Dodaj do ulubionych

asymetria ciała

14.01.07, 15:59
Mam problem. Moje dziecka ma prawie 3 lata, od 6 miesiaca jego zycia
stwierdzono u niego asymetrie (czy krecz szyi, kazdy lekarz mówi co innego)
chodzilismy na rehabilitacje, mial operacje na oko (stwierdzono ze jedno ma
nizej i dlatego przechyla glowe) ale niestety nic nie pomaga. Co mam robic,
gdzie jeszcze moge sie udac.
Obserwuj wątek
    • barbarawanda Re: asymetria ciała 15.01.07, 00:01
      Mam podobny problem,mój syn ma obecnie prawie 7 lat i nadal przechyla głowę w
      jedną stronę(lewą).Był rehabilitowany, bez efektów.Podobno ma mniejszą jedną
      część twarzy-ja tego nie widzę.Według mojej neurolog to asymetria,a nie kręcz,
      ponieważ może przechylić głowę w drugą stronę,nie ma przykurczu.Szczerze mówiąc
      też nie wiem co dalej robić,póki co ma zalecone konie,narty,dużo ruchu.Od
      września idzie do szkoły i problem się prawdopodobnie powiększy,ponieważ ma
      skrzyżowaną lateralizację tzn. pisze prawą ręką, a patrzy lewym okiem i jeszcze
      bardziej przechyla się, niestety, w lewą stronę!
      • monikaaa1978 Re: asymetria ciała 15.01.07, 22:15
        Wiesz nie wiem co to jest ta lateralizacja (musze o tym poczytac)ale u mojego
        syna jest podobnie poniewaz pisze, je reką lewą a przy tym przechyla glowe w
        prawo, wiec mysle ze to ten sam problem. A jesli chodzi o to którym okiem
        patrzy to jak sie o tym mam dowiedziec? jakiego lekarza o to zapytac?
        • ennkaa Re: asymetria ciała 15.01.07, 22:57
          Ja się co prawda nie znam na tym co piszecie, ale chyba wiem jak się sprawdza ,
          którym okiem dziecko patrzy. Daj mu do ręki lunetę (czyli jakąś rurkę np. taką
          po ręczniku papierowym) i każ spojrzeć na jakiś przedmiot jak przez lunetę.
          Sprawdź do którego oka przytyka tą "lunetę".
          Myślę, że to o to chodzi i takie testy też się robi dzieciom leworęcznym np.
    • karina126 Re: asymetria ciała 16.01.07, 09:43
      Witam!
      U mojego Szymka podobnie. Jedni lekarze mówią, że asymetria inni, że kręcz.
      Szymek ma 2 latka i 4msc., rehabilitacja nic nie daje. Usg szyi i Rtg odcinka
      szyjnego bez zmian chorobowych. Synek ma również spłaszczoną główkę z jednej
      strony. Nie wiem co Ci jeszcze doradzić, chciałam tylko powiedzieć, ze jest nas
      sporo z takim problemem. Napewno zaleca się duzo ruchu i napewno basen, konie
      będą bardzo pomocne.
      • anital2 Re: asymetria ciała 16.01.07, 17:23
        ja nie rozumiem jak to rehabilitacja nic nie daje w takim wypadku zmieniłabym
        rehabilitentke i przychodnie i metode rehabilitacji , są ludzie co do 18 roku
        życia ćwiczą i nawet dłużej. Mojej córce bardzo pomógł basen więc polecam
        serdecznie. jak często Wasze dzieci ćwiczą z rehabilitantka to też ma znaczenie
        i czy Wy przestrzegacie wskazowek.
      • kmbw Re: asymetria ciała 22.01.07, 14:26
        Witam,
        mój syn też przechyla głowę w lewą stronę i ma spłaszczoną gówkę z prawej
        strony. W tej chwili ma dwa lata. Był rehabliltowany metoda Bobath do 12
        miesiąca życia. Na dzień dzisiejszy rehabilitanci i neurolodzy (dwóch)
        twierdzą, że nie ma potrzeby dalszej rehabilitacji (zadnych zmian szyi,
        prawidłowe ustawienie pleców, łopatek).
        Zastanawiam się czy spłaszczenie główki się cofnie i czy ma to jakiś wpływ na
        rozwój mózgu (jeden z neurologów zasugerował coś takiego)?
        Karina czy ćwiczysz ze swoim synkiem czy nie, mnie zalecono tylko obserwację.
    • osmag Re: asymetria ciała 17.01.07, 20:26
      A może to jest dyskretny niedowład połowiczy?
      • barbarawanda Re: asymetria ciała 18.01.07, 20:48
        A co to jest ten niedowład połowiczny?Gdzie znajdę coś na ten temat?
      • monikaaa1978 Re: asymetria ciała 18.01.07, 23:57
        a co to takiego? Jesli mozesz napisac o tym cos wiecej to bardzo prosze.
    • popoludnie Re: asymetria ciała-laterlizacja 18.01.07, 20:52
      Lateralizacja ustala się około 6 roku zycia. Dzieci 3,6 moga jeszczemiec nie
      ustalona. Próby z okim trzeba wykonac kilka razy tzn. dawac różne przedmioty
      które wymuszaja patrzenie jednym okiem 9dziurka w kartce, kalejdoskob,
      tubki-rurki, dziurka od klucza itp.
    • osmag Re: asymetria ciała 19.01.07, 08:25
      Niedowład połowiczy może wynikać z uszkodzenia centralnego układu nerwowego.
      Czasami jest tak nieznaczny, że przechodzi niezauważony. Daje za to właśnie
      często taki obraz jak opisujesz.
      Aby stwierdzić czy jest to faktycznie ten problem potrzebny jest dobry neurolog
      dziecięcy lub doświadczony fizjoterapeuta. Wykonuje się badanie neurologiczne i
      na tej podstawie można to stwierdzić lub wykluczyć.
      • monikaaa1978 Re: asymetria ciała 19.01.07, 23:26
        bardzo dziekuje za tą informacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka