Dodaj do ulubionych

sposoby na mycie zębów

IP: *.* 18.01.03, 20:09
Synek ma 19 miesięcy, kilka zębów, których nie chce myć. Wymyślam tysiące sztuczek i sposobów, ale mycie zębów trwa ok.5 sekund. Co robić? Co będzie jak nie bedziemy myć tych ząbków. A może znacie jakiś na prawdę sprawdzonych warszawskich stomatologów dziecięcych?
Obserwuj wątek
    • Gość: rudka Re: sposoby na mycie zębów IP: *.* 20.01.03, 00:43
      U nas wyglądało to podobnie, a sposób okazał się banalny - dwie szczoteczki - jedną wręczam Ani, drugą sama szoruję jej ząbki. Konieczna odrobina pasty (bez fluoru!).A teraz waham sie nad szczoteczką elektryczną, bo odkąd dostał taką starszy brat, stała się ona dla Anuli obiektem fascynacji. Na razie więc myjąc jej ząbki zwykłą szczoteczką warczę ;-) .Są jeszcze do kupienia małe kolorowe klepsydry odmierzające czas mycia ząbków, ale to raczej dla starszych dzieci.Pozdrawiam. RudkaNo i oczywiście obowiązkowo: "Szczotko, szczotko, hej szczoteczko!" :-)
    • Gość: sylwia_k Re: sposoby na mycie zębów IP: *.* 21.01.03, 09:53
      Opiszę Ci mój sposób na mycie ząbków.Swego czasu była w telewizji reklama, chyba gumy Orbit, a w rolach głównych próchnicowe potwory. Mój synek kilkakrotnie ją obejrzał (była naprawdę wymowna). Przeczytałam mu też bajkę Brzechwy "Natka Szczerbatka". A po wszystkim jeszcze wyjaśniłam jak te potwory zjadają ząbki i poprosiłam żeby otworzył buzię i pokazał czy tam są próchnicowe (były !!). Tymuś zaraz pobiegł po swoją szczoteczkę i powiedział "goń mama" (chodziło o wyganianie potworów z buzi). Było to już ok. roku temu teraz Tymuś ma 2.5 i nie mamy problemów z myciem zębów. Myjemy ząbki tak długo, aż wygonimy wszystkie próchnicowe (oczywiście czas mycia wydłużaliśmy stopniowo).Życzę powodzenia Sylwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka