Dodaj do ulubionych

nocne wymioty u mojego dziecka

08.01.07, 14:29
Moze ktos z Was mial podobne doswiadczenia jak ja? Otoz moja 20-miesieczna
coreczka od pewnego czasu wymiotuje tylko i wylacznie w nocy. Nie jest to
regularne. Zaczelo sie to w lecie, zrobilismy badania ale niestety nic nie
wykazaly. Myslelismy z mezem, ze moze to przez te wysokie temperatury.
Takie wymioty potrafily trwac nawet godzine z przerwami. Co jest dziwne, nie
wymiotuje ona trescia zoladka ale jest to cos w rodzaju sluzu. Oprocz
wymiotow nie zaobserwowalam zadnych innych objawow. Nie ma tez kataru ani
kaszlu. Sytuacja znow sie powtorzyla kilka dni temu ale z mniejszym
nasileniem. Martwia mnie te objawy. Dziekuje za wasze opinie
Obserwuj wątek
    • kra25 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 08.01.07, 14:42
      Diphergan na wymioty podaj łyzeczke na noc
      • mami7 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 08.01.07, 15:22
        Nie polecam Dipherganu. Zresztą to łagodzenie objawów, a nie szukanie przyczyny.
        Mam podobny problem od roku z moim dzieckiem. Choc ostatnio był względny spokoj.
        Dziecko się w ten sposób odśluzowywuje. Te wymioty pewnie bardziej nad ranem są?
        Ale skąd zaśluzowanie u dziecka? To jest dobre pytanie. My przerabiamy takie sensacje przy okazji długiego, bardzo długiego kataru, przy właściwie czystym nosku. Czyli spływa gdzies ten katar i w ten sposób dziecko się go pozbywa-wymiotując. U mojego dziecka podobno tez jestv tło-alergiczne.
        Ponoć dzieci mogą tak mieć.
        Jakbys ustaliła jakąs przyczynę bardzo proszę o info.

• magda1971 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 08.01.07, 19:12
      Nocne wymioty (tak począwszy od 2-3 w nocy) zazwyczaj mają podłoże
      neurologiczne. Ja wybrałabym się do neurologa, jeżeli oczywiście nie są objawem
      zwykłego przejedzenia, bądź infekcji jelitowej.
      • mami7 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 08.01.07, 22:48
        magda1971 napisała:

> Nocne wymioty (tak począwszy od 2-3 w nocy) zazwyczaj mają podłoże
        > neurologiczne. Ja wybrałabym się do neurologa, jeżeli oczywiście nie są objawem
        > zwykłego przejedzenia, bądź infekcji jelitowej.

Ale chyba wymioty treścia pokarmową?
        Jeśli dziecko wymiotuje śluzem, takim jak katar z nosa i cała "akcja" kończy się jak zaczynają się soki pokarmowe, albo wcześniej to jaki to może mieć związek z neurologią?
    • magda1971 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 00:18
      Wymioty hiperwentylacyjne - bo tak się one fachowo nazywają - nie są związane z
      treścią pokarmową, ponieważ spowodowane są przez podrażnienie ośrodka
      odpowiedzialnego za wymioty w mózgu a wtedy nie ma znaczenia czy masz coś w
      żołądku, poprostu drażnienie ośrodka powoduje odruch wymiotny. Wymioty te są
      zazwyczaj spowodowane uciskiem na dany obszar mózgu lub nadciśnieniem
      wewnątrzmózgowym.
    • magda1971 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 00:50
      przepraszam, nie wewnątrzmózgowego, tylko wewnątrzczaszkowego.
      Spora część problemów neurologicznych, nie wykrytych wcześniej, jest właśnie
      diagnozowano koło drugiego roku życia dziecka, ponieważ wtedy zarasta ostatnie
      ciemiączko i mózg traci "tolerancję rozrostu" a w przypadku nadciśnienia, jego
      ujścia poprzez uwypuklenie ciemiączka.
      Oczywiście najpierw powinno się wykluczyć problemy gastrologiczne, nastepnie
      dopiero neurolog.
      • mami7 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 08:03
        Ciekawe to co piszesz. Rozumiem, że ksoro problem pojawił się u 4,5 latka to jednak trzymac się innej wersji lekarza?
    • magda1971 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 11:35
      Ponadroczny okres występowania wymiotów, przy okazji dużego kataru, z pewnościa
      spowodowany jest odśluzowaniem. Wiadomo, przy pozycji leżącej spływający katar
      zatrzymuje się w dolnych drogach oddechowych i dziecko musi to z siebie
      wyrzucić. Jest to tak naprawdę pozytywny objaw ponieważ nie dochodzi wtedy do
      wtórnych zapaleń płuc spowodowanych zaleganiem śluzu. Ja nie jestem lekarzem
      Twojego dziecka i trudno mi stawiać diagnozę przez internet. Odnośnie Pani,
      która zadała pytanie pierwsza, to stwierdza Ona, że wymioty pojawiają się bez
      infekcji kataralnych, trwają ponad godzinę, co właściwie wyklucza zwykłe
      odśluzowanie (tu wymioty są powiedzmy jednorazowe, czasem parę razy, ale napewno
      nie trwają godziny). Niemniej jednak, najpierw trzeba wykluczyć problemy
      gastrologiczne. Do prozaicznych powodów wymiotów należy także podawanie zbyt
      dużo przetworów mlecznych i samego mleka. Są to produkty "śluzotwórcze" i
      czasami dziecko nie radzi sobie z tym i wymiotuje (przy infekcjach kataralnych
      powinno się ograniczyć ilość podawanego mleka i i jego przetworów). Dieta
      dziecka jest bardzo ważna i to ona najczęściej powoduje problemy. W podsumowaniu
      - dziecko powinno być skonsultowane z gastrologiem a następnie przez neurologa.
      • mami7 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 11:46
        Z zupełnie innego powodu moje dziecko było w tym czasie konsultowane neurologicznie, miał też tomografię.
        Te wymioty trwały czasami nawet 3,4 godziny, regularnie co ok. 20 minut, aż do zupełnego "odśluzowania".

Tak czy siak, dziękuję za odpowiedź. Nigdy nie oczekuję diagnozowania na forum wink
        Można się jednak czegoś dowiedzieć i przedyskutować to potem z lekarzem prowadzącym.
    • magda1971 Re: nocne wymioty u mojego dziecka 09.01.07, 11:54
      Dziękuję za miłą i kompetentną wymianę myśli. Oczywiście masz rację, najczęściej
      wymioty mają bardzo błahe podłoże, ale, tak jak Ty to zrobiłaś, należy ją
      ustalić. W końcu pomijając wszelkie poważne powody, to poprostu nasze dziecko
      cierpi, wymioty nie są czymś przyjemnym.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka