lenka74 02.02.07, 22:06 Co wam zaproponował ortopeda do leczenia tej wady? Pozdrawiam Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybionek Re: Dysplazja stawów biodrowych 03.02.07, 01:04 my akurat nie mielliśmy tego problemu ale u braciszka męża był znaczny problem. Wogóle w męża rodzinie jest to problem, stąd trochę wiem. Wiem, że były jakieś próby rehabilitacji, potem unieruchomiono dzieciaka (frejka, druty),skończyło się na operacji. Ale tym ostatnim się nie kłopocz mocno bo tak naprawdę to musiałoby być mocno zaawansowane. Naogół szerokie pieluszkowanie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: Dysplazja stawów biodrowych 03.02.07, 02:33 Teraz b. rzadko zdarza się by dziecko miało z tego powodu operację. To musi być ogromne zaniedbanie lekarza. U naszej córki sprawdziła się na dysplazję szyna koszli tj rozwórka. Samo leczenie trwało ok pół roku praktycznie od urodzenia. W efekcie jest zupełnie zdrowa Jeśłi jesteś z Warszawy mogę Ci polecić poradnie ortopediyczną na Niekłańskiej. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mag2004 Re: Dysplazja stawów biodrowych 03.02.07, 13:55 Ulka miala rozwórke Koszli, nosiła ją 12 tyg, zdiagnozowana w wieku 5 tyg. obecnie bioderka zdrowe najwazniejsza jest szybka diagnoza, bo wtedy sznasa na calkowite wyleczenie jest 100%, poza tym malo uciazliwa dla dziecka i rodzicow pozdrawiam Asia, mama Michałka i Uli Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Dysplazja stawów biodrowych 03.02.07, 15:43 My przerabialiśmy szelki Pavlika, poduszkę frejki, rozwórkę Koszli - nie przyniosły rezultatów. Może dlatego, że Natasza miała poważne zwichnięcie obu stawów biodrowych. Została wyleczona wyciągiem ortopedycznym i unieruchomieniem w opatrunku gipsowym. Niestety na krótko. Niedawno lekarz stwierdził u niej wiotkość stawów. Zbyt wiotka torebka stawowa powoduje niestabilność biodra i zagraża wtórną dysplazją. Obecnie moja córeczka jest leczona ortezą Groniera (aparat w którym może siadać, raczkować i chodzić). Lekarz nie daje gwarancji wyleczenia. O sposobach leczenia dysplazji sporo możesz przeczytać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29045 Odpowiedz Link Zgłoś