nadii19 13.01.07, 12:27 Mam pytanie do mam które szczepiły Maluch na HIB co sądzicie o tych szczepieniach i czy je polecacie??Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaimichael Re: Szczepienia HIB 13.01.07, 15:46 Przeczytaj sobie to: www.nccn.net/~wwithin/hib.htm Ja szczepilam swoje dziecko na to teraz okazuje sie ze niepotrzebnie bo karmie do tej pory piersia a karmienie piersia chroni przeciwko zachorowaniom z powodu tej bakterii. Jesli karmisz wiec piersia wstrzymj sie przynajmniej do czasu zakonczenia karmienia. Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 To nie do końca prawda! 13.01.07, 15:52 Moja córka zachorowała gdy miała 3 tygodnie... Cóż, karmiłam piersią. Ledwo przeżyła. Potem drugi raz gdy miała 7 miesięcy. Zapalnie powiększyła się jej grasica, śledziona i prawa komora serca. Za każdym razem ni było goraczki. Po tym wydarzeniu zaszczepiłam ją przeciw HIB. Od tej pory nie chorowała na zapalenie płuc. Szkoda, że wcześniej nikt mi nie powiedział, że taka szczepionka istnieje. Dopiero lekarz w szpitalu mnie uświadomił, zaraz też zaszczepiłam. Dziś córka ma 7 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: To nie do końca prawda! 13.01.07, 16:06 moj syn rowniez chorowal na zapalenie pluc -karmilam piersia do 1,5 roku nie byl szczepiony ,corke zaszczepilam przeciwko HIB. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: To nie do końca prawda! 13.01.07, 17:33 Nie kazde zapalenie pluc spowodowane jest Hib. Czy Twoje dziecko mialo zrobiony posiew? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: To nie do końca prawda! 15.01.07, 18:00 Jeśli o mnie chodzi, to w szpitalu mi powiedziano, że to własnie heamophilius influenze. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 Re: Szczepienia HIB 13.01.07, 17:00 zaszczepiliśmy i zamierzam podać wszystkie zalecane i za nie zapłacić. Decyzję taką podjęliśmy jeszcze jak byłam w ciąży, że będziemy szczepić tymi zalecanymi. Mój maluszek będzie chodził do żłobka od przełomu 5-6 miesiąca życia i dlatego wolę go zaszczepić, bo takie skupiska dzieci zwiększają szanse na różne choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: Szczepienia HIB 13.01.07, 20:30 szczepiłam jak córka miała rok skończony-jedna dawka od teog roku szczepienie na hiba ma być darmowe! Odpowiedz Link Zgłoś
nadii19 Do Apoloniny 15.01.07, 15:40 Mam pytanie co do wprowadzenia tej bezpłatnej szczepionki, czy to ma obowiązywać w całej Polsce czy tylko w niektórych miastach i gdzie o tym słyszałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Do Apoloniny 15.01.07, 20:09 Pytałam mojej lekarki w ubiegłym tygodni i mówiła że po roku mogę zaszczepić synka (11m) i kosztuje to 40zł Odpowiedz Link Zgłoś
dzikarooza Re: Szczepienia HIB 15.01.07, 20:16 ja zaszczepilam, 3 dawki - 2 miesiace, 3 i 4. Mysle ze warto... Odpowiedz Link Zgłoś