Dodaj do ulubionych

rozstawia stópki

IP: *.* 03.02.03, 12:37
Mój 8,5 m-czny synek rozstawia stópki na zewnątrz (zupełnie jak Charlie Chaplin). Zawsze tak było ale odkąd nauczył się stawać przy meblach problem jest jeszcze bardziej widoczny. Przyczyną może być spanie na brzuchu - wtedy przez wiele godzin te stopy są naturalnie ułożone w takiej pozycji. Nie sposób jednak tego zmienić, bo Wojtek inaczej spać nie umie. Byłam u ortopedy, która mówiła że nie należy się martwić - nie powinno to być nic groźnego. Chciałabym jednak poznać wasze opinie - czy Wasze dzieci też tak rozstawiały stopy? Pozdrawiam serdecznieAlfaP.s. Co to jest obcas Thomasa? (wspomniała o tym ortopeda,ja jednak zapomniałam!!!!!!! - sierota!!!! zapytać co to jest....
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta_I Re: rozstawia stópki IP: *.* 04.02.03, 14:51
      Witaj Alfa,Czytając Twój post przez chwilę pomyslałm, że coś mi sie pomyliło i to ja go napisałam. Ja już "ćwiczę" ten problem z drugim synem. I niestety muszę Cię troszkę zmartwić, to może być poważny problem. Ale od początku. Mój średni syn też jak zaczynał chodzić to rozstawiał nogi jak Chaplin. Ortopeda zdiagnozował wadę bioder - nieprawidłową rotację kości udowych w stawach biodrowych. Podobno najczęstszą przyczyną stawiania w ten sposób stóp są wady układu nerwowego np przepuklina oponowo-rdzeniowa, które powodują przykurcze. Dlatego mój mały miał przeprowadzone także badania neurologiczne (tomografia kręgosłupa, przewodnictwo mięśniowe), które na szczęście niczego nie wykazały. Wskazaniem do tyc badań była także pewna nieprawidłowość w budowie mięśni nóg (bardzo szczupłe pośladki i nogi) oraz niewielkie zasinienie na kręgosłupie. Mały dostał obuwie ortopedyczne (obcas Thomasa to taki specyficzny układ, obcas jest krzywy, jest dłuższy po wewnętrznej stronie buta) i skierowanie na operację bioder. Na szczęście okazało się, że wada sama się koryguje. Marcin ma teraz 4 lata, cały czas chodzi w butach ortopedycznych. Gdy jest boso to widać niewielkie rozstawianie stóp, w butach jest to niewidoczne.Niestety u swojego 10,5 miesięcznego syna zaobserwowałam ten sam problem. Jestem na etapie szukania w Warszawie dobrego ortopedy. Starszego syna leczyliśmy w Katowicach, teraz to odpada. Teraz spokojniej podchodze do problemu, wiem co mnie czeka. Jak Wojtek (tak samo ma na imię jak Twój synek) zacznie chodzić to muszę się postarać o buty ortopedyczne. starszy miał buty szyte na miarę w Bytomiu. Nie wiem jak będzie tutaj w Warszawie. Moim największym problemem jest właśnie ortopeda, który prawidłowo zdiagnozuje wadę, nie potraktuje mnie jak wymądrzającą się matkę. Niestety mam tu z Warszawy bardzo niedobre doświadczenia.Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Odezwij się, jak będziesz wiedzieć coś więcej.PozdrawiamMarta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka