chodzi, myślą np, że NPR to kalendarzyk małżeński.Pozdrawiam,ZuzaJoanna napisała/ł:> Spirala to nie jest antykoncepcja tylko środek wczesno poronny. Ta dziwna zmowa milczenia na ten temat przeraża mnie gdyż wiele kobiet wiedząc jak działa spirala nie zdecydowałoby się na założenie.> > Można jedynie dowiedzieć się że cykle będą dłuższe a krwawienia bardziej obfite a znaczy to tyle, że można być często w ciąży i mieć częste wczesne poronienia nie wiedząc o tym.> > Ja jestem tradycjonalistką od początku tzn. od 18 roku życia stosuję naturalną metodę. Jeśli się wie wszystko na temat własnej płodności to ta metoda jest skuteczna w 100%. Pierwsze dziecko zaplanowałam 2 lata po ślubie miałam wtedy 26 lat, drugie chciałam mieć mniej więcej dwa lata po pierwszym, niestety nie udało się, jest 3 lata różnicy.> > Warto znać własne ciało bo przecież jesteśmy z nim zawsze, dzięki temu zresztą łatwiej zaakceptować własna kobiecość.
    • Gość: yda Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 13:32
      Ja stosuje naturalne+ dla pewnosci w nieplodnych gumke, slyszalam o przypadkach dzieci, ktore rodzily sie ze spiralami"wrodzonymi"w cialko, jestem przeciw!!!!!!!!!!!
      • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 14:30
        Yda, ja tez slyszalam o spiralach "wrosnietych" w cialko... tyle, ze na naukach przedmalzenskich kilkanascie lat temu. No coz, a moze jakies naukowe zrodlo wiadomosci, bo co zrobic z tym wszystkim, o czym >kiedys<, >gdzies< i od >kogos< sie uslyszalo? Ja tez stoje przed dylematem wyboru rodzaju antykoncepcji. Pomimo, ze moje cykle byly regularne niemalze co do godziny, to doczekalam sie drugiego dziecka wiec z ta metoda naturalna to lekka przesada. Naturalne metody stosowalam z powodzeniem przez prawie 9 lat i pewnie tez napisalabym podobny post jak Joanna, gdyby nie fakt ze rok temu ujrzalam dwie kreseczki. Joanno, nie zalogowalas sie wiec trudno napisac do Ciebie na priva ale skoro dysponujesz rewelacjami na temat naturalnych metod antykoncepcji (z wylaczeniem szklanki wody ;) ) to byloby z korzyscia dla wielu forumowiczek, gdybys je publicznie oglosila :)Z checia dowiem sie wiecej na temat spirali (tylko mechanicznej, tj. bez dodatku hormonow). Zalezy mi na informacjach praktycznych od bylych/obecnych posiadaczek spiral bo te ogolne sa dostepne w sieci. Sledze watek i pozdrawiamMalgorzatarowniez sie nie zalogowalam - vaana@hoga.pl
        • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 15:36
          Cześć!!To ja zaczełam ten wątek. Wiecie nie napisałam tego ale ja też z powodzeniem stosowałam metody naturalne. Było ok pomijając ten strach. Aż pewnego dnia zaskoczyło i wiecie - b. się cieszyłam. Potem po urodzeniu synka zastanawiałam się co robić. Pomyślałam będę bardziej się pilnować itp. I co .... 8 miesięcy od porodu zaszłam znów w ciążę. Już się tak nie cieszyłam. Nie będę opisywać jak było dalej - było ciężko. W każdym razie mam 2 kochaaaaaaaaaaaaaanych dzieciaczków - jest super. I właśnie dla nich powiedziałam sobie już nie będę taka głupia - więcej nie zaryzykuję. Chcę dać moim dzieciom jak najwięcej z siebie i w ogóle ale nie mogłabym im dać za dużo rodząc jeszcze więcej dzieci.A prezerwatywy niestety często pękają. Nawet te "markowe".Też mi się to przytrafiło. No właśnie moje kochane ja już nie zaryzykuję żadnych metod naturalnych.!!!Dlatego szukam czegoś dobrego i nie szkodliwego.Do Ciebie Vaana mam prośbę jakbyś dowiedziałam się czegoś więcej o spiralach napisz do mnie. Jak coś to podam Ci adres mailowy.MADZIA
          • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 16:45
            Cóż ja stosuję tabletki hormonalne i nic mi po nich nie jest ale uwaga wazne aby lekarz dobrał te wlaściwe dla Twojego poziomu hormonów. Wbrew wszystkim opiniom jakie słyszałam o tyciu, chudnięciu, wypadaniu włosów, problemach z ciążą etc. nic takiego u mie nie występuje (tabletki stosuje już 10 lat z przerwą na maluszka) ale nie mam żadnych kłopotów dopiero od kiedy trafiłam do lekarza, który to zastanowił się co może być dla mnie najlepsze opierając się na moich wynikach badań.
        • Gość: guest Re: metoda natuuralna IP: *.* 22.11.02, 19:56
          No cóż nie są to żadne "rewelacje" tylko czysta praktyka, zdaję jednak sobie sprawę z tego że stosowanie metody naturalnej czyli mierzenie temperatury + sprawdzanie śluzu i szyjki macicy wymaga samozaparcia oraz przede wszystkim czasu, nie wystarczy jeden czy nawet 4 cykle aby mieć pewność co do swojego cyklu płodności i niepłodności.Jedno jest pewne: nie ma cykli regularnych, nie można tej metody opierać na jakimś standartowym wyliczeniu czy uśrednianiu cykli, każdy cykl jest indywidualny i dlatego ta metoda jest praktyczna dla każdej kobiety. W każdym cyklu ilość dni płodnych i niepłodnych może być inna, dlatego właśnie jest to metoda dla sumiennych trzeba, nabrać nawyku codziennego sprawdzania siebie to wszystkopozdrawiamJoanna 1518@interia.plps.co do spirali w ciele dziecka, pamiętam jak moja mama była wstrząśnięta gdy jedna z jej pacjentek zapomniała o tym, że kiedyś założyła spiralę zaszła w ciążę więc myślała, że spirala się rozpuściła no cóż ciąża oczywiście obumarła ale dopiero w 5 miesiącu, dopiero wtedy było wiadomo dlaczego. było to w czasach gdy nie było USG
        • Gość: yda Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę - do Vaany IP: *.* 25.11.02, 11:50
          <<Yda, ja tez slyszalam o spiralach "wrosnietych" w cialko... tyle, ze na naukach przedmalzenskich kilkanascie lat temu. No coz, a moze jakies naukowe zrodlo wiadomosci, bo co zrobic z tym wszystkim, o czym >kiedys<, >gdzies< i od >kogos< sie uslyszalo? >>Mnie uczono na zajęciach z NPR na studiach 2 lata temu, widać więc,że niektóre fakty się nie zdeaktualizowały!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-chcesz jakieś naukowe współczesne źródła skuteczności środków antykoncepcyjnych?
    • Gość: Lidek Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 16:45
      Generalnie od lekow hormonalnych /a antykoncepcyjne do nich należą/ nie tyje się wbrew obiegowej opinii. Konsultowałam to z wieloma lekarzami bo sama przez długo okres brałam hormony i bałam sie nadwagi. Skutkiem ubocznym może byc jedynie zwiększony apetyt, ale to od nas zależy czy sobie z nim poradzimy czy nie. Jeżeli nie to branie lekow staje się wymówką. Ja mam 17 miesięcznego synka i biorę Marvelon. Sprawdza się jak do tej pory i nie mam zwiększonego apatytu, a wręcz udalo mi się schudnąć pare kilo. Musisz jednak pamiętać, że każdy lek działa inaczej na każdą kobietę.
    • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 17:37
      Ja przed ciaza stosowalam pigulki i bylam zadowolona, nie doswiadczylam zadnych skutkow ubocznych. Ale "przeszlam" przez kilka marek zanim znalazlam te najodpowiedniejsze, wiec moze w twoim przypadku to ten sam problem. Teraz po ciazy przeszlam na plastry antykoncepcyjne (nie wiem czy w POlsce dostepne) ale raczej nie jestem zadowolona i caly czas nosze sie z zmaiarem zadzwonienia do lekarza po nowa recepte na pigulki - tylko wiadomo jak wiele wolnego czasu ma sie przy malym dziecku. A metod naturalnych nigdy nawet nie bralam pod uwage, bo moje cykle nie sa regularne. Zreszta przy tzw. metodach naturalnych slowo "antykoncepcja" chyba raczej trzeba wykluczyc. W koncu nie zyjemy w sredniowieczu. Osobiscie polecam pigulki trojfazowe. Powodzenia.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 19:14
        Pigulki- jestem za, jeżeli są dobrze dobrane. Przed ciążą brałam Microgynon i było świetnie (zero tycia, dobra cera, itd.). Po ciąży- depo provera, zastrzyk antykoncepcyjny, jeden na trzy miesiące. Nie bylam zadowolona, pojawiły sie nieplanowane krwawienia, nastroje depresyjne, etc. Tak więc nie polecam. Potem wróciłam do Microgynonu (bez konsultacji z lekarzem)- i okazalo się, że to co dobre przed ciążą, po ciązy niekoniecznie. Zaczęłam tyć i miałam wydlużone miesiączki. Radzę więc zdecydować się na badania na poziom hormonów i wspólnie z lekarzem dobrać odpowiednie pigułki, ktore nie powodują skutków ubocznych, jeśli są dobrane "na miarę" indywidualnej pacjentki. W kwestii metod naturalnych- mam nieregularny cykl i decydowanie się na takie metody uważałam ze grę w rosyjską ruletkę. Za czasów licealnych miałam w szkole zajęcia z "Przygotowania do życia w rodzinie" prowadzone przez autorów książki "Zanim Wybierzesz", ktorą osobiście uważam za skandal merytoryczny. Autorka kaiążki odradzała tabletki, spirale i prezerwatywy. Była matką siódemki (!!!) dzieci i twierdziła, że wszystkie planowała. Ponieważ wątpię w to "planowanie"- nikt nie namówi mnie na metody objawowo- termiczne i inne.ps. Ostatnio widziałam ją na mieście- była w ciązy z ósmym dzieciakiem, oczywiscie zaplanowanym... :lol:pozdro Rosa
      • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 23.11.02, 10:56
        Kobity, dlaczego Wy uparcie uwazacie, ze do stosowania NPR potrzebne sa regularne cykle???weron
    • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 22.11.02, 23:07
      Ja stosuję tabletki antykoncepcyjne od 7 lat ( z przerwą na dziecko ). W moim przypadku te trzyfazowe nie sprawdzają się w ogóle, stosuję więc jednofazowe - Cilest, a wcześniej Minulet. Nigdy po nich nie przytyłam, nie miałam żadnych innych problemów. No i ta pewność jest nie do przecenienia...iga
    • Gość: Katarka Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 23.11.02, 00:23
      Ja jestem w podobnej sytuacji. Po stosowaniu metod naturalnych przez kilka lat 1-wsze planowane dziecko, ale juz z drugim wpadka po 8 miesiacach od porodu. Teraz po 2-gim porodzie uwazam ze jest to dobra metoda ale dla osob dla ktorych ew. dziecko nie byloby problemem (bo np. jeszcze dziecka nie maja) dla mnie w tej chwili jest to metoda zbyt zawodna, ja nie moge miec teraz dziecka dlatego bo bede zaziebiona i mi wczesniej skoczy temperatura, lub bede miala infekcje i pomyli mi sie wyglad sluzu. Trudno tez zachecac kogos zeby uczyl sie metod naturalnych z dwojka dzieci, bo to nie jest najbardziej odpowiedni moment zeby sie cwiczyc w tej nielatwej sztuce obserwacji, a zanim sie wycwiczy rodzina moze sie powiekszyc. Mysle ze majac do wyboru spirale i pigulke (nie majac przeciwskazan do ktorejs z nich)trzeba po prostu probowac co ci bardziej odpowiada. Latwiej wyprobowac spirale, po miesiacu wiesz juz czy ci odpowiada czy nie. Natomiast pigulki trzeba czasem zmieniac kilka razy az trafisz na "twoja". Mam wiec zalozona spirale (multiload), przy czym lekarz podkreslal ze glowna jej funkcja jest zageszczanie sluzu zeby plemniki nie przenikaly przez niego. Nie polecal tej z hormonalnej, bo twierdzi ze ja sie stosuje jakby leczniczo, gdy kobieta ma jakies zaburzenia hormonalne, to sie je tak wyrownuje. Szczegoly techniczne zakladania itd. moge ci przeslac bardziej prywatnie, bo nie kazdego to interesuje.
      • Gość: guest do Katarka IP: *.* 23.11.02, 08:56
        lekarz nie powiedział Ci prawdy, przykro migłównym celem spirali jest niedopuszczenie do zagnieżdżenia się zapłodnionego jaja w ścianie macicyporozmawiaj z uczciwym lekarzem chyba że Ci to nie robi różnicyPozdrawiamJoanna
        • Gość: IlonaD Re: do Katarka IP: *.* 23.11.02, 18:00
          Cześc!Jestem przeciw naturalnej metodzie planowania rodziny.Przed urodzeniem pierwszego dziecka prowadziłam b. intensywne zycie zawodowe i na takie obserwacje nie miałam czasu,a i bardzo sobie zawsze ceniłam swoje zdrowie psychiczne.W bezstresowym uprawianiu seksu pomagała mi zawsze pigułka.Stosowałam ją przez 8 lat(z 2.lub 3. przerwami,żeby wątrobaodpoczęła)jednak wyniki zawsze miałam dobre.Zaczęłam od Diane 35(pigułka wyrównująca hormony,zalecana przy trądziku)potem były pigułki z serii MINI,Minisiston,Minulet.Ten ostatni okazał się "moją" pigułką,jest jednak drogi,30 zł.miesięcznieW ciążę zaszłam bezproblemowo po dwóch miesiącach ,po odstawieniu pigułki.Mam zdrowego i ślicznego syneczka.Teraz stosuję Delfen iKolpotex,ten drugi jest 3 razy tańszy.Dla niewtajemniczonych dodam,że są to dopochwowe środki antykoncepcyjne,nieszkodliwe(Kolpotex za 12 globulek płaci się 12 zł.)i stosuje się kiedy się chce i ma ochotę na seks.Do nabycia w aptece bez recepty(trochę piecze).Do uprawiania seksu oczywiście wszystkich zachęcam.W grudniu zaczynamy starać się o drugie dziecko(stąd te globulki).Spiralki nigdy nie założę bo bardzo boli,relacje koleżanek,zresztą po co skoro pigułka to taka metoda.Pozdrówka Ilona.
    • Gość: karolinak-s Re: antykoncepcja -odpowiedz IP: *.* 23.11.02, 18:27
      No to po kolei.Mam spirale - bo w pewnym momencie okazalo sie, ze to jedyny w miare bezpieczny srodekMetody naturalne sa super - stosowalam 9 lat i wiem, ze nie trzeba miec regularnych cykli, ALE jak sie urodzi dziecko, karmi je piersia i czeka na pierwszy okres to na nic sie nie przydaja, bo wiesc, ze zaczyna mi sie czas plodny godzine po stosunku jest co najwyzej wiescia hiobowa i zwiastujaca dziewczynke. Ja karmilam piersia poltora roku a pierwszy okres dostalam 14 miesiecy po porodzie - stad spirala, wtedy jeszcze nie bylo tabletek dla matek karmiacych.Spirala (pomijam ideologie - kazdy wybiera co uwaza) ma te zalete, ze mozna stosowac ja karmiac niedlugo po porodzie (ale nie odrazu!. Zakladanie nie boli! Posiadanie tez nie boli! Cykle nie sa dluzsze! Krwawienia nie sa obfitsze - sa obfitsze (ale krotsze) niz przed porodem, ale jak sie nie ma spirali tez tak jest - uroki poporodowe. Wazne - po zalozeniu trzeba po jakims czasie zrobic USG, zeby sie upewnic, ze spirala dobrze lezy, zwlaszcza jesli jeszcze sie nie miesiaczkuje po porodzie!!!Ale spirala ma tez wady:po pierwsze nitka jest wyczuwalna dla partnera, a nie kazdy lubi, zeby go czasami cos ukulo. Po drugie nie daje 100% pewnosci (jak wszystko) - daje mniejsza pewnosc niz pigulka - chociaz moja mam odebrala w swoim zyciu tylko dwa porody ze spirala - nie byla wrosnieta - dziecko trzymalo ja tryumfalnie w lapie.Pigulka - sa juz w Polsce pigulki dla matek karmiacych - uf. Od pigulek sie nie tyje i nie robia sie rozstepy, ale nie kazdy dobrze toleruje pigulki i nie kazda pigulka jest dla kazdego, wiec trzeba ja dobrze dobrac. Pigulki tez stosowalam i bylam zadowolona.Jesli chodzi o rozne srodki chemiczne stosowane lokalne to ja nie przepadam, bo troche piecze i mnie z tym niewygodnie.Najlepiej antykoncepcje dobierac z lekarzem. Jesli jestes z Warszawy to moge polecic dobrego - napisz na priva, a jak z innego miejsca to moze tez, ale nie moge obiecac.No to mam nadzieje, ze troche pomoglam, choc glowna konkluzja jest wycieczka do lekarza.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja -odpowiedz IP: *.* 23.11.02, 19:33
        Ja przeszłam przez wszystkie metody antykoncepcji, i według mnie najlepsze są tabletki, teraz nie mogę ich zażywać ze względu na przebyte zapalenie żył w ciąży. Miałam założoną spiralę , ale okazało się , że jestem uczulona na miedź i nic z tego nie wyszło, próbowaliśmy pianek i żeli, ale niestety na nie też mam uczulenie, hehehe, nie wiele mi pozostaje. W tym momencie najlepiej toleruję prezerwatywy, ale nie wiem jak długo, bo alergia to paskudztwo postępujące.Tak naprawdę jestem załamana, bo kiedyś kochaliśmy się bezstresowo, nie myślałam o tym czy dostanę okres, czy nie, a teraz liczę na to, że w Polsce będą w końcu dostępne zastrzyki hormonalne dla mężczyzn.
    • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 24.11.02, 10:19
      Dziewczyny dzięki za pomoc!!!Co do naturalnych metod nie zmieniłam zdania.Ale trochę zmieniłam co do tabletek. Ja nie miałam robionych żadnych badań poziomu hormonów!!!!!!!!!!!Chyba muszę od tego zacząć, że pójdę do lekarza i je zrobię. Nad spiralą też jeszcze myślę. Zobaczymy co mi lekarz doradzi. Proszę Katarkę o te szczegóły na temat spiralki.Mój adres kdagmara@poczta.onet.plNaprawdę dzięki . Piszcie jeszcze.Madzia
      • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 24.11.02, 11:53
        Ja tez przed ciaza stosowalam pigulke - Microgynon. Bylam baardzo zadowolona. Zadnego tycia, zadnych nowych rozstepow (bo w ogole to mam sklonnosc i mam pare od 15 - tego roku zycia, cera jak alabaster, okres co do godziny....itd. Po odstawieniu po 2 mies. zaszlam w ciaze. Mam slicznego, zdrowego, wesolego synusia. ..... A wiec pigulki tak! tak! tak! (A, nie mialam robionych zadnych badan na poziom hormonow)Mam natomiast prosbe do zwolenniczek naturalnych metod: wytlumaczcie prosze w skrocie "o co w tym biega", bo krzyczycie, ze my te "pigulkowe" nie wiemy o co chodzi, ze wcale nie trzeba miec regularnych cyklow, noi po ciazy tez niby dziala?pozdrowionkaVase
        • Gość: 220571 Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 24.11.02, 19:27
          Vase napisała/ł:> Mam natomiast prosbe do zwolenniczek naturalnych metod: wytlumaczcie prosze w skrocie "o co w tym biega", bo krzyczycie, ze my te "pigulkowe" nie wiemy o co chodzi, ze wcale nie trzeba miec regularnych cyklow, noi po ciazy tez niby dziala?Dość dawno temu była dyskusja na ten temat, którą Ci polecam.Trzeba wejść do archiwum emama, tam w wyszukiwarce wpisać npr i wybrać post Mariusza albo Gosi25. Wtedy otworzy Ci się ten wątek (z dnia 5.5.2001, bo był jeszcze przynajmniej jeden pod tytułem "naturalne planowanie rodziny".)Pozdrwaiam serdecznie :hello:PS Jak coś niejasne, to pytaj.PS A to ta dyskusjahttp://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_emamaarch&key=989062302
    • Gość: guest oto moja rada IP: *.* 24.11.02, 16:26
      w moim kraju (Hiszpania) popularna jest sterylizacja mężczyzna tak na marginesie to 100% pewności daje sex oralnyoczywiście jak najbardziej partnerski ;)))pozdrawiamLuis Tolosa Alierta
  • Gość: guest Re: antykoncepcja - jaka? proszę o poradę IP: *.* 25.11.02, 10:34
    Hej yda :)W pierwszym Twoim poscie nie bylo mowy o tym, ze ktos Cie tego uczyl lecz ze slyszalas. W porzadku, zatem uczono Cie, prosze powiedz mi z jakich zrodel? Nie pytam o "naukowe współczesne źródła skuteczności środków antykoncepcyjnych" bo do tego mam dostep, poza tym nie o skutecznosci rozmawiamy.Przeczytalam kilka artykulow na temat spiral i nie ma tam nawet wzmianki o wrastaniu spirali w plod. Chce zebys mnie dobrze zrozumiala. Ja tez o tym slyszalam, ale nie powielam tej wiadomosci bo nie wiem gdzie jest jej zrodlo.Pozdrawiam :)Malgorzata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka