Dodaj do ulubionych

Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje

04.01.07, 13:15
Zaczeło się w Wigilję wieczorem a w pierwszy dzień Świąt po lekarstwach
przeszło jej,potem dwa dni biegunki i wszystko było ok.A 1 stycznia od rana
wymiotuje,Gorączka ponad 40 stopni katarek i troszkę kaszle i delikatna
biegunka.Dawałam tylko mleko i kleik ryżowy z marchewką.Po mleku wymiotuje(ma
8 miesięcy pije Bebiko od 3 miesiąca najpierw 1 a teraz 2)a po kleiku było
dobrze aż do wczoraj,Jak jej dawałam to po kilku małych łyżeczkach wszystko
zwróciła.Oczywiście badanie moczu robiłam i wyniki dobre.Zastanawiam się czy
to nie ząbki bo dziąsełka na górze ma zapuchnięte a na dole już ma ząbki od 2
miesięcy a przy pierwszych miała straszną biegunkę i też kaszel i katar tylko
bez wymiotów i temperatury.Pediatra powiedziała że to rotawirus tylko CO TO
SĄ TE ROTAWIRUSY?coś o tym słyszałam ale nie wiele.Proszę napiszcie mi coś na
ten temat.Boję się o moje Maleństwo bo zrobiła się blada i chudnie.A co
będzie jak się odwodni-szpital-tylko nie to!!!!
Obserwuj wątek
    • waflinka Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 04.01.07, 13:24
      Moja też go właśnie przeszła, ale lżej. To taki wirus- dziecko wymiotuje prawie
      po wszystkim, ma okropną biegunkę, brak apetytu, gorączkę, a moja po tym
      wszystkim dostała wysypki na całym ciele. Cierpliwości życzęsmile
      • rybusie Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 04.01.07, 13:27
        A ile czasu u Ciebie to trwało?Na szczęście nie ma już gorączki ale te wymioty
        mnie dobijają!Mam nadzieję że szybko jej to przejdziesmile
        • anka1 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 04.01.07, 15:49
          probowalas podawac smecte i nifuroksazyd ? a w ogole jakie leki pediatra
          przypisala ?
          uwazaj zeby sie malenstwo nie odwodnilo, czasem lepiej w szpitalu wyladowac niz
          zrobic dziecku krzywde ...
          • paulaada Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 16:35
            przepraszam bardzo ale nie moge czytac takich kretyńskich postów!!!!!!!!!!!!jak
            można w takiej sytuacji radzic się na forum???????????????????w takich
            sytuacjach to sie idzie do lekarza, jak jeden nie potarfi pomóc to sie idzie do
            drugiego lub do szpitala, dzieciak chudnie, wymiotuje a jego mama pyta o rade
            na forum!listosci na miłosc Boską!!!!!
            nie potrafie zrozumiec ludzkiej głupoty, żał mi dziecka a i mamy tez poniekąt
      • pszczolamajka1 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 22:09
        AAA i jeszcze chcialabym dodać pare słow. Otóż - moje drogie Mamy - nie
        wszystkie infekcje przebiegające z takimi objawami - to rotawirus!!!A lekaż
        który po objawach od razu stwierdza rotawirusa - to głupi lekarz. Rotawirusa
        można jednoznacznie stwoerdzić tylko na podstawie badań kału. Jest wiele innych
        infekcji wirusowyh przebiegających podobnie. I rzeczywiście - na rotawirusa
        można dziecko zaszczepić - co jest wskazane, gdyż takie infekcje zdarzają sie
        niemowlętom powszechnie - niestety po pierwsze szczpionka jest płatna, po
        drugie - i najważniejsze - mało ktory lekarz informuje rodziców o takiej
        możliwosci. A wielka szkoda - bo zaszczepiłaym bez żadnego zastanowienia -
        oszczędzając córeczce cierpień i stresu w szpitalu.
    • anna.kucharska1 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 04.01.07, 15:51
      Czytalam w jakies "mądrej" gazecie, że przy silnej biegunce i wymiotach zeby
      dziecko sie nie odwodnilo to nalezy czesto dawac picie ale w malych ilosciach.
      Co 10-15 minut po 1 lyzeczce bo podobno taka mala ilośc podanego jednorazowo
      picia nie spowoduje wymiotów
    • rybusie Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 04.01.07, 18:56
      Leki-Lactiw up,smekta,orsalit.Pije nawet sporo dziennie ok 200-250 ml.i w nocy
      ok.150 ml a oprócz tego daje mleko co godzinę po 50-60 ml.i po takiej ilości
      nie zawsze wymiotuje.
      • pszczolamajka1 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 16:01
        Dziwie sie że nie przyszło ci do glowy zkonsultować sie chociażby z jakimś
        lekarzem. Mojs córka złapała rotawirusa kiedy miała 6 miesięcy. Objawy sie
        zgadzają. Nie podaje się na to w zasadzie zadnych leków oprócz Lacidofilu
        Smekty - na biegunkę czu leków na refluks - gdy dziecko go ma. Jest tylko jeden
        problem. O ile wiem tak małe dziecko - przy ciągłych wymiotach odwadnia się w
        ciągu kilku - kilkunastu godzin. Stąd zazwyczaj konieczny jest szpital - ze
        względu na knoieczność nawadniania kroplówkami. Kiedy moja córka zachorowała,
        zadzwoniłam najpierw do lekarza rodzinnego - kazałod razu jechac na pogotowie.
        Wydawało mi się to przesadą - zadzwoniłam do pediatry - powiedział to samo.
        Spędziłam z córką w szpitalu tydzień. Tam potwierdzą albo wykluczą rotawirusa
        po badaniach kału. Uważam ze to duża nieodpowiedzialność nie póśc do lekarza z
        tak małym wymiotującym parę dni dzieckiem. To nie są żarty!!!
    • agusia19751 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 16:11
      popieram moją przedmówczynie moja ma pół roczku ale my ją zaszczepiliśmy na ROTA-WIRUS namówił nas do tego nasz dobry lekarz który pacuje w szpitalu i powiedział nam że szpital niemowlęta niech omijają z daleka, tak że idź do lekarza i to szybko!!!!!
      • phantomka Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 17:17
        Z taka postawa to mozesz duzo krzywdy dziecku narobic - po takim czasie to
        lekarz od razu powinien wyslac do szpitala, mala powinna byc pod kroplowka, bo
        do odwodnienia, przy takich wymiotach, blisko.
    • agawa291 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 18:18
      nie wiem czy to Twoje pierwsze dziecko ale z Twojej wypowiedzi mniemam że
      tak...Kochana! biegunka trwająca dłużej niż 1 dzień u małego dziecka może
      skończyć się tragedią w połączeniu z wysoką temperaturą!!! Dochodzi wówczas do
      zakwaszenia organizmu co prowadzi min. do uszkodzenia nerek. Nie można leczyć
      dziecka samemu. Przy rotawirusach konieczne jest regularne nawadnianie. W domu
      sobie nie poradzisz (kroplówka) DLACZEGO BOISZ SIĘ SZPITALA. Bardzo pomocna w
      leczeniu biegunek jest humana z MCT.
      • juventa5 Re: Chyba oszaleje-ciągle wymiotuje 06.01.07, 23:29
        My z rotawirusem w wieku 6 miesiecy (potwierdzony na izbie przyjec badaniem
        kalu) wyladowalismy w szpitalu, bo balam sie siedziec z malym w domu zeby sie
        nie odwodnil. Jesli dziecko/niemowle silnie wymiotuje nie nawodnisz
        dostatecznie w domu - chyba ze bedziesz podawac strzykawka co 2 - 3 min 3-5 ml
        plynu (tak mowila mi ordynator w szpitalu - dziala jak kroplowka i takiej
        ilosci dziecie nie wymiotuje - no ale praca bardzo zmudna). Szpital nie taki
        straszny - po 2 - 3 dniach idziecie do domu. Pomocne jest takze ORS 200 (kleik
        ryzowo-marchwiowy z elektrolitami Hippa - dostepny w aptekach) i
        gastrolit/orsalit.
        Dziecko szybko sie odwadnia i traci mieneraly - my po 3 dniach w szpitalu, mimo
        ustapienia objawow siedzielismy jeszcze dobe po to wlasnie zeby wyniki
        wszystkich elektrolitow/mineralow sie zgadzaly (pobierano krew z palca).
    • rybusie załamałam się 11.01.07, 15:09
      Ludzie zastanówcie się co wy piszecie!!!!
      Chyba wyraźnie napisałam że był pediatra i cały czas wszystko z nim
      konsultowałam,pisałam że bierze leki że ją leczę a nie że czekam na zbawienie z
      nieba!!!Było napisane że dostaje dużo wody i środki nawadniające.
      Nie liczyłam na porady jak wyleczć dziecko tylko było jedno pytanie"Co to są
      rotawirusy".Jeśli komuś nie chce się czytać całego postu to niech nie
      odpisuje!!!!
      • magdak7 Re: załamałam się 11.01.07, 15:39
        Moja koleżanka tak miała- dała zbadać swoje mleko i wykryli gronkowca. Teraz
        bierze antybiotyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka