Dodaj do ulubionych

kaszel od 4 tygodni

20.12.06, 13:59
Witam Drogie Mamy,
Pisze do Was ponieważ nie wiem co zrobić. Bylam już z Majeczką 3 razy u
pediatry i twierdzi że wszystko jest ok. Natomiast ja jestem innego zdania. W
ciągu dnia Maja kaszle 3,4 razy. Natomiast nad ranem ma prawie godzinny atak
kaszlu, suchego od czasu do czasu mokrego. Czy wasze dzieci też tak maja po
chorobie ??? Dodam tylko że Majeczkę badało dwóch lekarzy, ale ja i tak
zaczynam sie poważnie martwić bo trwa to za długo.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andzia322 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 14:17
      to może byc podraznione gardlo po chorobie z powodu suchego powietrza w
      mieszkaniu, moze wystarczy nawilzacz powietrza, a moze duzo cieplego picia, a
      moze hascosept do gardla,
      moja corka tez kaszlala dlugo, dawalam jej polsrodki, ale nic nie pomagalo, z
      tym ze kaszlala duzo w dzien, i cale noce niemal, w koncu dostala ospamox i jak
      reka odjal
    • anecia-26 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 14:19
      mam takie same problemy z moim synkiem i trwa to mniej wiecej 4 tyg rozmawialam
      z naszym pediatra i ona powiedziala ze to normalne i ze moze trwac nawet do
      konca sezonu infekcyjnego kazala mi robic malemu inhalacje sola fizjologiczna i
      nic wiecej
    • 71gosik Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 14:35
      A u moich dzieci teaki kaszel okazał sie zapaleniem płuc, po 6 tygodniach
      kasłania mniejszego i wiekszego pani doktor dala zlecenie na rtg i wyszly
      zmiany. Ale wtedy to juz syn kasłał bardzo często. W międzyczasie bylismy i u
      laryngologa i alergologa, wg nich dziecko mogło chodzić do przedszkola. Pomogło
      leczenie Klacidem. Oczywiście cały czas osłuchowo bez zmian (badani z 7 razy
      przed diagnozą włąściwą przez 3 lekarzy)
      Małgorzata
      • attarrax Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 15:20
        To nie może trwać tak długo.
        Może skonsultujcie się z innym pediatrą.
        Kaszel u dzieci może mieć różne podłoże.
        Polecam doskonały artykuł pediatry z wieloletnim stażem, w tym 10 lat w CZD

Tytuł artykułu "Moje dziecko ciągle kaszle..." mówi sam za siebie
        www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=59
        pozdrawiam
      • fredka01 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 19:55
        u mnie było podobnie, kaszel parę tygodni, osłuchowo czysty, a po dwóch dniach
        początek zapalenia płuc
    • korniz Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 15:26
      moj też tak kaszlał -chodzilam co tydzień -trzy razy bylam -a pediatra czysto
      jest ok a za kilka dni wylądowaliśmy na pogotowiu z zapaleniem pluc i teraz ma
      trzeci antybiotyk.Zmienilam pediatrę.
      Radzę zrób zdjęcie rtg płuc ,będziesz spokojniejsza.
      • bgoralska1972 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 22:34
        Tak jak opisywała jedna z moich poprzedniczek - syn miał czysto w oskrzelach
        tylko kaszel, potem nagle zapalenie płuc - znalezlismy te pneumokoke. Według
        mnie zacznij szukanie w kierunku bakterii a potem dopiero inne.
    • fredka01 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 19:58
      jeszcze tylko dodam, że podobno nie każde zapalenie płuc da sie znależć przez
      osłuchiwanie, tak gdzieś wyczytałam
      • janka73 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 22:13
        Z pewnością trzeba coś działać,ale ze spieszeniem się i robieniem zdjęć RTG
        byłabym ostrożniejsza.RTG to zawsze promieniowanie. Na początek lepiej zrobic
        wymaz na chlamydię,ewentualnie badania z krwi w kierunku mycoplazma pneumoniae
        ( a zdjęcie RTG zawsze traktować jak ostateczność zwłaszcza u
        niemowlaka),poprosic o skierowanie do laryngologa,ewentualnie alergologa.
    • bgoralska1972 Re: kaszel od 4 tygodni 20.12.06, 22:32
      Powinnas zrobic porzadby wymaz z nosa i nosogardzieli w kierunku bakterii.
      pewnie siedzi sobie tam jakas pneumokoka lub inna podobna. Według mnie jesli tak
      jest faktycznie powinna byc wyleczona odpowiednim antybiotykiem.
      • alicja0 Re: kaszel od 4 tygodni 21.12.06, 03:48
        przepraszam, że się wtrącę, ale moja córka (2 lata) ostatnio często się
        przeziębia i kaszle. W listopadzie kaszlała sporadycznie (głównie leżąc) mokrym
        kaszlem, potem jej przeszło i było OK, ale bardzo krótko. Od dwóch dni znów
        kaszle, ale teraz to już często, wpierw mokrym, teraz suchym kaszlem. Dodatkowo
        katar.
        Już się pytałam pediatry o to zapalenie płuc nie do stwierdzenia osłuchowo, ale
        mnie uspokaja, że to tylko wirus u córki. Kiedy was czytam, to znów się
        zastanawiam, jak to ostatecznie jest z tym zapaleniem płuc. Czy mimo braku
        zmian osłuchowych, gdy na rtg wyszło zapalenie płuc, to dziecko miało ciągle
        kaszel, czy jest możliwa taka sytuacja, jak u nas tj. kaszel mija, pojawia się
        za 2 tyg znowu..
        Nie chciałabym robić rtg, bo i aktualnie jestem w ciązy i trudno mi będzie
        energiczną dwulatkę unieruchomić do zdjęcia.. a nikt mnie nie zastąpi na razie
        w tej kwestii sad(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka