Dodaj do ulubionych

zaparcia u niemowląt

IP: *.* 21.01.03, 22:41
Witajcie,czy znacie może jakiś wypróbowany sposób na zaparcia u niemowląt? Moja siostra ma taki problem ze swoją dwu-miesięczną córcią. Mój syn miał kolki, tak więc mam doświadczenie tylko w tym zakresie.Pozdrawiam, Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaAsi Re: zaparcia u niemowląt IP: *.* 22.01.03, 08:49
      Takie maleństwo... U starszych (4-5 mies.) dzieciaczków stosuje się np. jabłuszko na zaparcia, a marchwiankę na biegunkę, ale taki mały kurczaczek jeszcze tego nie może...A może to wcale nie jest zaparcie, tylko malutka po prostu nie robi kupki. Jeśli jest karmiona piersią to ponoć ma prawo nie kupkać do 10-ciu dni - takie są właściwości pokarmu matki. Ale jeśli to prawdziwe zaparcie, to 1/4 czopka glicerynowego może pomóc, a co do dalszych wytycznych lepiej się zapytać pediatry.Inne mądre mamy pewnie powiedzą coś bardziej konstruktywnego...PozdrowieniaAnka
      • Gość: IlonaD Re: zaparcia u niemowląt IP: *.* 22.01.03, 16:15
        Gdy coś takiego miało miejsce u mojego dziecka(ok.3 m-ca)to pani doktor kazała mi pić cherbatkę z kopru włoskiego 3 razy dziennie(tj.3 szklanki),a synkowi przed karmieniem,2-3 łyżeczki.Piłam jeszcze kompot z jabłek,ale zawsze bardzo,bardzo dobrze je myłam,myjką przeznaczoną"do jabłek",kompot gotowany na minerałce lub wodzie z filtra. Ogólnie sytuacja się poleprzyła,mały robił normalnie 1-2kupki dziennie.A gdy tylko skończył 4 m-ce to zaczęłam mu dawać soczek z jabłuszek(bez cukru,koniecznie).O czopkach zaś słyszałam wiele złego np.że rozlużniają zwieracz odbytu.Zyczę najlepszego Ilona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka