Dodaj do ulubionych

WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNI - TRZEBA WIĘCEJ O TYM MÓWIĆ

IP: *.* 01.02.03, 02:34
Nasza córeczka urodziła się 12.11.2002. Od pewnego czasu zaczęłam obserwować u niej przysiskanie rączek do ciała, nietrzymanie głowy (powinna ją ciągnąć za sobą, kiedy ją "podciągam" za rączki), drżenie rączek, wyginanie się do tyłu (robiła mostek) i do tej pory jeszcze zaciska piąstki. Podczas wizyty u pediatry powiedziałam o moich obserwacjach i dostałam skierowanie do neurologa. O ZGROZO!!! wizyta w przychodni rejonowej była dopiero za miesiąc. Zaczęłam szukać prywatnie. I tu też o zgrozo, w wiodących klinikach prywatnych w Warszawie nie było neurologa dziecięcego lub był na zwolnieniu. Tutaj poratowała mnie koleżanka i dała namiary na BARDZO DOBRĄ Panią Profesor Krystynę Sidor (gorąco polecam), która przyjmuje w przychodni Fundacji Szpitala Dziecięcego na Działdowskiej w W-wie. Pani Profesor po bardzo dokładnym zbadaniu Nataszy (włącznie z jamą ustną i bioderkami), niestety przedstawiła diagnozę: wzmożone napięcie mięśni kończyn górnych. Dostałyśmy skierowanie na rehabilitację i USG przezciemiączkowe. Na USG musimy czekać (kolejka), ale rehabilitację zaraz zaczynamy. Teraz najważniejsza rzecz. Przy tego typu zaburzeniach neurologicznych wczesne wykrycie i wczesna rehabilitacja pozwalają na całkowite wyleczenie maleństwa. Drodzy Rodzice obserwujcie bacznie swoje pociechy. Zgłaszajcie pediatrom wszelkie dziwne objawy. Proście lub jeżeli musicie, to walczcie o skierowania do neurologa. Podobno dużo dzieci rodzi się z napięciem mięśni - wzmożonym lub obniżonym. Ja nie chcę straszyć, jedynie uczulić na ww. dolegliwość.Jednocześnie prośba do wydawców Dziecka. Piszcie więcej o mało (jeszcze) popularnych chorobach "cywilizacyjnych", bo chyba do tej kategorii zakwalifiikowałabym tę chorobę.Życzę wszystkim zdrówka i dużo radości z pociech.
Obserwuj wątek
    • Gość: Edyś Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNI - TRZEBA WIĘCEJ O TYM MÓWIĆ IP: *.* 01.02.03, 03:05
      Aziza bardzo sie cieszę, ze szybko trafiliście na naprawde dobrego fachowca i wasza malutka ma dobrą opiekę. Też jestem zdania, że o tego typu odchyleniach od normy trzeba mówić, bo to o zdrowie i jakość życia maluszków chodzi. Często pediatrzy bagatelizują to co mówi mama a często mama sama nie wie co jest jeszcze normą a co już nie. Z tego co piszesz badanie było kompleksowe i zrobione profesjonalnie wiec życzę tobie i twojej malutkiej miłych ćwiczeń i szybkiego powrotu do formy. Jestem zdania, że dobry neurolog powinien zobaczyc każde dziecko a dzieci urodzene przez cięcie( z powodu zaniku tętna u maluszka), urodzone z niskim Apgar, rodzące sie dłużej niż 12h (lub gdy faza parcia trwała ponad 1h )lub przy pomocy kleszczy bąż vacum dwóch niezależnych specjalistów. W swojej pracy wiele razy spotkałam się z przypadkami gdy mamie mówiono, że z dzieckiem wszystko jest dobrze, że wyrośnie ba kolejni lekarze nie lekarze" nie zauważali" napięcia mięsni lub wiotkości dziecka. Spotkałam się tez z przypadkami gdy w zdrowych dzieciach (np. kiepsko trzymających główkę)szukano symptomów choroby ale to już nie na temat. WAm życzę wszystkiego dobrego i opisujcie efekty. :hello:
      • Gość: agnieszkad Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNI - TRZEBA WIĘCEJ O TYM MÓWIĆ IP: *.* 01.02.03, 14:20
        Witajcie,Też się cieszę,że został poruszony ten temat.Moim prywatnym zdaniem kazde dziecko powinno byc obejrzane przez neurologa po ukończeniu 6 tygodnia życia.Pediatrzy często nie potrafią zbadać podstawowych odruchów u noworodków.Powinna to być rutynowa wizyta, tak jak w przypadku ortopedy i badania stawów biodrowych.PozdrawiamAgnieszka
    • Gość: aneczkaw Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNI - TRZEBA WIĘCEJ O TYM MÓWIĆ IP: *.* 02.02.03, 00:51
      Bardzo się cieszę że w końcu trafiliście na dobrego lekarza i że poruszyłaś ten temat.Niestety wiedza na temat jest znikoma o zgrozo nie tylko u rodziców ale i u lekarzy!!!!!!!!!!Ja miałam wielkie szczęście trafić na wspaniałego pediatrę który zajmował się moim maleństwem i mną jeszcze jak byłam w ciąży zaraz po porodzie skierowała moje maleństwo na usg główki i to nie tylko dlatego że urodziło się przez cc, pani doktor uważa że powinno to być rutynowe badanie każdego malucha!!!!ńiestety niewielu jest takich lekarzy ale rodzice sami mogą udać się na takie badanie niestety nie jest ono refundowane przez kasę chorych.życzę wszystkiego najlepszego wam i maleństwuania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka