kattre 13.12.06, 20:11 u mojego 9 miesięcznego dziecka wykryto salmonelle typu c co mam robić bo lekarz nic mi nie powiedzioał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: sallmonella 13.12.06, 22:05 Mój syn też ma (miał?) salmonellę. Lekarz (gastrolog) twierdzi, że jeśli dziecko nie ma już objawów takich jak biegunka, gorączka, krew w kale itd., to nie ma się czym martwić, bo syn jest co najwyżej nosicielem. Nosicielstwo skończy się za tydzień, miesiąc, trzy miesiące - ale kiedyś na pewno. Natomiast panie z Sanepidu, który wykonywał posiew twierdzą, że dziecko powinno dostawać antybiotyk, po którym trzeba zrobić kontrolne posiewy. Generalnie ich zdaniem powinnam podawać synowi antybiotyki, aż na 100% wytłukę salmonellę. A że moje dziecię tak czy siak bierze antybiotyk (nawracające zapalenia ucha), to póki co się tym nie przejmuję, licząc na to, że antybiotyk faktycznie załatwi salmonellę i wtedy wilk (lekarz) będzie syty i owca (pani z sanepidu) cała. )) A dla Ciebie rada na przyszłość - nawet jeśli lekarz nic Ci nie powie, to pytaj, pytaj, pytaj. W końcu po to jest lekarz, żeby odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
kattre Re: sallmonella 13.12.06, 22:36 dzięki to co piszesz całkowicie zgadza się z tym co ja przeszlam Odpowiedz Link Zgłoś
sasha3 Re: sallmonella 14.12.06, 00:49 Teraz jest moda, że salmonellozy się nie leczy antybiotykami, w ogóle nic się nie robi, oprócz działania doraźnego - zapobieganie odwodnieniu, lekka dieta, zbijanie gorączki i wyjątkowej dbałości o higienę. Odpowiedz Link Zgłoś
emama2 Re: sallmonella 14.12.06, 10:03 Chciałam dodać ,że ja w 8 miesiącu ciąży ponoć miałam salmonellę leżałam 4 dni w szpitalu pod kroplówką z powodu biegunki i gorączki ale antybiotyku nie mogli mi dać z powodu na ciążę. Podawali tylko osłonowe na jelita może być np Lacidofil jest to konieczne ponieważ salmonella może- a nie musi wywołać zapalenie jelit i brałam No-spę przeciw bólową i tyle przed porodem robiłam ponownie badanie kału i wyszło że nie mam salmonelli ale od czasu do czasu mam nadal biegunki i bóle brzucha byłam u lekarza i powiedział mi że salmonella lubi się nawracać. szkoda tylko że mało się o niej pisze. A co do antybiotyków to nie wiem bo nie byłam nimi leczona i czy w ogóle ta metoda leczenia skutkuje? Życzę powrotu do zdrowia maluszkowi Odpowiedz Link Zgłoś