ewamalcahn 04.01.07, 11:26 Ostatnio zauwazylam guzka na szyjce pod uchem. Dziewczyny co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja1116 Re: guzek na szyjce 04.01.07, 11:32 ...moj syn tez ma guzka za uchem , z tyłu głowy też,Byliśmy w szpitalu( w innej sprawie) ale i te guzki mu sprawdzili.W naszym przypadku to powiększone węzły chłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalcahn Re: guzek na szyjce 04.01.07, 11:36 a to cos powaznego jest? Krzys ma z boku zsyi, pod uszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia889 Re: guzek na szyjce 04.01.07, 15:25 Mój syn też ma taki. Myślałam, że to wystająca żyła, ale lekarka mnie uświadomiła, że to wezeł chłonny trochę powiększony. Ostatnio u syna powiększył się na okres choroby. Może i Twój coś właśnie złapał? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: guzek na szyjce 04.01.07, 16:29 To na ogół sa wężły chłonne - powiekszaja się przy okazji choroby (wystarczy katar). Sprawdź, czy przesuwa się miedzy palcami - jezeli sie nie przesuwa, trzeba iść do lekarza. Powinien zniknąć do 3 tygodni po chorobie. Gdyby nie zniknął, powiekszył się, był bolesny - też do lekarza. Z tym, ze niektore zupełnie niegroźne węzły potrafią być powiekszone stale, szczególnie jak dziecko czesto choruje. Albo ulegają zwapnieniu. I pamietajcie - u zdrowego dziecka węzły chlonne PO TO SĄ, aby "wyłapywać" drobnoustroje i powiekszać się w czasie choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalcahn Re: guzek na szyjce 04.01.07, 16:42 dzieki, zastanawia mnie to, że moje dzieciątko nie jest ani nie bylo chore. Przed chwila sprawdzalam i pomylilam sie. Guzek nie jest na szyjce tylko za uchem. To cos zmienia? Jutro idziemy do lekarza, ale troche sie martwie, jesli ktoras z was cos wie wiecej to napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: guzek na szyjce 04.01.07, 17:21 Wystarczy że zęby mu rosną. Za uchem - też węzły chłonne. Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
ewadziuba Re: guzek na szyjce 04.01.07, 22:37 mój synek też ma za uchem z jednej i na szyi z drugiej strony, ale jeden pediatra z mojej wojskowej przychodni wcale nie przejmuje sie moim niepokojem z tym związanym(robiłam dodatkowo prywatnie 3 razy badania krwi)a drugi powiedział,że już mu przerosły tkanką łaczną i tak zostaną(ja też mam i podobno jest to dziedziczne,ale zdania są podzielone. Więcej lekarzy u nas nie ma. Prywatnie jeszcze nie brałam z tego powodu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
monda1 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 13:54 Ja zyje z powiększonumi węzłami od przeszło 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga-1 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 14:15 Moja mała ma kilka takich kuleczek. Diagnoza jw - węzły chłonne. Niegroźne. Ja również mam takiego "chipa" za uchem i żyję z nim kilkanascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka74 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 16:35 Dla spokoju ducha nalezy zrobic badania krwi. Idę własnie jutro, zalecenie pediatry. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś